Vélemény

Hámori Tamás: Legkékebb ég és büszkeség

Egy kommentelő “úriember” mostanság minden olyan hír alá, amelyben valamilyen magyar sikerről van szó odateszi:
“Tudjuk, itt a legkékebb az ég és legzöldebb a fű.” (Aztán persze jön, hogy itt mindent elloptak, és ez egy * ország…)
Nos. Bár senki nem állít olyasmit, hogy Magyarország mindenben világelső lenne, az a helyzet, hogy minden ép érzelmű magyar, orosz, olasz, francia, stb. számára bizony a hazájában legkékebb az ég. Ez a természetes.
És nekünk magyaroknak tényleg van mire büszkének lenni. Tessék megnézni, a lélekszámhoz képest hány világszerte elismert, Nobel-díjas tudóst adtunk a világnak! Vagy, a gyakorlati dolgokat nézve, a teljesség igénye nélkül: Jedlik Ányos. Déry Miksa, Bláthy Ottó, Zipernovszky Károly, Kandó Kálmán. Bródy Imre. Csonka János, Galamb József. Kemény János, stb stb stb. Akik olyasmiket alkottak, amik nélkülük évekkel később, vagy soha nem jönnek létre.
Egy példának: Edison és Lodigin izzólámpája Bródy Imre találmánya segítségével lett valóban használható, olcsó és megbízható világítóeszköz, amely évtizedekig volt egyedülálló.
Az sem véletlen, hogy a huszadik század derekán tudós körökben az volt a duma, két értelmes faj él a Földön. Az emberek és a magyarok. Utóbbiak annyival értelmesebbek, hogy nyilván közénk keveredett marslakók.
És erre a munkaszeretetre, szorgalomra, kreativitásra alapozva tehette meg és vihette sikerre a 2010 óta működő kormány, hogy szembemegy a “merjünk kicsik lenni” irányzattal, és akkor lesajnált, azóta elismert kurzust visz végig.
Persze, olyan embereknek, akik számára a haza fogalmilag nem létezik, ez semmit nem jelent. Ők rövid távon és néha rosszul kalkulálva kimennek külföldre, elvállalják ami épp akad, és onnan köpködik a szülőföldjüket. Már csak önigazolásként is. (NEM az a baj, ha valaki kipróbálja magát máshol! Legyen sikeres! Az baj, ha -többnyire épp mert ott sem sikeres- onnan osztja az észt és mocskolódik.)
És sajnos egy dologban valóban világelsők vagyunk. Bár máshol is van kemény ellenzék, olyan, ahol politikusok a saját szülőföldjük, a saját választóik ellen dolgoznak külföldön, csak nálunk. Akik szemrebbenés nélkül terjesztenek olyan nyilvánvaló hazugságokat, mint hogy nem ülésezik a parlament. És ez az, amire picit sem lehetünk büszkék.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Olvasói levél: Hogy viselkedhet idős emberekkel így valaki?!

Szabó Viktor

Szabó Zoltán azt üzente, elfogyott a regimentje

Szabó Viktor

Moderari: Semmi sem tart örökké, százötven év alatt sem lettünk törökké

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Előbb a gyerek, amiért kapják a pénzüket. Utána jön a fizetés mértéke, meg a tüncike!,

Szabó Viktor

Moderari: A hátrahagyottak magányáról

Szabó Viktor

Szánthó Miklós: a woke-mozgalom veszélyes fertőzés, amelynek ellenszere a magyar recept

Szabó Viktor

Moderari: Figyelő szemeinket Lengyelországra vessük!

Szabó Viktor

Advent – és a várakozás varázsa…

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Akinek van füle, hallja…

Szabó Viktor