Térség

Szegeden ismertette a Zrínyi 2026 programot a honvédelmi miniszter

A Magyar Honvédség minden területét érintő fejlesztési tervről, a Zrínyi 2026 programról beszélt Dr. Benkő Tibor a Szegeden, a Csongrád Megyei Kormányhivatalban. A tárcavezető hangsúlyozta, a legnagyobb érték a béke és a biztonság, ennek fenntartását szolgálja a haderőfejlesztés, amelynek két alappillére a hazája iránt elkötelezett, kiválóan felkészített katona, valamint a 21. század kihívásait kezelni képes, korszerű haditechnikai felszereltség.

Az államigazgatás, a védelmi igazgatás szereplői és a honvédelem ügye iránt érdeklődő közönséget a honvédelmi miniszter emlékeztette a délszláv háborúra, amely során a Dél-Alföldön élők is megtapasztalhatták, milyen következményei vannak egy szomszédos ország háborús konfliktusának. Ennek kapcsán Benkő Tibor kifejtette: a nyugat-balkáni helyzet, a Krím-félszigeten tapasztalt hibrid hadviselés, valamint az illegális migráció, a terrorizmus és a kibertérből érkező kihívások miatt szükséges a reform, amelynek célja, hogy a magyar haderő a térség meghatározó ereje legyen.

A fejlesztést a kormány is támogatja, ezt az utóbbi években folyamatosan bővülő honvédelmi költségvetés is alátámasztja. Ugyanakkor a haza védelme az egész nemzet közös ügye, s abban minden állampolgárnak feladata van – fogalmazott a miniszter. A bővülő és fejlődő honvédségben kiemelten fontos az életpálya, amelynek megkerülhetetlen része az illetmények emelése, a lakhatás támogatása és az egészségkárosodási ellátás. A haditechnika is teljesen megújul. Új eszközök: helikopterek, repülőgépek, harci járművek, nehéz- és könnyűfegyverek beszerzése van folyamatban, és fejlesztik a személyi felszerelést is. Mindenből a legjobbat, a legkorszerűbbet vásároljuk – hangsúlyozta Benkő Tibor.

A honvédelmi miniszter azt is közölte, hogy a programban külön figyelnek a háttér kialakítására is. Erre szolgál a kiskunfélegyházi fegyvergyár létrehozása, valamint a társadalom figyelmének ráirányítása a honvédelem ügyének fontosságára. Az utóbbit célozzák a fiatalokat megszólító honvédelmi táborok és a különböző honvédelmi ösztöndíjak, illetve a területvédelmi elven szerveződő önkéntes tartalékos rendszer. Az önkéntesek létszáma jelenleg csaknem 9000 fő, s jó hír, hogy főként fiatalok választják a tartalékos szolgálatot. A továbbiakban újabb kadétiskolák létesítése a cél, hiszen jelenleg egyetlen ilyen intézmény található az országban, Debrecenben. Hódmezővásárhelyen is épülni fog egy középiskola és kollégium a jövőben. Azért esett a választás erre a településre, mert itt jelentős katonai egység van, és ezekben az intézményekben katonák is oktatnak majd – egészítette ki.

(A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata)



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A Fidesz már nem számít Gémes László munkásságára

Szabó Viktor

Szabó Magda regényének dramatizált változatát mutatják be

Szabó Viktor

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor

Farkas Sándorral is tárgyalt Navracsics Tibor Szegeden

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak figyelem! Életbe lépett a „vörös kód”!

Szabó Viktor