Belföld

Csókay András vezeti a bangladesi sziámi ikrek végleges szétválasztó műtétjét

A Honvédkórház szakemberei is közreműködnek a koponyájuknál összenőtt bangladesi sziámi ikrek végleges szétválasztó műtétjénél, számolt be róla az MTI. A rendkívül bonyolult és veszélyes műtétet Csókay András idegsebész vezeti majd, aki korábban elmondta, hogy a beavatkozás sikeressége a sok imán múlik.

Az MTI közlése szerint a koponyájuknál összenőtt bangladesi sziámi ikrek soron következő műtétjében a Honvédkórház több orvosából és egészségügyi szakdolgozójából álló csapat is rész vesz július végén Bangladesben. A műtét a dakkai Központi Katonai Kórházban lesz.

A kórház tizenegy egészségügyi szakemberrel támogatja a sziámi ikerpár végső operációját. Köztük vannak orvosok, műtőssegédek és műtősnők is. A rendkívül bonyolult és veszélyes műtétet Csókay András idegsebész, a Honvédkórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa vezeti.

A Honvédkórház orvosai önszántukból ajánlották fel segítségüket. Az egészségügyi szakdolgozók az MH Egészségügyi Központ külön engedélyével lesznek jelen az operációnál. Továbbá az intézmény műtéti eszközparkot is biztosít a beavatkozás elvégzéséhez, amely várhatóan két napig fog tartani.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány azt közölte az MTI-vel, hogy Bangladesben végzik el a fejüknél összenőtt sziámi ikrek végleges szétválasztó műtétjét az alapítvány magyar orvosai. Közleményükben pontos időpontot nem írtak, úgy fogalmaztak, hogy „a gyermekek állapota optimális”, így hamarosan elvégezhető a szétválasztásuk.

Hozzátették, a sziámi ikrek jól vannak, műtétsorozatuk féléves magyarországi plasztikai sebészeti szakasza sikerrel zárult. Az alapítvány orvoscsapatát 2017 novemberében kérték fel a szülők és a bangladesi kollégák az akkor másfél éves Rabia és Rukia szétválasztására.

Csókay András korábban több interjújában is szóba hozta Istent és az Ő szerepét a műtéteknél.

„Az, hogy idáig eljutottunk az teljes mértékben az imádságnak köszönhető.

A csapat mérhetetlenül erősen vallásos, imádkozó emberekből áll. Ha valamiért sikerül, csak az imádság miatt fog. Ha pedig nem, akkor valamit elszámítottunk. Óriási a halálozási arány ezeknél a műtéteknél, sokat kell imádkoznunk, és még többet számít az a sok ima, amelyet kapunk” – árulta el az idegsebész.

Mi is imádkozzunk a gyermekekért és orvosaikért, hogy sikeres legyen a végső műtét!

Forrás: MTI

Kép: Wikipédia / Thaler Tamás



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Agrárminisztérium: folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

Szabó Viktor

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése

Szabó Viktor

Makó fejlődik: Orbán Viktor adta át a termálfürdő új szárnyát

Szabó Viktor

A DK árnyékminiszterelnöke ellen tett büntető feljelentést Pölöskei Gáborné

Szabó Viktor

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Varga Mihály: a magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor