Kult

Lecsap az „isteni szél”…

1944 őszére a 2. világháború sorsa a Csendes-óceán térségében is eldőlni látszott. Az amerikai csapatok véres harcok során szigetről-szigetre haladva közeledtek Japán felé, és októberre már a Fülöp-szigetek előtt álltak, amely Japán fontos olajlelőhelye volt. Annak védelme és megtartása ezért a japán hadvezetés számára kulcsfontossággal bírt. A háború során a hadviselő felek részéről erőfordult már addig is pilóták öngyilkos támadása – de nem szervezett akciókról volt szó. Az öngyilkos légi alakulatok felállításának ötlete eredetileg egy japán századostól származik, ám azok megalakítása majd tömeges bevetése a japánok híres-hírhedt admirálisának Takadzsírónak tulajdonítható. Ugyanis ő jelentette ki, hogy a szigetek megtartásának „Nincs más módja, mint felrakni egy kettőszázötven kilós bombát egy zéróra és hagyni, becsapódjon egy amerikai repülőgép hordozóba.” A különleges alakulatokat pedig Kublaj kán mongol inváziós flottáját a 13. században a japán partok előtt elpusztító tájfunról „kamikázénak” azaz „isteni szélnek” nevezték. A megszervezett légi alakulatokba öngyilkos pilótának – ismerve a japánok fanatizmusát – önkéntes alapon is lehetett jelentkezni ám valójában a pilóták többsége szigorú parancsra cselekedett.

HMAS Australia nehézcirkáló

Az első kamikáze támadásra 75 évvel ezelőtt 1944. október 21-én került sor, a célpont HMAS Australia nehézcirkáló volt, a támadásban sok tengerész életét vesztette és a hajóban is komoly sérülések keletkeztek. Két nappal később egy öngyilkos pilóta azonban már élete feláldozásával sikeresen elsüllyesztette az USS St. Lo repülőgép anyahajót. A Fülöp-szigetek elfoglalását nem tudták ugyan megakadályozni – de a sikereket látva – a japán hadvezetés egyre több kamikáze kiképzését és bevetését valósította meg harcok során. A háború végéig közel 3000 pilóta halt „önkéntes halált”, miközben mintegy 400 szövetséges hajót rongáltak és tettek harcképtelenné 34-et pedig a legénységük nagy részével együtt elsüllyesztve küldtek hullámsírba. Az azóta eltelt évtizedek során pedig az öngyilkos, emberéleteket követelő – de céljukat tekintve nem igazán eredményes – támadásokra nagyon gyakran használják a kamikáze jelzőt.

Írta: Kormányos Lajos, Csongrád 

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A Puskás Arénában ad koncertet a Depeche Mode 2023-ban

cs3_admin

Assisi Szent Ferenc az állatok védőszentje

cs3_admin

Ebgondolat – az Állatok Világnapja, október 4.

cs3_admin

A magyar népmese napja

cs3_admin

Élőszereplős Eragon-sorozatot készít a Disney

cs3_admin

Öt japán srác a rock trónján

cs3_admin

Július végén kezdődik a Dűne 2 forgatása Magyarországon

cs3_admin

Tüzes nyár a Spiral Flames-el

cs3_admin

Önálló sorozat készül a Trónok harca Havas Jonjáról

tk_arpad

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább