Csanytelek Vélemény

Erhard Gyula a csanyteleki „kedves ember”

„Komolyan mondom neked Gabi, de ezt ne írd meg, hogy öröm az emberekkel találkoznom az utcán, vagy egy üzletben, mert hálálkodnak, és nem tudok úgy elmenni a településen, hogy ne állítanának meg”.

Erhard Gyula, Csanytelek újdonsült polgármestere, aki hosszú évek óta készül arra, hogy saját települését egy kicsit „felrázza”, előtérbe kerüljenek a fiatalok, a gyerekek és a sokszor emlegetett összefogás, ami a beszélgetésünk alatt központi momentum volt. Elhivatottsága a 80-as évek elején kezdődött, amikor is a szíve Csanytelekre húzta, megnősült és azóta is a közösség lelkes tagja, hiszen akkoriban a TSZ-ben dolgozott, vele együtt a falu 80%, így szinte mindenkit ismert már ideje korán. Akkor még nem tudatosan, de épültek a kapcsolatok, családon belül és kívül, majd ahogy teltek az évek, személyiségének köszönhetően aktív tagja lett a rendezvényeknek, sőt kezdeményezője is, hiszen a „Sulisztár” az ő nevéhez kötődik, ahol kis települések tehetséges gyerekeit felkarolva elindította az évek óta népszerű rendezvénysorozatot.  Aki ismeri, tudja róla, szívügye a fiatalság, a gyerekek.

A közel 2000 lakosú településen 141 általános iskolás tanuló és nem kevesebb, mint 65 kisgyermek jár óvodába, továbbá 7 böldődés is van intézményeikben. Mindezek mellett, ha a lakosság számát vesszük figyelembe, 25 gyermeket nevelőszülők nevelnek, ami nem kevés a fentiek tekintetében.  Tisztelik, de Ő „csak” Gyula, akinek mindig van egy kedves szava a gyerekekhez, de nem csak azért mert a jövő építése szempontjából kiemelten kezeli ezt a témát, hanem mert mint mondta: „ a gyerekek hálásak”. Tagadhatatlan tény, hogy vannak emberek akik ha akarják, ha nem, vonzzák a gyerekeket – Ő is ilyen.

Megváltozik a hangszíne, amikor azt meséli, hogy: „milyen felemelő érzés látni a gyerekek arcán a mosolyt a boldogságot, amikor egy-egy rendezvényen szerepelhetnek, megmutathatják a tehetségüket, vagy éppen elmesélik aznapi élményeiket.” Természetesen erről órákig tudtunk volna beszélgetni, de érdekelt, mi késztette arra, hogy polgármester legyen, hiszen ez egy felelősségteljes, de akár hálátlan feladat is lehet. Meglepett a válasz: „Megkerestek az emberek, és egyre többen mondták, hogy de jó lenne, ha indulnék jelöltként. Öt évvel ez előtt, közel 40 szavazat hiányzott, de idén olyan fölénnyel nyertem, amire nem is számítottam.

Úgy éreztem, és a megkeresések megerősítettek abban, hogy 2019-ben újra elinduljak.” Arra, hogy milyennek álmodta meg Csanyteleket, szintén mosolyogva válaszol: „Egy összetartó közösségnek! Örömmel tapasztalom, hogy ez alatt a rövid idő alatt is, szó nélkül aktívvá váltak a vállalkozók illetve a lakosság jelentős része. Tudom, nem nagy dolog, de kitakarítottuk összefogással a templom környékét, és egy olyan rendezvényen vagyunk túl, ahová hihetetlen mennyi ember eljött és a felajánlásoknak köszönhetően, szabad téren, üstben főztük a forralt bort, halat sütöttünk, hozták a süteményeket, ami szintén felajánlás. Mint mondja, 200 ember nem kevés egy ilyen helyi rendezvényen. „ Életem legnagyobb és egyben legszebb karácsonya ez. 

Az itt élő emberek minden pici kis megmozdulást várnak, és annyira jó érzés látni, hogy lelkesek. Van karácsonyfánk, amit sok dolgos kéz készített”…….és ez a kedves ember csak sorolja és sorolja, hogy mit szeretne, mire készül. Hihetetlenül lelkes, de tettre kész is. És a család? Együtt csinálnak mindent, mint eddig is. Készülnek a számukra legnagyobb karácsonyra.

Beszélgetésünk alatt, többször is hívta a felesége, akivel gyorsan megbeszélték az aktualitásokat, majd folytatjuk és már nem a kérdésre jön a válasz, hanem csak hallgatom ahogy szeretettel beszél az emberekről, a közeli és távoli célokról, mint például, a helyi vállalkozókkal való kapcsolatok hatékony kialakításáról. Mint mondta ez az elképzelése, már folyamatban van, hiszen már vannak olyanok akik jelezték, hogy szívesen hoznák vállalkozásukat a településre. Egy olyan helységről van szó, amely az ország leghosszabb faluja, és autós legyen a talpán, aki végighajt 50-el. Éppen ezért kiemelt feladatának tekinti a kátyús útszakaszok javítását, amely hosszú évek óta problémát jelent, illetve ez a rész, pont a falu középső, központi szakaszán húzódik.

Szüntelenül meséli a közeli és távoli terveket, hiszen „Csanynak” ahogy a környékbeliek hívják, nincs testvérvárosa, amely a kapcsolatépítés szempontjából is kiemelt céljainak egyike. Az új évre készülve szeretne a lakosság anyagi helyzetén is könnyíteni, amelynek kidolgozása már folyamatban van, és a rezsicsökkentés irányába orientálódik. Lehet így is, irányítani egy közösséget, odaadással, figyelmesen……kedvesen.

Fotók: CS3 Tihanyi Gabriella

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Sargentini 6.

cs3_admin

Sargentini jelentés 5.

cs3_admin

Moderari – Decretum: Ugros eliminandos esse

cs3_admin

Schmidt Mária: A korrupcióról

cs3_admin

Giró-Szász András: Mennyivel lesz magasabb az adód, ha a baloldal nyer? Kiszámoltuk!

cs3_admin

Moderari: Én játszom, Te játszol, Ő játszik. Mi jót játszunk

cs3_admin

A SZENTESI FIDELITAS NYÍLT LEVELE A MÚLT HETI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA KAPCSÁN

cs3_admin

Bohár Dániel: Sofőr, testőrök, sajtósok, szolgálati és díszlet autó – így stand-upol Jakab Péter

cs3_admin

Karantén záró és csapatépítő tréninget tartottak Csanyteleken

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább