Koronavírus

Országos tisztifőorvos: a koronavírus mindenhol jelen van az országban, nem lehet gócpontot megjelölni

Másodszor is negatív lett a Magyarországon járt, majd koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált marokkói közlekedési miniszter összes magyarországi kontaktjának tesztje – mondta újságírói kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos vasárnap a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Aláhúzta: a koronavírus mindenhol jelen van az országban, nem lehet gócpontot megjelölni.

    Müller Cecília ugyan nem nevesítette, de tájékoztatása alapján Pintér Sándor belügyminiszter tesztje is negatív.
    A marokkói média március 14-én hozta nyilvánosságra, hogy pozitív lett Abdelkader Amara koronavírustesztje, aki ezt megelőzően Magyarországon járt, és mások mellett találkozott Pintér Sándorral is. A Kormányzati Tájékoztatási Központ akkor azt közölte, hogy Pintér Sándornak nincsenek tünetei, de nála is elkezdődtek a koronavírussal kapcsolatos járványügyi vizsgálatok. Két nappal később Müller Cecília arról beszélt, hogy negatív lett Pintér Sándor és további több mint negyven kontaktszemély első koronavírustesztje.
    A vasárnapi tájékoztatón a tisztifőorvos visszautasította Mohács polgármesterének azt az állítását, hogy a település gócponttá vált volna, és megerősítette: nem lehet megjelölni gócpontot az ország területén, a koronavírus-fertőzés mindenhol jelen van és egyenletesen oszlik meg a betegek száma. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hozzátette: ha gócpontok alakulnának ki, meghozzák a szükséges intézkedéseket, de jelenleg továbbra sincs ilyen, ezért továbbra sem javasolja az operatív törzs kijárási tilalom bevezetését, minden nap vizsgálják a szükséges intézkedéseket. Ehhez kapcsolódva indokolatlannak nevezte, hogy egyes cégek igazolásokat kezdtek adni munkavállalóiknak egy esetleges lezárás esetére.
    A Szegedi Tudományegyetem rektorának megfertőződését megerősítve Müller Cecília elmondta: ebből is látszik, hogy a vírus nem válogat, bárkit megfertőzhet. A rektorral kapcsolatban a járványügyi kontaktkutatás kezdődött és már több mint 120 laboratóriumi mintavétel történt.
    Lakatos Tibor kérdésre válaszolva elmondta: minden önkéntes adomány sokat számít, de a védekezésnek nincs anyagi korlátja, az anyagi erőforrás biztosított, egyedüli nehezítő tényező, hogy a világon mindenki védőeszközöket akar beszerezni; ennek ellenére folyamatosan érkeznek szállítmányok.
    Arról is szólt, hogy nem tervezik korlátozni az idősek mozgását, bíznak benne, hogy megfogadják ajánlásaikat és otthon maradnak.
    Kérdésre válaszolva elmondta: nem tudnak olyanról, aki külföldön veszélyben lenne, de több magyar ragadt külföldön.
    Arra a kérdésre, hogy megyénként egyetlen mentő elegendő-e, amely a koronavírus-tüneteket mutatókhoz megy ki mintát venni, Lakatos Tibor kijelentette: az Országos Mentőszolgálat jelzése alapján a kapacitás elegendő, de megszervezik a tartalék lehetőségeket.
    Az újszülöttekről Müller Cecília azt mondta: az ő immunrendszerük – ahogy a szüleiké sem – még nem találkozott kórokozókkal, ezért a maximális biztonság érdekében azt javasolják, hogy inkább az erkélyeken, illetve nyitott ablak mellett történjen a levegőztetésük.
    Arról is szólt, hogy a koronavírus súlyos esetben a tüdőt támadja, vírusos tüdőgyulladást okozva, jelenleg nem nőtt az elmúlt időszakban a tüdőgyulladásos megbetegedések száma Magyarországon a korábbi hasonló időszakokhoz képest, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy még az influenza-járvány végén járunk, és annak is lehet a szövődménye tüdőgyulladás.
    Kérdésre válaszolva közölte: a postai csomagok átvétele nem jelent többletkockázatot, persze a kellő távolságot az átvételkor a postással meg kell tartani, a postások pedig kaptak védőfelszerelést.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Koronavírus – 6,422 millió a beoltottak, 878 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 11 beteg

tk_arpad

6,422 millió a beoltottak, 867 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 7 beteg

tk_arpad

Koronavírus – 6,422 millió a beoltottak, 830 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 31 beteg

tk_arpad

6,421 millió a beoltottak, 1597 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 32 beteg

tk_arpad

6,418 millió a beoltottak, 11 392 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 46 beteg

tk_arpad

Megérkezett Magyarországra az első szállítmány az új koronavírus elleni vakcinából

tk_arpad

6,4 millió a beoltottak, 2063 az új fertőzött száma, a múlt héten elhunyt 40 beteg

cs3_admin

6,408 millió a beoltottak, 6748 az új fertőzöttek száma Magyarországon, az elmúlt héten elhunyt 77 beteg

cs3_admin

Először jelentettek halálozásokat Sanghajból a város lezárása óta

cs3_admin