Külföld

Lángokban áll Dél-Amerika fele – Az erdőtűz túlnőtt Brazílián

Ahogy a tűz elérte az amazonasi esőerdőket, a brazil kormány nyilatkozatban ítélte el a nemzetközi kritikusokat, akik szerint Jair Bolsonaro elnök nem tesz eleget a hatalmas erdőirtás megfékezéséért.

A legtöbbször, csak a „bolygó tüdejének” nevezett erdő fenyegetettsége elindított egy keserű vitát arról, hogy ki a felelős. Ugyanakkor sokan egyenesen klíma vészhelyzet kihirdetését szorgalmazzák.

Brazíliában található az Amazonas esőerdeinek körülbelül 60% -a. Ennek sérülése súlyos következményekkel járhat a globális éghajlatra és az esőzésekre. A brazil űrkutatási ügynökség adatai szerint idén az erdőtüzek száma Brazíliában 83%-kal magasabb, mint tavaly ilyenkor. Ehhez hozzájárul, hogy idén az ország őserdei ezer négyzetkilométernél is több erdőt veszítettek el az erdőirtás következtében. Itt a szám 68 %-kal magasabb, mint tavaly. És ezeket az adatokat jelentős mértékben tovább fogja rontani, a mostani tűz.

„Az Amazonas határán az erdőirtás két részből áll. Először a fákat kivágják és hagyják megszáradni. Amikor 21. századi erdőirtásról beszélek, nem azt értem, hogy egy család láncfűrésszel az erdőbe megy, hanem nagy láncokkal összekötött traktorokról beszélek, amelyek a gyökerestül húzzák ki a fákat. A műholdas megfigyelésekből azt látjuk, hogy júniusban megtisztították azt a területet, és a kivágott elszállított fák csonkjai égnek.” -tette hozzá Dr. Doug Morton, a NASA tudósa

Látva, hogy Brazília nem hajlandó határozottan fellépni, Norvégia és Németország bejelentette úgy döntött, hogy visszatart 60 millió dollárt a brazil erdők fenntarthatósági projektjeire elkülönített alapokból. Erre válaszul Bolsonaro tanácsadója azt írta, hogy a brazil kormány igenis elkötelezett illegális erdőirtás elleni küzdelem mellett.

Forrás: Nasa

enerzol300

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Elhunyt Diego Armando Maradona

Endre Araczki

Megint háborús filmet forgat Angelina Jolie

Endre Araczki

Megfertőződött Böjte Csaba ferences szerzetes

cs3_admin

Ausztriában bezárnak a bevásárlóközpontok és az iskolák is

cs3_admin

Trump bejelentette győzelmét

cs3_admin

Terrortámadás történt Bécsben, több halott

cs3_admin

Magyar honvédek sírját gyalázták meg anarchisták Varsóban

cs3_admin

Allah Akbart kiáltozva támadt a járókelőkre egy férfi Párizsban

cs3_admin

Rálőttek egy ortodox papra a franciaországi Lyonban, a támadó elmenekült

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább