Csongrád

Jól szerepelnek a versenyeken a csongrádi borok

A Csongrádi Borvidéken már a XI. századtól kezdődően vannak írásos bizonyítékok, amelyek azt igazolják, hogy ebben a korai időszakban is volt már bortermelés. A Csongrádi Hegyközség elnökével, Pusztai Csabával, az elmúlt időszakról és a várható termésről beszélgettünk. A bortermelés tekintetében az elnök úr nagyon szép eredményekről számolt be.

-„Az idei évben számos versenyen vették részt a csongrádi borok, amelyek nem csak térségi, hanem országos szintű megmérettetések is voltak. Több kategóriában is tudtak indulni borászaink, hiszen vannak sajátos területi jellemzők, ennek megfelelően, ha csak a cukortartalmat, vagy a napsütéses órák számát, illetve a talaj adottságait nézzük, méltán beszélhetünk sajátosságokról. Ezeket a kedvező feltételeket véleményem szerint jól hasznosítjuk, és a feldolgozás technológiája is ad egy jellegzetességet, ezért szép borokkal tudunk nevezni egy-egy versenyen és ez az eredményekben is megmutatkozik.”

Az elmúlt pár év nyilvánvalóan nem tett jót a piacnak, amin ezek az eredmények sem sokat javítottak idáig.

-„Azon dolgozunk, hogy a minőséget továbbra is tudjuk hozni, és a kieső piacot újra be tudjuk indítani, annak érdekében, hogy a csongrádi borok a piac tekintetében is a megfelelő helyet foglalják el, az értékesítési listán.”

A 2022-es év extrém időjárása, valószínűleg a szőlőtermesztésre és a termésre is hatással lesz.

-„Azt kell, hogy mondjam, a termés mennyisége, közepesre várható, de jó minőségű szőlőre számítunk az előjelzések alapján, és remélhetőleg, 2022-ben is szép borok készülnek majd. Ami problémát okoz, de folyamatosan dolgozunk rajta, hogy a megtermett szőlő nem a saját vidékünkön kerül felvásárlásra, így hiába csongrádi a szőlő, nem a mi nevünket viseli az elkészült bor.”

A Csongrádi Borvidéken leginkább családi pincészetek találhatóak, akik évtizedek óta viszik tovább generációkon keresztül ezt a szép szakmát.

-„Igen a vidékünk bortermelőinek száma nem csökkent, de nem is növekedett, valóban a családi tradíció a mozgatórugója ennek a szép hivatásnak. Ennek ellenére bizakodók vagyunk, hiszen jók a boraink, a fiatalok egyre nyitottabbak, érdeklődőbbek, és a minőség is azt mutatja, érdemes ezzel foglalkozni, szükség van a csongrádi borokra.”

A sok verseny és eredmény, valóban biztató, mint ahogy az is, hogy egyre nagyobb számban érdeklődnek a helyiek is egyes rendezvények iránt.

„-Az elmúlt napokban a Közönség Bora elnevezésű rendezvényen nagyon sokan megjelentek, nem is emlékszem mikor volt utoljára ilyen nagy létszámú érdeklődés. Ez is azt bizonyítja, hogy érdemes dolgoznunk, az emberek számára fontos a csongrádi bor, és remélhetőleg a fiatalok köréből is akadnak majd követők szép számmal, hiszen aki ezt a szakmát egyszer megszereti, annak egyfajta életformájává válik, és nem lehet abbahagyni.”

TG



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A DK csongrádi „biszbasszárusának” a helyesírás sem az erőssége

Szabó Viktor

Szentesen és Csongrádon is ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

Szabó Viktor

Csongrádi házakból lopott informatikai eszközöket egy csanyteleki férfi

Szabó Viktor

Két fontos programpontot mutatott be Csongrád fideszes polgármesterjelöltje

Szabó Viktor

Autóból lopott egy férfi Csongrádon, elkapták a zsaruk

Szabó Viktor

Mindszentnél vízbe engedett pontyot fogtak Csongrádon

Szabó Viktor

Árokba borult egy autó Csongrád és Szentes között

Szabó Viktor

Szentesi, csongrádi vállalkozók figyelem, fontos nap lesz a hétfő! 

Szabó Viktor

Vért adtak a csongrádi Sághy diákjai

Szabó Viktor