Belföld

Évente százezer forint maradhat a betegséggel élők zsebében

Coin stacker, businessman with stacked money

Sokan nem tudják, de azok, akik bizonyos betegségekkel élnek együtt és dolgoznak, a minimálbér öt százalékának megfelelő összeget igényelhetnek vissza adójukból havonta adókedvezmény formájában. Ráadásul a betegségek listája a múlt évben bővült.

„Segít némileg kiküszöbölni a laktózérzékenységgel járó anyagi hátrányokat: tudok venni laktáztablettát, meg laktózmentes tejet, így életvitelemben, ha korlátozottan is, de a normális emberek életét élhetem anélkül, hogy megsínylenem ennek anyagi hátrányait” – mondja a Mandinernek egy érintett, aki tavaly szerezve tudomást a kedvezményről öt évre visszamenőleg is élt a lehetőséggel.

Laktózérzékenység csak egy a 18 betegségcsoportba sorolt hétszáz betegség közül, ami után élni lehet a kedvezményt – hívja fel a figyelmet dr. Bajusz Dániel adószakértő. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja. tv.) 40. §-a rendelkezik személyi kedvezményként a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségben szenvedők adókedvezményéről. Az érintett betegségek listáját a 335/2009. (XII.29.) számú kormányrendelet listázza. Itt lehet utánanézni, mely betegségek után jár a kedvezmény, a főbb betegségcsoportok az alábbiak:

•    hallási fogyatékosság
•    látási fogyatékosság
•    mozgásszervi fogyatékosság (például: végtaghiány, nagyízületi merevség, deformitás, izomatrófia, érbetegségek)
•    pervazív fejlődési zavarok (például: autizmus, Asperger szindróma)
•    mentális és viselkedészavarok
•    schizophrenia, schizotypiás és paranoid zavarok
•    daganatos megbetegedések
•    mesterséges testnyílással élő személy
•    súlyos szervi károsodással járó immunbetegségben szenvedő személy (pl. sclerosis, lupus)
•    emésztőrendszer egyes betegségei
•    endrokin és anyagcsere betegségei (például: I. és szövődményekkel járó II. típusú diabetes)
•    veleszületett enzimopátiák (például: laktóz intolerancia)
•    művesekezelésre szoruló beteg
•    bizonyos szívbetegségek 
•    egyéb fejlődési rendellenességgel születettek
•    egyéb ritka betegségek Sokaknak hatalmas segítséget jelent, hogy 2019-től a betegségek listája bővült,

az emlő- és petefészek daganatban, a méhnyakrákban, endometriózisban, valamint here-, és prosztatarákban szenvedők is igénybe vehetik a nem éppen elhanyagolható segítséget. 

„Havonta az adóév első napján érvényes minimálbér öt százalékának megfelelő összeget lehet igénybe venni, adókedvezményről, és nem adóalap-kedvezményről van szó, tehát a fizetendő adót csökkenti az összeg” – hangsúlyozza Bajusz Dániel adószakértő, hozzátéve, természetesen csak az tudja igénybe venni, akinek van személyijövedelemadó-köteles jövedelme. Mivel idén is emelkedett a minimálbér összege, idén havi 8.050, éves összegre átszámítva 96 600 forintot hagy az érintettek zsebében az állam. Ez az összeg 2014-ben 60 900 forint volt.

Akik eddig nem kérték a kedvezményt, ne keseredjenek el, hiszen, mint minden adókedvezmény az adómegállapításhoz való jog elévüléséig önellenőrzéssel visszamenőlegesen is igénybe vehető.

Az adózásban az elévülés a bevallás naptári évének utolsó napjától számított öt év, azaz szja esetében praktikusan hat év, mivel a bevallást az adóévet követően nyújtjuk be. Ami azt jelenti, hogy 2020. december 31-ig még a 2014. évre járó adókedvezmény is igénybe vehető – emeli ki az adószakértő.

Mire van szükség az adókedvezményhez?

A betegeknek érdemes konzultálniuk a szakorvossal, kezelőorvossal, vagy háziorvossal, hogy jár-e az adókedvezmény. Ők állítanak ki olyan igazolást, mely alapján igénybe vehető a kedvezmény – de ha visszamenőlegesen szeretnék igénybe venni akkor az igazoláson legyen rajta, hogy az érintett években a beteg már a betegségben szenvedett. Az igazolás nem kell a bevalláshoz és önellenőrzéshez mellékelni. Megőrizni viszont mindenképp meg kell egy esetleges adóellenőrzés esetére. A fogyatékossági támogatást vagy rokkantságot megállapító határozat esetén ilyen szakorvosi igazolás nem kell – hívja fel a figyelmet az adószakértő. Mint mondja, az a tapasztalata, hogy a cégek könyvelési osztályai szoktak segítséget nyújtani a munkavállalóknak az önellenőrzés összeállításához és benyújtásához. Annak érdekében pedig, hogy a jövőre nézve folyamatosan igénybe lehessen venni az adókedvezményt, az Adóelőleg nyilatkozat a 2020. évi személyi kedvezmény érvényesítéséről nevű nyomtatványon tud az érintett nyilatkozni a munkáltatója felé.
 
Bár a NAV tájékoztatása szerint nőtt a kedvezményt igénybe vevők száma – míg 2014-ben 148 218-an éltek a lehetőséggel, addig az állam 2017-ben már 217 491 beteg zsebében hagyta az adókedvezményt – még mindig sokan lehetnek, akiknek nincs tudomásuk a lehetőségről. Sokan betegségükről sem tudnak, elég csak arra gondolnunk, hogy becslések szerint hazánkban az egymilliót is elérheti a diabéteszben szenvedők száma.

Forrás: mandiner.hu/Konopás Noémi



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Menczer Tamás: a dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor