Kult

Lecsap az „isteni szél”…

1944 őszére a 2. világháború sorsa a Csendes-óceán térségében is eldőlni látszott. Az amerikai csapatok véres harcok során szigetről-szigetre haladva közeledtek Japán felé, és októberre már a Fülöp-szigetek előtt álltak, amely Japán fontos olajlelőhelye volt. Annak védelme és megtartása ezért a japán hadvezetés számára kulcsfontossággal bírt. A háború során a hadviselő felek részéről erőfordult már addig is pilóták öngyilkos támadása – de nem szervezett akciókról volt szó. Az öngyilkos légi alakulatok felállításának ötlete eredetileg egy japán századostól származik, ám azok megalakítása majd tömeges bevetése a japánok híres-hírhedt admirálisának Takadzsírónak tulajdonítható. Ugyanis ő jelentette ki, hogy a szigetek megtartásának „Nincs más módja, mint felrakni egy kettőszázötven kilós bombát egy zéróra és hagyni, becsapódjon egy amerikai repülőgép hordozóba.” A különleges alakulatokat pedig Kublaj kán mongol inváziós flottáját a 13. században a japán partok előtt elpusztító tájfunról „kamikázénak” azaz „isteni szélnek” nevezték. A megszervezett légi alakulatokba öngyilkos pilótának – ismerve a japánok fanatizmusát – önkéntes alapon is lehetett jelentkezni ám valójában a pilóták többsége szigorú parancsra cselekedett.

HMAS Australia nehézcirkáló

Az első kamikáze támadásra 75 évvel ezelőtt 1944. október 21-én került sor, a célpont HMAS Australia nehézcirkáló volt, a támadásban sok tengerész életét vesztette és a hajóban is komoly sérülések keletkeztek. Két nappal később egy öngyilkos pilóta azonban már élete feláldozásával sikeresen elsüllyesztette az USS St. Lo repülőgép anyahajót. A Fülöp-szigetek elfoglalását nem tudták ugyan megakadályozni – de a sikereket látva – a japán hadvezetés egyre több kamikáze kiképzését és bevetését valósította meg harcok során. A háború végéig közel 3000 pilóta halt „önkéntes halált”, miközben mintegy 400 szövetséges hajót rongáltak és tettek harcképtelenné 34-et pedig a legénységük nagy részével együtt elsüllyesztve küldtek hullámsírba. Az azóta eltelt évtizedek során pedig az öngyilkos, emberéleteket követelő – de céljukat tekintve nem igazán eredményes – támadásokra nagyon gyakran használják a kamikáze jelzőt.

Írta: Kormányos Lajos, Csongrád 

– Hirdetés –

Hasonló bejegyzések

Újrakezdődnek az Avatar-sorozat munkálatai Új-Zélandon

cs3_admin

A Mátrix 4 forgatása akár július elején folytatódhat

cs3_admin

Elhunyt Little Richard, a rock and roll úttörője

cs3_admin

Az édesanyák védőszentje

cs3_admin

Mit nézzünk: Új szupersztárok születtek, egy spanyol sorozatért rajong a fél világ

cs3_admin

A Kárpátia is karanténdallal rukkolt elő

cs3_admin

Sanghaj több mint kétszáz moziját nyitja újra a hétvégén

cs3_admin

Szerdán 20 órától “karantén koncerteket” ad Ákos

cs3_admin

Mátyás igazsága

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább