Külföld Kult

Az édesanyák védőszentje

Május első vasárnapján elérkezik az év talán legbensőségesebb ünnepe: az édesanyák napja.

Ehhez kapcsolódva ajánlom soraimat a kedves olvasók figyelmébe. “Senki sem szeret jobban, mint aki az életét adja másokért” – idézte II. János Pál Pápa János apostol szavait másfél évtizeddel ezelőtt 2004-ben a Vatikánban, egy több gyermekes olasz édesanya, Gianna  Beretta Molla orvosnő szentté avatásakor, aki az életét áldozta azért, hogy világra hozhassa gyermekét.

Majd a saját szavaival a pápa a következőket mondta: ” Amikor ma ezt az asszonyt a keresztény tökéletesség példaképéül állítjuk, tiszteletünket fejezzük ki az összes bátor anya iránt, akik vonakodás nélkül a családnak szentelik magukat, akik szenvednek, hogy világra hozzák gyermekeiket, majd készek minden fáradtságot magukra venni, minden áldozatot meghozni, hogy a legjobbat adják tovább mindabból amit magukban hordoznak. “Gianna Beretta Molla Olaszországban, a Milánó melletti Magentában született, 1922-ben, egy 13 gyermekes mélyen hívő keresztény család 10. gyermekeként.

A szülők mindent megtettek, hogy gyermekeik továbbtanuljanak,  közülük több orvos, mérnök és lelkipásztor lett. Gianna az egyetemen orvosi diplomát szerzett, sebészi és gyermekorvosi tanulmányokat is folytatott. Nem feledve a családi indíttatást, már az iskolai évek alatt aktívan részt vett az egyházi munkában.Orvosként pedig különös szeretettel foglalkozott a szegényekkel, az öregekkel, és a várandós édesanyákkal, őket ingyen gyógyította.

Harmincas éveinek elején ment férjhez, férje gyári mérnök volt. Szeretetben és keresztényi hitben éltek, az évek során 3 gyermekük született. Amikor Gianna 40 évesen a negyedik gyermekét várta, méhdaganatot állapítottak meg nála az orvosok. Ekkor két lehetőség adódott előtte: eltávolítják a méhét, ami a magzat halálát is jelentette volna, a másik lehetőség pedig az volt, hogy csak a daganatot távolítják el, ez viszont azzal a veszéllyel jár, hogy szülés közben a meggyengült falú méh megreped, és az édesanya meghal.

Gianna a számára veszélyes lehetőséget választotta. Amikor 1962. húsvét nagyszombatján eljött a szülés ideje, arra kérte az orvosait, ha közte és a születendő gyermek élete közt választani kell, a gyermek legyen az elsődleges. És a rettegett szövődmény a szülés közben be is következett. Az édesanya meghalt, de egészséges gyermeknek adott életet.

Giannát 2004. május 16-án avatták szentté. Az ünnepség csúcspontján a pápa köszöntötte a még élő, akkor több mint 90 éves férjet, és a lányát, aki az életét kétszeresen is köszönhette az édesanyjának. A katolikus egyház két évezredes története során először avatott szentté gyermekes édesanyát. Azóta pedig valamennyi várandós édesanya bátran kérheti Gianna Beretta Molla égi segítségét.

Írta: Kormányos Lajos – Csongrád

– Hirdetés –

Hasonló bejegyzések

A magyar nagykövetség épülete is megsérült a kedd esti, óriási bejrúti robbanásban

cs3_admin

Plágiummal vádolta meg a Facebookot a TikTok kínai videomegosztó tulajdonosa

cs3_admin

Minisorozatként érkezik a Netflixre A martfűi rém

cs3_admin

Három szuperprodukciójának premierjét is elhalasztja a Disney

cs3_admin

Londonba költözik a TikTok?

cs3_admin

Orbán Viktor: Magyarország és Lengyelország megvédte nemzeti büszkeségét

cs3_admin

Hosszú Katinka lesz a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtés reklámarca

cs3_admin

Szerbiában minden fesztivált lemondtak

cs3_admin

Moszkvában megszűnt a kötelező utcai maszkviselet

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább