Külföld

Szijjártó: Magyarország és Brazília gazdasági együttműködése nagy lehetőség előtt áll

Magyarország és Brazília gazdasági együttműködésének fejlesztése nagy lehetőség előtt áll – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Sao Paulóban tartott brazil-magyar üzleti fórumon kedden.

    A miniszter kiemelte, hogy a brazil és a magyar kormány azonos módon közelíti meg a világpolitika legjelentősebb dilemmáit, így semmilyen nyitott kérdés nem terheli a kétoldalú kapcsolatokat.
    Dél-Amerikában Brazília Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere. A két ország 430 millió dollár forgalmat bonyolít egymással, 50 magyar tulajdonú cég működik kifejezetten magas hozzáadott értékű ágazatokban Brazíliában, és az EU-ba irányuló brazil befektetések közül az ötödik legtöbb Magyarországra érkezett – közölte Szijjártó Péter. A miniszter kiemelte, hogy a városban termelik meg a dél-amerikai ország bruttó hazai termékének mintegy harmadát.
    A külgazdasági és külügyminiszter beszámolt arról, hogy több megállapodás született az élelmiszeripari export megkönnyítésére és a magyar vízügyi technológiák bevezetésére a brazil piacra. Jelentős sikernek nevezte, hogy egy magyar vállalat szállíthatja a teljes brazíliai McDonald’s hálózat sajttermékeit. Kitért a miniszter arra is, hogy 165 millió forintos támogatást kaptak azok a magyar vízügyi cégek, amelyek a brazíliai szennyvízkezelési projektekben való részvételre pályáznak.
    Magyarország érdekelt abban, hogy a Dél-amerikai Közös Piac, a Mercosur és az EU közötti szabadkereskedelmi  megállapodás minél előbb életbe lépjen, tekintettel arra, hogy az számos magyar vállalat előtt nyitja meg a dél-amerikai exportlehetőségeket – hangoztatta a miniszter.
    Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy azok az ágazatok, amelyek kihívásokkal szembesülhetnek, például a baromfi- vagy a méztermelők, számíthatnak a magyar kormány segítségére, és biztonsági alapot hoztak létre a számukra.
    ha előre nem látható piaci feszültségek keletkeznek ezekben az ágazatokban, akkor a magyar kormány támogatást nyújt – tette hozzá.
    “Minél szabadabb a világkereskedelem, annál jobb Magyarország számára” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.
    Szijjártó Péter azt mondta, hogy Brazíliában hangsúlyosan foglalkoznak a környezetvédelmi kérdésekkel, és a magyar erdőgazdálkodási tudásra kifejezetten számítanak az amazóniai térség megóvása érdekében, így a mostani gazdasági-üzleti találkozók egyik fókusza éppen ez az ágazat volt.
    A miniszter a brazil-magyar üzleti fórumot követően megbeszélést folytatott Paulo Skaffal, a Sao Paulo Állami Gyáriparosok Szövetségének elnökével.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Brutális dróntámadás indult, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: a nyugat-balkáni EU-csatlakozási folyamat lassúsága az egész bővítéspolitika hitelét aláássa

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Újabb uniós csalási botrány: lecsaptak a rendőrök az újraépítési pénzek megcsapolóira

Szabó Viktor

Ursula von der Leyen: fel kell készülni a háborús kockázatokra

Szabó Viktor

Kreml: Oroszország és a NATO összecsapásához vezet, ha a Nyugat csapatokat küld Ukrajnába

Szabó Viktor

Hat ország agrárkamarája tiltakozik az EU mezőgazdasági politikája ellen

Szabó Viktor