Vélemény

Láng Zsolt: Stadionstopból kórházstop lett Budapesten

A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.

– A legnagyobb frakció vezetője lett a Fővárosi Közgyűlésben. Hogyan ítéli meg a képviselőcsoportok bevezetését?
– Mivel több két-három fős frakció is van a közgyűlésben, nem teljesen világos, hogy miért ragaszkodtak Karácsonyék ehhez a szisztémához, hiszen ilyen kis létszámnál nem a frakció a leghatékonyabb működési forma. Mindenesetre a Fidesz–KDNP esetében nem áll fenn ez a probléma.

– A különböző bizottságokban, az önkormányzati cégek igazgatóságában és felügyelőbizottságaiban a 2010 előtti szocialista kormányzás olyan arcai tűntek fel, mint Draskovics Tibor, vagy Atkári János. De ha az alpolgármestereket nézzük, közülük két szocialista veterán is található Gy. Németh Erzsébet és Tüttő Kata személyében. Azt jelenti mindez, hogy visszatérhet a Demszky-korszak?
– A káder nem vész el, csak átalakul, idézhetnénk a híres mondást, amely ebben a kontextusban kiváltképp megállja a helyét, hiszen olyan háttéralkuk köttettek, amelyekkel a régi nomenklatúra emberei jöttek vissza. Az ön által is említett nevek hallatán az az érzés foghatja el az embert, hogy időutazáson vesz részt. Valóban szürreá­lis élmény volt azt látni, hogy a Humán bizottság élére azt a Havas Szófiát tették, aki az 1956-os forradalmárokat gyilkosoknak tartja, vagy hogy Gyurcsány Ferenc egykori testőrét, Handl Tamást nevezték ki a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság vezetőjének. A főpolgármester egy interjúban azt mondta, hogy Atkári segítségével szeretné visszaszerezni a Fővárosi Csatornázási Művek részvénypakettját, hiszen Demszky Gábor alatt Atkári készítette elő a vállalat privatizációját is. Bénító érvelés, az biztos. Ezek alapján szinte már az a különös, hogy Szilvásy György és Hagyó Miklós nem jelentek meg esküt tenni. Úgy tűnik, nem riogatás volt, hogy Gyurcsány fogja irányítani a fővárost a szivárványkoalíció többségbe kerülése után. A bukott szocialista miniszterelnök ennek megfelelően ott is ült az első sorban a közgyűlés alakuló ülésén.

– Bár ön például helyet kapott a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. (BVH) felügyelőbizottságában, ám aránytalanul kevés hasonló tisztséget kaptak a kormánypárti képviselők. Erről mi a véleménye?
– A baloldali többség felrúgta a korábbi megállapodást azt illetően, hogy a különböző bizottsági helyek, valamint az önkormányzati vállalatok igazgatósági, felügyelőbizottsági tisztségei­nek elosztása mandátumarányosan történjen. Karácsonyék azzal az abszurd érvvel indokolták azt a lépésüket, hogy a kormánypártok kontójára juttattak ilyen tisztségeket az LMP-nek és a Jobbiknak, hogy ezek a pártok az előző közgyűlésben szerintük „túl jóban voltak” velünk, ezért egy kalap alá vették őket a Fidesz–KDNP-vel. Ez teljesen értelmezhetetlen, ám viccnek azért erős. Közel 300 ezer szavazó voksolt az országot kormányzó pártszövetség képviselőire Budapesten, ez alapján jóval több döntéshozói tisztség járt volna az önkormányzati vállalatokban.

– Ráadásul úgy tűnik, hogy a Párbeszéd társelnöke az általa gyakran emlegetett átláthatóság követelményeit sem tartja be, hiszen mindössze háromnapos pályázatírási és beadási határidőt adtak meg a BVH vezetői posztjára. A villámpályázaton pedig Bajnai Gordon volt kabinetfőnöke, Walter Katalin nyerte el a legnagyobb fővárosi vállalat vezérigazgatói posztját. Mit szól a szokatlan tenderkiíráshoz?
– Úgy tűnik, hogy megszűnt pártokkal is kellett bővíteni a politikai alkukat. A tények egyértelműek, felesleges volt ezt a látszatpályázatot eljátszani. Annyira személyre szabott kiírásról volt szó, hogy a feltételek között az öt év vezetői tapasztalatot kiválthatóvá tették ugyanennyi idő tanácsadói tapasztalattal, hogy a jelölt megfelelhessen.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megadja Gábor: Akkor a semmi túlsúlya miatt kaptatok ki?

cs3_admin

Szijjártó Péter: A válaszunk az, hogy szívesen és ezután is segíteni fogunk!

cs3_admin

Deák Dániel: Gyurcsány kiadta a kilövési engedélyt Márki-Zayra

cs3_admin

Hámori Tamás: Ezeknek tényleg van jó vastag bőr az orcáján!

cs3_admin

Szentesi Zöldi László: Magyar érdek

cs3_admin

Kötter Tamás: Ez nem az én városom!

cs3_admin

Hámori Tamás: Gyurcsány a pofátlanság világbajnoka

cs3_admin

Moderari: A „Szankciók”-ról

cs3_admin

Pilhál György: Űr marad utána

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább