Szentes

Felmentették a szentesi jegyző elleni kézigránátos merénylettel vádolt férfit

Fighting grenade

Jogerősen felmentette a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a férfit, aki ellen a szentesi jegyző sérelmére 2006-ban elkövetett kézigránátos merénylet miatt indult eljárás.

Az 57 éves férfit előre kitervelten, hivatalos személy sérelmére, eljárása miatt, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolták.
    A táblabíróság az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét helybenhagyó döntése szerint a bizonyítási eljárás során nem lehetett minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy a kézigránátos támadást a vádlott követte el.
    A korábban lőfegyverrel visszaélés miatt kétszer is hosszabb szabadságvesztésre ítélt vádlott és családja Szentesen sörözőt üzemeltetett. A jegyző 2001 áprilisában betiltotta a zeneszolgáltatást a kocsmában, majd – mivel a határozatot nem hajtották végre – 2002 szeptemberében bírságot is kiszabott. A hatósági eljárás éveken át folyt, és a vádlott úgy gondolta, hogy a jegyző személyesen akadályozza őt a szükséges engedélyek megszerzésében. Az ügyészség szerint a férfi az egyik helyszíni ellenőrzés után, 2003-ban téglát dobott be a jegyző lakásába, de személyi sérülést nem okozott.
    2006 nyarán – miután a vádlott Németországból hazatért – a tiltás ellenére több napon át zenés-táncos rendezvényt tartottak a sörözőben. A jegyző emiatt ismét figyelmeztette a vádlottat.
    A vádlott élettársa 2006. július 21-én eltűnt. (A nőt a nyomozás adatai szerint meggyilkolták, az országos rendőrfőkapitány éppen ezen a héten, hétfőn tűzött ki tízmillió forint nyomravezetői díjat annak, aki az üggyel kapcsolatban információval tud szolgálni.) Ezután ideiglenesen a vádlottnál helyezték el kétéves gyermekét, de per indult annak megállapítására, hogy alkalmas-e a kislány nevelésére.
    A vádlott 2006. augusztus 21-én hivatalában kereste a jegyzőt, de találkozni nem tudott vele. Feldúlt állapotban távozott, és azt mondta, hogy “Ez volt a jegyző utolsó dobása!”.
    Másnap hajnali fél háromkor valaki kézigránátot próbált bedobni a nyitott ablakon át a jegyző lakásába, ahol többen is aludtak. A gránát – a szerencsés véletlennek köszönhetően – az ablakkeretnek ütközve visszaesett az erkélyre, és ott robbant fel.
    A másodfokú tárgyaláson – amelyen mindvégig jelen voltak civil ruhás rendőrök – kihallgattak egy kiutasítási őrizetben lévő bosnyák férfit, aki korábban a vádlott zárkatársa volt. A tanú azt állította, a vádlott elismerte neki a bűncselekményt, de azt mondta, csak ráijeszteni próbált a jegyzőre, senkit nem akart megölni.
    A táblabíróság az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét helybenhagyó döntése szerint a bizonyítási eljárás során nem lehetett minden kétséget kizáróan megállapítani azt, hogy 2003-ban a vádlott dobta a téglát a jegyző lakásába, mint ahogy azt sem, hogy a kézigránátos támadást ő követte el.
    Joó Attila tanácsvezető bíró indoklásában kifejtette, az új tanúvallomás sem alkalmas arra, hogy az alapján a vádlott bűnösségét megállapítsák; a bosnyák férfi által előadottak több ponton is ellentmondtak a korábbi bizonyítékoknak.

MTI

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Nemsokára indul az új évad a szentesi a Tóth József Színház és Vigadóban

cs3_admin

Kerékpárost ütött el egy autó Szentesen

cs3_admin

Személyautó csapódott fának a 45-ös főúton Szentesnél

cs3_admin

Négyen sérültek meg, amikor két autó ütközött Szentesnél

cs3_admin

Lendületességet hozna a HMG életébe az új igazgató Sipos Kitti

cs3_admin

Kerékpáros sérült meg, amikor autó elé hajtott Szentesen

cs3_admin

Árokba hajtott, majd a sínek mellett oldalára borult egy autó Szentesnél

cs3_admin

Eltűnés miatt keresik Csáki Lászlót

cs3_admin

Három személyt szállítottak kórházba, amikor két autó ütközött Szentesen

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább