Külföld

Lángokban áll Dél-Amerika fele – Az erdőtűz túlnőtt Brazílián

Ahogy a tűz elérte az amazonasi esőerdőket, a brazil kormány nyilatkozatban ítélte el a nemzetközi kritikusokat, akik szerint Jair Bolsonaro elnök nem tesz eleget a hatalmas erdőirtás megfékezéséért.

A legtöbbször, csak a „bolygó tüdejének” nevezett erdő fenyegetettsége elindított egy keserű vitát arról, hogy ki a felelős. Ugyanakkor sokan egyenesen klíma vészhelyzet kihirdetését szorgalmazzák.

Brazíliában található az Amazonas esőerdeinek körülbelül 60% -a. Ennek sérülése súlyos következményekkel járhat a globális éghajlatra és az esőzésekre. A brazil űrkutatási ügynökség adatai szerint idén az erdőtüzek száma Brazíliában 83%-kal magasabb, mint tavaly ilyenkor. Ehhez hozzájárul, hogy idén az ország őserdei ezer négyzetkilométernél is több erdőt veszítettek el az erdőirtás következtében. Itt a szám 68 %-kal magasabb, mint tavaly. És ezeket az adatokat jelentős mértékben tovább fogja rontani, a mostani tűz.

„Az Amazonas határán az erdőirtás két részből áll. Először a fákat kivágják és hagyják megszáradni. Amikor 21. századi erdőirtásról beszélek, nem azt értem, hogy egy család láncfűrésszel az erdőbe megy, hanem nagy láncokkal összekötött traktorokról beszélek, amelyek a gyökerestül húzzák ki a fákat. A műholdas megfigyelésekből azt látjuk, hogy júniusban megtisztították azt a területet, és a kivágott elszállított fák csonkjai égnek.” -tette hozzá Dr. Doug Morton, a NASA tudósa

Látva, hogy Brazília nem hajlandó határozottan fellépni, Norvégia és Németország bejelentette úgy döntött, hogy visszatart 60 millió dollárt a brazil erdők fenntarthatósági projektjeire elkülönített alapokból. Erre válaszul Bolsonaro tanácsadója azt írta, hogy a brazil kormány igenis elkötelezett illegális erdőirtás elleni küzdelem mellett.

Forrás: Nasa



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Menczer Tamás: a dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét

Szabó Viktor

EP-képviselők: nem hagyhatjuk, hogy Brüsszelben el akarják hallgattatni a konzervatív politikusokat

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Brutális dróntámadás indult, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: a nyugat-balkáni EU-csatlakozási folyamat lassúsága az egész bővítéspolitika hitelét aláássa

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Újabb uniós csalási botrány: lecsaptak a rendőrök az újraépítési pénzek megcsapolóira

Szabó Viktor

Ursula von der Leyen: fel kell készülni a háborús kockázatokra

Szabó Viktor