Az idei szentesi lecsófesztiválon már javában zajlanak az előkészületek, az alapanyagok hamarosan a bográcsba kerülnek, pontosabban 180 csapat bográcsába. A Fidesz szentesi csapata mindenkit vár!
Farkas Sándor az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője évek óta kilátogat a rendezvényre, a Fidesz szentesi csapatával közösen készíti el a híres szentesi ételt.
– Idén is itt vannak. Ez miért fontos?
– Szentesen meghatározó a Lecsófesztivál. Ezt mutatja az is, hogy több mint két évtizede jelen van a városban a rendezvény. A szentesi Fidesz csapata örömmel vesz részt mindig, hiszen ilyenkor találkozhatunk az ide látogatókkal, egy tál lecsó mellett beszélgethetünk. Szeretjük ezt a nyár végi programot. Idén 3 bográcsban is főzünk, kettőben lecsót, egyben birkapörköltet. Várunk mindenkit egy közös étkezésre, jó ízű beszélgetésre. Kollégáim lufival, kifestővel, mesével is készültek a gyerekeknek. Ez a legfontosabb, hogy együtt lehetünk, hogy figyelünk egymásra, hogy találkozhatunk. Szeretném megköszönni Mészáros Zoltán és a Hunor Coop szervező munkáját, tudom hogy szívvel-lélekkel készültek idén is.
– Paprika és paradicsom, ez már Szentes védjegye.
– Ez így van. A szentesi paprika már négy éve Hungarikum, amelyre nagyon büszkék vagyunk. Megjelenését a bolgárkertészek Szentes környéki, 1880-as évekbeli letelepedésétől számítjuk. Sok-sok évtizede meghatározó tehát a dél-alföldi régióban, eredetvédett termékként „Szentesi paprika” néven 2014 óta kerül értékesítésre, amikor az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel látta el. A szentesi paprikafajták a különleges minőségükkel, alakjukkal, színükkel és ízükkel váltak egyedivé. A paradicsom szintén meghatározó, élettani szerepe fontos. Ki kell emelni azokat a helyi cégeket, akiknek köszönhetően fogyaszthatjuk ezeket a minőségi zöldségeket és akik minden nap tesznek azért, hogy ez Szentes jó hírnevét is meghatározza. Európa egyik kiemelkedő kertészeti központja ma már Szentes!
– Kiket várnak ma?
– Mindenkit várunk! Családokat, barátokat, érdeklődőket, akik szeretnék megkóstolni a hagyományosan készített lecsónkat! A közösség és a jó hangulat ma a legfontosabb!