Vélemény

Böjte Csaba: Most látszik igazán, milyen törékeny kincs a béke

A roánoknak és mindannyiunkak meg kell érteni, hogy aki letér a szeretet, a párbeszéd útjáról, az igazából az Isten felé vezető útról tér le, és az a másik út nem vezet sehová. Interjú.

– Nagyon szomorú ez az egész esemény, főleg annak fényében, hogy Erdélyben most az örömnek lenne az ideje: a pápa is odalátogatott, a csíksomlyói pünkösdi búcsú pedig mindig nagy ünnep. Nyilván nem múlt el nyomtalanul a románok és a székelyek közti feszültség, de ez az úzvölgyi konfliktus kivételes eseménynek tekinthető, vagy ez inkább a valóság?

– Ferenc pápa egy fontos mondatot mondott el Csíksomlyón, kétszer is: kérjétek a Szűzanyát, hogy segítsen összevarrni a jövőt! Miután kétszer mondta, úgy gondolom, ennél aktuálisabb feladat nincsen most számunkra. Jézus Krisztus is az egységért imádkozott, a Szentlélek Úristen is, úgy gondolom, mindenkire ki akar áradni: nemcsak a magyarokra, hanem a románokra is. Ebbe az irányba kell mennünk, ez a fő csapás Erdélyre nézve. Ez alól vannak ilyen kisebb kivételek, mint Úzvölgye, ami, remélem, csak egy lábjegyzet lesz.

– Ferenc pápa jól rátapintott tehát a lényegre, hogy van mit összevarrni Erdélyben?

– Igen. Úgy gondolom, a párbeszéd Úzvölgyében megszakadt. A románoknak és mindannyiunkak meg kell érteni, hogy aki letér a szeretet, a párbeszéd útjáról, az igazából az Isten felé vezető útról tér le, és az a másik út nem vezet sehová. Az emberiség már többször kipróbálta, és ez az út mindig zsákutcába vezetett.

– Hogyan tovább: mi lehet a székelyek válasza erre a konfliktusra?

– Ma délután hat órától itt, a Hargitán Botond atya meghívására szentmisét fogok bemutatni (az EWTN katolikus televízió élőben közvetíti, ide kattintva látható az adás). Kivisszük a fatimai vándor Mária szobrot, ami itt van Erdélyben, Ferenc pápa meg is áldotta. Ugye, Fatimában is azt kérte a Szűzanya, hogy ajánljuk fel az ő szeplőtelen szívének magunkat, a szülőföldünket. Hát, akkor mi ezt most ünnepélyesen meg fogjuk ott tenni.
A mai evangélium is arról szól, hogy Jézus kérdezi Pétertől: szeretsz-e engem? Azt gondolom, Nagypéntek után is újból és újból azt kérdezi mindannyiunktól Jézus Krisztus, hogy szeretsz-e te engem? Nekünk pedig egyetlen válaszunk lehet, Péter szavaival: Uram, te mindent tudsz, látod kicsinységünket, gyengeségünket, de azt is tudod, hogy mi szeretünk téged.

– A keresztényeknek tehát az agresszióra a szeretet a válaszuk.

– Igen, ez a válaszunk. Felajánljuk újból a Szűzanyának és Jézus Szentséges Szívének Erdély földjét és az úzvölgyi katonatemetőt, az őseink örök nyugalmát.”

Forrás: szemlelek.net- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Olvasónk, András: Hoztam 3 lehetséges okot, ami miatt a polgármester és Varga Feri harcol a szentesi iskolák ellen

Szabó Viktor

Dunai Ede: Megőrülök ettől az “ez a realitás” dumától

Szabó Viktor

Csalódott HMG-s szülő: a helyi baloldal ismét jól átverte a szentesieket

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát

Szabó Viktor

Hont András: A csodás fészbukértelmiség és az egyéb magyar szürkeállomány szerint itt minden Orbán

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Győzni kell!

Szabó Viktor

Moderari: Ha holnap el kellene indulnom…

Szabó Viktor

Stefan Streit: Hagyjuk a jól működőt haladni és ne akarjuk a felépítettet rombolni

Szabó Viktor

A Magyar Péter Színház bemutatja: Pünkösd Szentesen

Szabó Viktor