Belföld

Négy év alatt megnégyszereződött az első házasoknak járó adókedvezményt kihasználók tábora

Two golden wedding rings on bride and groom's palms. Wedding rin

Tavaly mintegy négyszer annyi első házas vette igénybe a havi ötezer forintos adókedvezményt, mint 2015-ben. Az szja-bevallások adatai alapján 2018-ban a 85 ezer első házas összességében 3,3 milliárd forintot spórolt, 2,8 milliárddal többet, mint 2015-ben – tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.

A gyermekek után járó családi kedvezményt egészítette ki a kormány 2015-től az első házasok kedvezményével, amellyel Magyarország Európában egyedülálló módon segíti már a kezdetektől a családalapítást – emlékeztetett az államtitkár.
    Kifejtette: a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül az ifjú házasok együttesen havi 5000 forint adókedvezményt kapnak, amely gyermekáldás esetén a családi kedvezménnyel együtt is igénybe vehető. A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti – tette hozzá.
    A KSH nyilvántartása alapján 2017-ben és 2018-ban összesen 101 ezer házasságot kötöttek, ami azt is mutatja, hogy a frigyek mintegy 80 százalékában vettek igénybe kedvezményt.
    Az adótudatosság fejlesztésének az egyik fontos állomása lehet az is, ha el tudjuk érni, hogy az érintettek már az adóelőlegükből is érvényesítsék a kedvezményt, amely a házasságkötést követő hónaptól jár – emelte ki Izer Norbert. Hozzátette, hogy míg a tavalyi szja-bevallásban 85 ezer első házas vette igénybe az adókedvezményt, addig 2019 júniusában csak 38 ezren érvényesítették adóelőlegükből a havi ötezer forint összegű köztehercsökkentést.
    Nemcsak azért célszerű már az adóelőlegből igénybe venni a kedvezményt, mert az érintettek több pénzt vihetnek haza hónapról hónapra, hanem azért is, mert így az adminisztrációs terhük is csökken, hiszen az adóhivatal által készített szja-bevallási tervezetüket sem kell majd kiegészíteniük – összegezte az előnyöket az államtitkár.
    Megjegyezte, hogy a havi ötezer forintos állami nászajándékhoz rendkívül egyszerű módon hozzá lehet jutni: csak le kell adni a munkáltatónak egy nyilatkozatot erről.
    Izer Norbert szerint az érintettek számának megnégyszereződése nem meglepő, hiszen egyrészt a 2014. december 31-e után kötött házasságok esetén jár a kedvezmény 24 hónapon keresztül, másrészt 2016 őszén lépett életbe visszamenőlegesen az a kedvező szabály, hogy a családi kedvezmény mellett is jár ez a támogatás az első házasoknak. A családi akcióterv keretében hatályba lépett intézkedések pedig tovább bővítették a fiatal házasok lehetőségeit.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor