Aktuális

Megújult a szentesi Fridrich Fényírda épülete

Megújult a szentesi Koszta József Múzeum ipartörténeti bemutatóhelye, a Fridrich Fényírda épülete – tájékoztatta Irsai Farkas László igazgató pénteken az MTI-t.

A muzeológus elmondta, idén ünnepelték a fotóműtermet alapító Fridrich János születésének 150. évfordulóját. A jubileum adott lehetőséget arra, hogy a múzeum az önkormányzat által biztosított többlettámogatásból teljes egészében felújítsa a műterem tetőszerkezetét.

A maga nemében szinte egyedülálló napfény-fotográfiai műterem belső tereit öt esztendeje újították fel, és most már az épület külseje is az eredeti, 1905-ös állapotnak megfelelően fogadja az érdeklődőket. 

A Fridrich Fényírda egyike azon kevés helyszíneknek, ahol a látogatók az eredeti, 20. század eleji eljárással készíthetnek portrét magukról – közölte az igazgató.

Fridrich János 1874-ben született Edelényben, a fotográfia alapjait inasként Miskolcon sajátította el, majd végül 1893-ban telepedett le Szentesen.

1904-ben kezdte el saját üvegtetős műtermének építését a főtér közelében, ahol a következő évtől kiváló minőségű zsáner- és csoportképeket készített. 

Haláláig több mint fél évszázadon át Szentes és környékének fotográfusa volt, és szoros kapcsolatot ápolt a térség képzőművészeivel, köztük a múzeum névadójával, Koszta Józseffel.

1959-es halálát követően iparát legidősebb leánya Massányiné Fridrich Erzsébet vitte tovább, aki egészen 1985-ig működtette a műtermet eredeti funkciójában. Ezután az ipartörténeti bemutatóhely – hosszú hányattatás után – Rózsa Gábor mérnök, muzeológus kitartó munkájának köszönhetően menekülhetett meg, nevét a fényírdát övező tér őrzi.

Borítókép: archív



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Koleszos diákok gyűjtöttek szemetet Csongrádon

cs3_szerk2

Elkezdődött  – a Fidesz szentesi csapata mindenkit vár egy tányér lecsóra!

kissferenc

Kémleld az eget Szegeden!

kissferenc

Januárban ismét nyugdíjemelés lesz

kissferenc

Szüreti hétvége és káposztafőző verseny Csongrádon 

kissferenc

Pölöskei Gáborné: egyre több fiatal választja a megújult szakképzést

kissferenc

Három első osztállyal indult a tanév Kisteleken

kissferenc

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

kissferenc

Szeptember első hetében is kitart a kánikula

kissferenc