Külföld

Továbbra is történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága a tagállamokban

EU flag. European Union flag on a pole waving on blue sky background

A felmérés péntek délelőtt közzétett első eredményei szerint az európaiak 68 százalékának határozott meggyőződése, hogy hazájának előnyére vált a csatlakozás, ez a legmagasabb érték 1983 óta.
Mint írták, a demokratikus legitimáció szempontjából még jelentősebb, hogy meredeken, március óta 7 százalékponttal emelkedett azoknak az aránya, akik úgy vélik, számít a véleményük az EU-ban (56 százalék).

A májusi európai parlamenti választáson – az öt évvel ezelőtti előzőhöz képest – 7 százalékponttal, 50,6 százalékra emelkedett a részvételi arány, ez volt 1994 óta a legmagasabb. A legnagyobb növekedést Lengyelországban (+22 százalékpont), Romániában (+19), Spanyolországban (+17), Ausztriában (+15) és Magyarországon (+14) mérték.
    A fiatalok körében 50 százalékkal nőtt a részvételi arány. A 24 évesnél fiatalabb válaszadók 42 százaléka mondta azt, hogy szavazott, ez az arány 2014-ben még csak 28 százalék volt. Hasonlóan erős volt a részvételi arány a 25-39 éves korcsoportban: 12 százalékponttal, 35-ről 47 százalékra nőtt 2014-hez képest.
    A megkérdezettek 52 százaléka arról számolt be, hogy állampolgári kötelességérzetből ment el voksolni, míg 25 százalék azért, mert támogatja az EU-t, 18 százalék pedig azért, mert változást kívánt elérni.
    A választók elsősorban a gazdaság (44 százalék), a klímaváltozás (37 százalék), valamint az emberi jogok és a demokrácia (37 százalék) témáját tartották döntőnek a szavazás során. A válaszadók tizenhat országban a gazdaságot és a növekedést, nyolc országban az éghajlatváltozást nevezték meg a legfontosabb kérdésként.
    “Az állampolgárok elsősorban azért vettek részt ezen a választáson, mert szilárdan támogatják az uniót, és meggyőződésük, hogy a véleményük számít az EU-ban” – hangsúlyozta David Sassoli, az Európai Parlament új elnöke.

Forrás: MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Ursula von der Leyen: fel kell készülni a háborús kockázatokra

Szabó Viktor

Kreml: Oroszország és a NATO összecsapásához vezet, ha a Nyugat csapatokat küld Ukrajnába

Szabó Viktor

Hat ország agrárkamarája tiltakozik az EU mezőgazdasági politikája ellen

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: el kell kerülni az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus eszkalálódását

Szabó Viktor

Gazdák vonultak utcára Hollandiában, több autópálya forgalma akadozik

Szabó Viktor

Az olasz gazdák Brüsszelbe indultak tüntetni, és traktoraikkal Rómát is be akarják venni

Szabó Viktor

Varga Judit: Magyarország nem enged a zsarolásnak

Szabó Viktor

Varga Mihály: újabb uniós utalással 53 milliárd forint érkezett Magyarországra

Szabó Viktor

Donald Trump győzött az első republikánus előválasztáson

Szabó Viktor