Tech

Megérkezett a webes fejlesztés jövője a Flutter új verziója

Tovább bontogatja szárnyait a Google keresztplatformos UI keretrendszere, a Flutter, amely immár 1.12-es stabil verziójához érkezett. A frissítés a teljesítménybeli javulás és egyéb kiegészítések mellett a létező appok flutteres tartalmakkal való kiegészítését is egyszerűbbé teszi.

A megoldás eredetileg az Android és iOS appok fejlesztését igyekezett közös nevezőre hozni, noha eddig sem volt titok, hogy a Google-nek ennél nagyobb szabású ambíciói is vannak a frameworkkel. Ezt a cég most ismét megerősítette, blogposztja szerint a Flutterrel az “ambient computingot” tűzi zászlajára – utóbbi alatt a vállalat azt a napról napra határozottabban kirajzolódó trendet érti, amelyben az egyes szoftvereket és szolgáltatásokat a felhasználók nem egy-egy adott eszközhöz és kijelzőhöz kötik, helyette számos felületről el akarják érni azokat, az okosóráktól a telefonokon át a tévékig és okoskijelzőkig. A Google ezért nem csak az Android-iOS párosra, de lényegében minden képernyőre kartácstüzet nyitna a Flutterrel, egy minden lehetséges felületen átívelő keresztplatformos rendszerré hizlalva kezdeményezését.

A Google szerint az alfa verzióban alig két éve debütált Flutter népszerűsége rohamosan növekszik, mára több mint egymillió fejlesztő használja azt alkalmazásaiban. Az egyre nagyobb érdeklődést egyébként a GitHub idei State of the Octoverse jelentése is tükrözi, amelyben a Flutterben is használt Dart lett a leggyorsabban növekvő nyelv 2019-ben, maga a Flutter pedig a legtempósabban gyarapodó nyílt forrású projekt címét nyerte el. Egyelőre a framework egyébként főként a prototípus-készítésben népszerű, hiszen azzal a cégek termékeiket gyorsan, egyszerre tudják validálni a két fő mobilos platformon.

De kanyarodjunk vissza az 1.12-es verzióhoz, amely a fentebb említett újdonságok mellett egy új Google Fonts csomagot is tartalmaz, több mint ezer nyílt forrású betűkészlethez adva hozzáférést, illetve a Material és Cupertino libraryket is frissíti a az aktuális UI elemekkel. A framework ráadásul most először az asztali és webes platformok felé is nyit: előbbinél a macOS kap először támogatást, a Flutterrel a közös kódbázisból már az Apple asztali platformját célzó, teljes mértékben optimalizált alkalmazás is létrehozható.

De a webes felületek támogatás is komoly mérföldkőhöz érkezett, a funkciót a Google ugyanis már béta címke alatt teszi elérhetővé. A támogatást a cég tech preview formájában már júliusban az idei Google I/O-n bejelentette early adopter programjának résztvevői számára, most azonban az 1.12-es kiadással mindenki felé megnyitja, aki a beta csatornára feliratkozott, és bekapcsolta a webes opciót. Náluk az új Flutter projektek nem csak az Android és iOS appokat tartalmazzák, de egy webes könyvtárat is, amelyben minden megtalálható, az adott projekt kódjának böngészőben való futtatásához.

A Google jelenleg néhány specifikus esetben javasolja a Flutter webes alkalmazását, az egyik ilyen, mikor a fejlesztők mobilos alkalmazásaik funkcionalitását akarják kvázi egy az egyben webes felületre átültetni, egy másik pedig a beágyazott interaktív tartalmak esete, mikor egy weblapra egy adatokban gazdag “miniappot” helyeznének el a készítők. A cég emellett kiegészítő webappokhoz készítésére is ajánlja a megoldást, amelyek például egy már létező Flutter mobilapp backendjének kezelésére szánt adminfelület szerepét tölthetik be. A fejlesztők mindezek mellett már saját pluginjaikat is elkészíthetik a keretrendszerhez.

Forrás: Google Flutter

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Ma 45 éves az otthoni videózás

cs3_admin

Negyven éves az IBM PC

cs3_admin

Sok PC-n nem fog futni a Windows 11

cs3_admin

Újabb probléma a csipgyártásban – most épp a járvány újabb hulláma fenyeget

cs3_admin

Megduplázta bevételeit az AMD

cs3_admin

Bepanaszolta az Apple-t több német gazdasági érdekképviselet

cs3_admin

A világ egyik leggyorsabb számítógépét üzemelték be a SZTAKI-nál

cs3_admin

Hamarosan alaplapokból is hiány lehet

cs3_admin

Kínán kívül mindenhol fogy a levegő a Huawei körül

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább