Felgyő Térség

A legaranyosabb maci látogatja térségünk óvodáit

Fontos, hogy a gyermekek pozitívan éljék meg az orvossal való találkozást, ezért a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar hallgatói egy különleges programmal járják a megye óvodáit.

A Teddy Maci Kórház egy alapvetően svéd kezdeményezés, amely 2002 óta van jelen hazánkban. Az ország orvosi egyetemein a hallgatók elsőként Pécsen vették át ezt a remek programot, majd becsatlakozott Budapest és Szeged is. A cél nem más, mint megismertetni a gyerekeket a gyógyítás egyes folyamataival. Az első orvossal való találkozást a gyerekek pozitívan éljék meg, és ne alakuljon ki náluk az úgynevezett „fehér köpeny szindróma”. A Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar hallgatói az elmúlt napokban Csongrád környékén több óvodába is ellátogattak, amelyről Molnár Koppány koordinátor mesélt.

„Tulajdonképpen teljesen véletlenül kerültem kapcsolatba ezzel a kezdeményezéssel, de azonnal jelentkeztem és részt vettem a képzésen. Jelenleg koordinátorként dolgozom a csapatban, amely több száz taggal rendelkezik. Ez nem azt jelenti, hogy mindannyian ott vagyunk egy-egy eseményen, hiszen hallgatók vagyunk, így kemény vizsgaidőszakaink vannak, hanem a tagjaink közül az adott időpontban akik szabaddá tudják tenni magukat, látogatnak el az intézményekbe. Ez a szekció az óvodás gyerekeket ismerteti meg a gyógyítás menetével, amely 3 részre tagolódik. Az első a röntgen, amelyen igazi és rajzolt felvételeket láthatnak a gyerekek állatokról. A második részben a háziorvos munkájával és eszközeivel ismerkedhetnek, majd a harmadik rész a műtéti folyamatokba enged betekintést. A fő motiváció az volt, hogy nagyon szeretünk gyerekekkel foglalkozni, többen közülünk gyermekorvosok szeretnének majd lenni. Egy alkalommal 6-8 fő megy el az ovikba, ahol a macikon keresztül ismerkedhetnek meg a gyerekek a gyógyítás egyes mozzanataival. Nagyon szeretjük ezt csinálni a szabadidőnkben, amit mondanom sem kell teljesen ingyen adunk az intézményeknek, hiszen a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete egy bejegyzett nonprofit szervezet. Nagyon sokan hívnak bennünket, és azt a célt tűztük ki, hogy 4 év alatt legalább egyszer eljussunk minden térségi óvodába. Vannak, olyan intézmények ahová évente rendszeresen járunk, visszahívnak bennünket, mivel a korosztályok változnak, és újabb gyerekek kezdik meg az óvodát” – mondta el a program koordinátora.

A hallgatók egy előzetes képzésen vesznek részt. A koordinátorok váltják egymást, hiszen a „Maci doktorokból” az évek folyamán „igazi” gyógyítók lesznek, de a tapasztalataikat és az élményeiket továbbadják az őket követő fiataloknak. Folyamatosan segítik egymás munkáját, amely egy igazán összetartó közösséget jelent.

A napokban éppen a Felgyői Óvodába látogattak el, ahol Szalontai Anna harmadéves orvostanhallgató irányításával fogadták a gyerekeket.

„Nagyon sokat vagyunk vidéken, de örömmel tesszük. Rengeteg személyes élmény és tapasztalat fűződik ezekhez a látogatásokhoz, amelyeket a tanulmányaink során, majd a harmadik év után tudunk hasznosítani. Sok pozitív visszajelzést kapunk, ami azt bizonyítja, hogy a kezdeményezés eléri a célját, és valóban nagy segítség a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt. Fontos, hogy a gyerekek azt tapasztalják meg, hogy mi a barátaik vagyunk és segítünk. Talán ez a legfontosabb. A gyerekek életében az óvodáskor a legfogékonyabb időszak és fontos, hogy az első benyomások pozitívak legyenek. Ehhez megfelelő eszközparkkal is rendelkezünk. A Teddy Macik kézzel készített plüss állatok, amelyeket meg lehet vizsgálni, műteni, és a belső szerveket is megtekinthetik a gyerekek játékos formában. A plüssöket nagyon szeretik a gyerekek és ez már önmagában is kedves számukra. Igazi mini műtős köpenyeket is kapnak, így tevékenykedhetnek és ismerkedhetnek a gyógyítással, az orvosi munka egyes területeivel, mondta el a SZAOK hallgatója” – mesélte Szalontai Anna.

Az év hátralévő részében már nagyon kevés a szabad időpontjuk, hiszen nemcsak a hallgatók, de a gyerekek is nagyon lelkesek, ami egy igazán összehangolt játékos időtöltés az intézményes nevelés folyamatában. A hallgatók elmondása szerint, imádnak az óvodákba menni, hiszen nem mindennapi élményben van részük, mindezek mellett több ezer gyereknek tudnak segíteni, és hozzájárulni az egészségük megőrzéséhez.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A Fidesz már nem számít Gémes László munkásságára

Szabó Viktor

Szabó Magda regényének dramatizált változatát mutatják be

Szabó Viktor

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor

Húsvéti meglepetés Felgyőn

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

A csongrádi zsaruk elől nincs menekvés: felgyői tolvajt fogtak az egyenruhások

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor