Belföld

Kapcsolataink erősítése, az együttműködés fejlesztése a cél a latin-amerikai országokkal

A mezőgazdaság előtt álló kihívások közül a klímaváltozás hatásainak kivédését, vagy mérséklését jelölte meg a legsürgetőbb feladatnak Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 4. Magyarország-Latin-Amerika Fórumon, ahol az innováció az agrárkutatást érintő innováció, az öntözés és vízgazdálkodás, a haltenyésztés, az erdészet, erdőgazdálkodás és a nemesítési és termesztési technikák témaköréről tárgyaltak a szakemberek.

A Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett esemény megnyitóján Farkas Sándor megemlítette, hogy 2015-ben a Magyar Kormány a Déli Nyitás politikájának meghirdetésével helyesen ismerte fel a latin-amerikai térségben rejlő lehetőségeket. Mint fogalmazott, egy több mint 21 millió km2 nagyságú, és több mint félmilliárd lakosú régióval való együttműködés óriási kiaknázandó lehetőséget rejt. A népesség magas száma, párosulva a dinamikusan fejlődő gazdasággal és növekvő jóléttel, kiaknázandó piaci lehetőségeket teremt a külkereskedelem számára, ezért fontos kapcsolataink tovább erősítése a térség államaival – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Farkas Sándor megfogalmazása szerint Magyarország és Latin-Amerika mezőgazdasági együttműködéséhez a latin-amerikai országok változatos földrajzi adottságaikkal, gazdag természeti kincseikkel, és az ebből fakadó változatos mezőgazdasági kultúrájukkal, míg Magyarország a magas szintű szaktudásával, tapasztalatával és technológiai színvonalával járulhat hozzá. A latin-amerikai országok komoly szerepet játszanak Magyarország különleges élelmiszerekkel – kávé, kakaó, egzotikus gyümölcsök – való ellátásában, a hazai termékek közül pedig a tokaji bor és a mangalica hús a leginkább kedvelt ezekben a tengeren túli országokban.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta: Magyarország és Latin-Amerika mezőgazdasági kapcsolatai, azon belül is a kutatási és tudományos együttműködések hosszú múltra tekintenek vissza, amelyek hozzájárulhatnak napjaink együttműködésének erősítéséhez.

(AM Sajtóiroda)



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor