Külföld

Három megnyugtató grafikon: ha messzinek is tűnik, látszik már a járvány vége

Magyarországon még csak most kezdődik igazán a pánikhangulat, Európában pedig tetőzik a járvány, de nincs ez mindenhol így. Legyőzhető és visszaszorítható a fertőzés vakcina nélkül is. Látványos grafikonok a távol-keleti rendszerű karantén hatékonyságáról. – írja a 888.hu

1. Rendkívül hatékonynak bizonyult a Vuhanban elrendelt karantén, órákon belül lelassította a fertőzés terjedését

Egyértelműen látszik, hogy azonnal, konkrétan órákon belül megfordította a járvány trendjét a Vuhan körül felállított karantén.


Napi új fertőzések száma Vuhanban, és „kórtörténet”.
Forrás: 888.hu

Mit lehet róla leolvasni?

Szürkével jelzik a napi új fertőzöttek számát, ami egy jól látható ívet jár be: egészen január 24-ig egyre több ember fertődött meg, ezután viszont majdnem amilyen gyorsan felfejlődött a járvány, olyan gyorsan visszaszorult: egyre kevesebben fertőződtek meg naponta. Míg január 24-én még 2700 felett járt ezt a szám, a mai nap már csak 30 körüli új fertőzöttet találtak.

Az olasz karantén hatékonyságáról egyelőre még nincsenek adatok, hiszen a vírus lappangása miatt az új fertőzöttek diagnosztizálásának trendje 4-5 napos csúszással látszik csak, de azt is hozzá kell tenni, hogy olyan karantén Európában egyelőre sehol sincs, amit a kínaiak Vuhanban bevezettek. Legalábbis a karanténintézkedések Kínában kezdettől fogva tiltották az indokolatlan tömegközlekedést, szabályozták a boltbajárást, stb. Olaszországban egyelőre még csak követelik ezt az emberek, tényleges intézkedések még nem történtek.

2. Az eddigi adatok szerint nem terjed gyorsabban a járvány Európában, mint Kínában terjedt annak kezdetekor

Ezen a grafikonon az látszik, hogy hogyan teljesítenek a koronavírus elleni küzdelemben az egyes országok az első naptól kezdve.

Jól látható, hogy egy nagyon picivel – talán a kisebb népsűrűség, nagyon lakossági fegyelmezettség miatt –, egy hajszálnyival, de egyelőre Európa jobban teljesít.

Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy kicsit csalóka az ábra, hiszen Kínában jóval több koronavírus-tesztet elvégeztek adott számú lakosságra vetítve, mint Olaszországban, tehát hatékonyabban voltak képesek az enyhébb tüneteket is diagnosztizálni. Ez megnyújthatja a grafikon csíkjait, de a tendencián nem változtat.

3. A magyar egészségügy nem áll annyira rosszul, mint ahogy azt a közvélemény gondolja

A grafikonon az látszik, hogy 100 ezer lakosra mennyi ágy jut intenzív osztályon.


Intenzív ágyak / 100 ezer fő.
Forrás: 888.hu

Ez is természetesen olyan adat, ami papíron szépnek tűnik, és tudjuk, hogy a puding próbája az evés, de mindenesetre szerencsére ez a többi állam adatáról is elmondható.

Reméljük nem kerül rá sor, hogy jelentősen a maximális kapacitásán felül kelljen igénybe venni a kórházi ágyakat, és kiderüljön, hogy ami papíron is létezik, az vajon valóságban is fellelhető-e. Az mindenesetre megnyugtató, hogy ha csak a helyek fele használható, még akkor is van annyi kórházi ágyunk adott főre vetítve, mint például Finnországnak.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kiemelt kép: AFP

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szijjártó: folyamatosan tartják a kapcsolatot a kazahsztáni magyarokkal

cs3_admin

A jövő évre is áthúzódik a chip-hiány

cs3_admin

Turisták és zarándokok nélkül tartják az éjféli misét Betlehemben

cs3_admin

Lengyel migrációs válság – Putyin a Minszk és az EU közötti kapcsolat helyreállítását szorgalmazta Merkelnél

cs3_admin

Orbán Viktort megválasztották a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnökének

cs3_admin

Kaliforniában nemi megkülönböztetés nélkül kell árulni egyes gyermektermékeket

cs3_admin

Március végéig vállalhatnak munkát Nagy-Britanniában a hiány enyhítésére érkező uniós kamionsofőrök

cs3_admin

Kimenekítettek 26 magyart Kabulból

cs3_admin

Az NSO tulajdonosa szerint semmi közük az ötvenezres telefonszám-listához

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább