Belföld

Tovább erősödnek az agrárkapcsolatok Magyarország és Laosz között

Magyarország tovább erősíti partnerkapcsolatait Laosszal a mezőgazdaság és az oktatás terén – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára, aki hétfőn Budapesten fogadta Linkham Douangsavanht, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, az ország nagykövetét és delegációját az AM közleménye szerint.

A találkozón a felek áttekintették a magyar és laoszi mezőgazdaság és állattenyésztés jelenlegi helyzetét, a két ország közötti meglévő együttműködési megállapodásokat és tárgyaltak a kétoldali kapcsolatok további fejlesztéséről is – írták.

Az egyeztetésen elhangzott, hogy a két ország között számos téren erősödhet az együttműködés: hazánk a laoszi takarmánynövény termesztési, takarmánygyártási, állattenyésztési és haltermelési, valamint húsfeldolgozási rendszerek és technológiák fejlesztésében lát potenciált. 

A közlemény szerint Farkas Sándor kiemelte: ezen együttműködési projektek megvalósításához kitűnő hátteret biztosítanak a magyar kormány által Laosz számára biztosított kötött segélyhitelek (KSH programok), melyek kiemelt célja az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerellátás biztonságának javítása.

Az elmúlt években összesen három megállapodás aláírására került sor, mintegy 198,6 milliárd dollár értékben – ismertette az államtitkár. Hozzátette, a magyar cégek az elmúlt években nagyon fontos szerepet játszottak a laoszi mezőgazdaság, vízgazdálkodás és elektronikus közigazgatás fejlesztésében.

A találkozón szó volt a Stipendium Hungaricum ösztöndíj programról is, amely közvetlenül hozzájárul a Magyarország és Laosz közötti diplomáciai és gazdasági kapcsolatok erősítéséhez. 

A KKM égisze alatt működő program kapcsán évente 150 laoszi diák tanulhat Magyarországon. 

Megállapodtak abban is, hogy Magyarország agrár- és környezetvédelmi szakon is várja a laoszi hallgatókat.

A felek áttekintették az együttműködési lehetőségeket a közös kereskedelmi kapcsolatok terén is. Egyetértettek abban, hogy meg kell találni azokat a lehetőségeket, melyek mindkét ország számára előnyösek – közölte az AM.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: Brüsszel helytartóként működő kormányt látna szívesen Budapesten (VIDEÓ)

cs3_szerk2

Elhunyt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár

cs3_szerk2

Elhunyt Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke

cs3_szerk2

Kocsis Máté: nemzeti konzultációt kezdeményez a Fidesz gazdasági kérdésekben

cs3_szerk2

Magyar Nemzet: Orbán Viktor gazdasági programot hirdetett a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén

cs3_szerk2

Mutatjuk, hogyan lesz a szentesieknek és csongrádiaknak is 1 milliós fizetése

cs3_szerk2

Orbán Viktor: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

cs3_szerk2

Visszavonulót fújt Magyar Péter Strasbourgban, hiába várták az újságírók

cs3_szerk2

Orbán Viktor: az európai versenyképesség hanyatlása a legsúlyosabb kihívás

cs3_szerk2