Térség

Jön a fagy, veszélyben a kajszibarack a térségünkben is

three white flowers on a apricot tree

Teljes virágzásban kapja el a jövő hét eleji lehűlés a kajszibarack-ültetvényeket, az őszinél annyira még nem nyíltak ki a rügyek, így ott kisebb lehet a fagykár. Ködsárkány, öntözés, fagyvédelmi gyertya – ilyenkor mindent bevetnek a gazdák a gyümölcsösökben – írja a Délmagyar.

A lap cikke szerint hétfő hajnalra mínusz 2 fokot jósolt Szegedre az Időkép, keddre pedig már mínusz né­­gyet – és még szerdán napkeltekor is fagyhat rendesen. Ezek az értékek becslések, egy-két fokkal lehet a valóság enyhébb, de szigorúbb is, ráadásul Csongrád megyén belül is na­­gyon változó lehet.

Rügykár

– Ködsárkány, öntözés, különböző lombtrágyák használata, minden gazda másra esküszik, és azzal védekezik a fagy ellen a gyümölcsösben – mondta Gyuris Mihály, a Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetségének elnöke, aki hozzátette, a lombtrágya olyan, mint az antibiotikum.

A szakember szerint  szerencse, hogy az őszibarack virágzásának csak az elején va­­nnak, nem nyíltak még ki a rügyek, így kisebb lehet a baj.

– Akár 50 százalékos rügykár mellett is lehet a végeredmény nulla százalékos termés­kiesés, olyan sok a rügy. Ezért van az, hogy gyakran a sajtón is rosszul jön át, ha a rügyek fele elfagy, nem jelent automatikusan az őszibarackban is ilyen mértékű kárt – magyarázta. Hozzátette, az ágvégi rü­­­­gyek már kinyíltak, de a ke­vésbé „szem előtt” lévők még zártabbak, nincs minden veszve.

További részletek ITT olvashatók.

A kiemelt kép illusztráció/Envato elements

– Hirdetés –

Hasonló bejegyzések

Térségünkben 16 kistelepülés nyert a szociális tüzelőanyag támogatás pályázaton

cs3_admin

Ritka madarakat figyeltek meg Csongrád-Csanád megyében a hétvégén

cs3_admin

Körbálák égtek Vásárhely határában

cs3_admin

Egy autó csapódott buszmegállóba Mártélynál

cs3_admin

Mentőhelikopter szállította el a súlyosan sérült férfit Vásárhely közelében

cs3_admin

A hatékony kontaktkutatásban elengedhetetlen a mobiltelefonos applikációk használata

Endre Araczki

Őrizetben a sorozatbetörő

cs3_admin

A US Openen a harmadik fordulóig jutott Fucsovics Márton feljött a 61. helyre a férfi teniszezők legfrissebb világranglistáján.

Endre Araczki

Hármas karambol az 55-ös főúton, hárman megsérültek

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább