Vélemény

Hámori Tamás: Legkékebb ég és büszkeség

Egy kommentelő “úriember” mostanság minden olyan hír alá, amelyben valamilyen magyar sikerről van szó odateszi:
“Tudjuk, itt a legkékebb az ég és legzöldebb a fű.” (Aztán persze jön, hogy itt mindent elloptak, és ez egy * ország…)
Nos. Bár senki nem állít olyasmit, hogy Magyarország mindenben világelső lenne, az a helyzet, hogy minden ép érzelmű magyar, orosz, olasz, francia, stb. számára bizony a hazájában legkékebb az ég. Ez a természetes.
És nekünk magyaroknak tényleg van mire büszkének lenni. Tessék megnézni, a lélekszámhoz képest hány világszerte elismert, Nobel-díjas tudóst adtunk a világnak! Vagy, a gyakorlati dolgokat nézve, a teljesség igénye nélkül: Jedlik Ányos. Déry Miksa, Bláthy Ottó, Zipernovszky Károly, Kandó Kálmán. Bródy Imre. Csonka János, Galamb József. Kemény János, stb stb stb. Akik olyasmiket alkottak, amik nélkülük évekkel később, vagy soha nem jönnek létre.
Egy példának: Edison és Lodigin izzólámpája Bródy Imre találmánya segítségével lett valóban használható, olcsó és megbízható világítóeszköz, amely évtizedekig volt egyedülálló.
Az sem véletlen, hogy a huszadik század derekán tudós körökben az volt a duma, két értelmes faj él a Földön. Az emberek és a magyarok. Utóbbiak annyival értelmesebbek, hogy nyilván közénk keveredett marslakók.
És erre a munkaszeretetre, szorgalomra, kreativitásra alapozva tehette meg és vihette sikerre a 2010 óta működő kormány, hogy szembemegy a “merjünk kicsik lenni” irányzattal, és akkor lesajnált, azóta elismert kurzust visz végig.
Persze, olyan embereknek, akik számára a haza fogalmilag nem létezik, ez semmit nem jelent. Ők rövid távon és néha rosszul kalkulálva kimennek külföldre, elvállalják ami épp akad, és onnan köpködik a szülőföldjüket. Már csak önigazolásként is. (NEM az a baj, ha valaki kipróbálja magát máshol! Legyen sikeres! Az baj, ha -többnyire épp mert ott sem sikeres- onnan osztja az észt és mocskolódik.)
És sajnos egy dologban valóban világelsők vagyunk. Bár máshol is van kemény ellenzék, olyan, ahol politikusok a saját szülőföldjük, a saját választóik ellen dolgoznak külföldön, csak nálunk. Akik szemrebbenés nélkül terjesztenek olyan nyilvánvaló hazugságokat, mint hogy nem ülésezik a parlament. És ez az, amire picit sem lehetünk büszkék.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Moderari: „Én lettem a halál, a világok pusztítója.”

cs3_admin

Kötter Tamás: A baloldali politikusok támogatják, a jobboldali politikusok ellenzik Európa elárasztását idegen kultúrákkal

cs3_admin

Moderari: Uborkaszezon

cs3_admin

Gajdics Ottó: Embernek lenni nehéz…

cs3_admin

Hámori Tamás: Na kérem!

cs3_admin

Moderari: Süddeutsche-kommentár

cs3_admin

Zayos Bukta: Legtöbb embernek erről fogalma sincs – de igaz!!!

cs3_admin

Moderari: Kis brüsszeli demokrácia elmélet

cs3_admin

Moderari: Toljátok Béláim!

tk_arpad

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább