Tech

SMS-üzenetekben támadó zsarolóvírusra figyelmeztetnek szakértők

Business SMS message

Új zsarolóvírus-családot fedeztek fel a szakemberek, amely a névjegyzékben szereplő embereknek küld rosszindulatú linkeket SMS-ben – hívták fel a figyelmet az ESET IT-biztonsági szakemberei.

A zsarolóvírust eredetileg felnőtt tartalmak fórumain terjesztették a Reddit oldalain. Mielőtt a vírus elkezdené a fájlok titkosítását, több szöveges üzenetet küld az áldozat névjegyzékében szereplőknek, akiket arra ösztönöz, hogy kattintsanak egy linkre, amely azonban a vírus telepítőprogramjához vezet.
    Az azonban feltűnő lehet a címzetteknek, hogy az üzenetek fordítása több nyelven kifejezetten gyenge, sokszor zagyva, értelmetlen – írták.
    Az ESET szerint felkeltheti a figyelmet az is, hogy az Android/Filecoder.C jelenlegi verziójában a készítők a titkosításban is hibáztak, a vírus nem zárja le a képernyőt, hogy blokkolja a felhasználó hozzáférését a készülékhez, valamint a kért váltságdíj sem egységes.
    Szakértők szerint a zsarolóvírusok ellen az a leghatékonyabb, ha az Androidos eszközök használói automatikusan frissítik készülékeiket és kizárólag megbízható forrásból vásárolnak, illetve töltik le az alkalmazásokat.

MTI

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Magyarország rendezi 2023-ban a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát

cs3_admin

Kiakadnak a fiatalok, ha egy percnél hosszabb a letöltési idő

cs3_admin

Támadás alatt a magyar netezők

cs3_admin

Új nyomógombos Nokia mobilok – akik csak telefonálni akarnak

cs3_admin

Már egy mezei okostelefon is lehet kártyaelfogadó terminál

cs3_admin

2,5 milliárd forintba került a Microsoftnak a magyar mutyi

cs3_admin

Veszélyes lehet a fényképünket öregítő FaceApp

cs3_admin

Az Androidnál is gyorsabb lesz a Hongmeng OS

cs3_admin

A szívverés alapján azonosít a Pentagon

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább