Belföld

Újabb elemmel bővül a családi kedvezmények köre

cute little kids

Újabb elemmel bővül a családi kedvezmények köre, január elsejétől a kereső tevékenységből származó jövedelmük után nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a nőknek, akiknek négy vagy több gyermekük van – mondta el a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

    A szerdai számban megjelent interjúban kijelentette, hogy az új rendelkezések anyagi elismerést jelentenek tízezer nagycsaládos anyának.
    Kifejtette, hogy a kedvezmény a vér szerinti, az örökbe fogadott, valamint a már felnőtt gyermek után is jár. Párhuzamosan igénybe vehető továbbá az élethosszig tartó szja-mentességgel, a családi kedvezményt ebben az esetben az anya a munkavállalói járulékából vagy az apával megosztva érvényesítheti.
    A tárca számításai szerin az anyák szja-mentességével jövőre nagyjából 40 ezer nő élhet, együttesen 20 milliárd forint körüli összeg maradhat náluk.
    Tállai András beszámolt egy másik, a családok számára szintén lényeges újításról is. A magánszemélyek által fizetett járulékok jövőre társadalombiztosítási járulék néven eggyé olvadnak, ennek mértéke 18,5 százalékos lesz, és a teljes összegből le lehet vonni a családi kedvezményt. Ennek köszönhetően másfél százalékkal nő a szülőknél hagyható összeg. Az államtitkár elmondása szerint ez az újítás elsősorban az alacsonyabb keresetűeknek jelenthet érezhető segítséget. A tervbe vett költségvetési kiesés eléri az egymilliárd forintot.
    Tállai András emlékeztetett arra, hogy az állam 2010 óta rendre százmilliárdos nagyságrendű összeget hagy a családoknál. Az új kedvezménnyel együtt ez az összeg jövőre 380 milliárd forint lehet.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Agrárminisztérium: folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

Szabó Viktor

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése

Szabó Viktor

Makó fejlődik: Orbán Viktor adta át a termálfürdő új szárnyát

Szabó Viktor

A DK árnyékminiszterelnöke ellen tett büntető feljelentést Pölöskei Gáborné

Szabó Viktor

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Varga Mihály: a magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor