Aktuális Belföld Gazdaság Térség

Pölöskei Gáborné: egyre több fiatal választja a megújult szakképzést

Egyre több fiatal választja a megújult szakképzést, a rugalmassá alakult rendszerben sok új lehetőség van – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Felidézte, hogy a magyar szakképzésben olyan tartalmi és pedagógiai módszertani fejlesztések valósultak meg, amelyeket a tanulók szeretnek, a vállalatok pedig elvárják, hogy a munkaerőpiacra kerülő végzős diákok rendelkezzenek a szükséges kompetenciákkal.

A helyettes államtitkár elmondta, a szakképzésbe jelentkező fiatalok nemcsak szakmát, hanem ágazatot választanak.

A jelentkezők körében a legkedveltebb ágazatok között említette a turizmust, vendéglátást, a gépészetet, elektronikát, a kereskedelmet, az építőipart, a gazdálkodás és menedzsmentet, a szépészetet, az oktatást, egészségügyet.

Pölöskei Gáborné szerint a magyar szakképzés jó karrier utat kínál, mert az innen kikerülők egyrészt jó álláslehetőséget találnak a munkaerőpiacon, másrészt bekerülhetnek a felsőoktatásba. Példaként említette, hogy az okleveles technikus területen tanulók nemcsak érettségi bizonyítványt kapnak, hanem egyetemi kreditpontokat is.

A szakképzésért felelős helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a vállalatok segítséget adnak a szakképzésben. A szakoktatás nem tud lépést tartani a gyorsan változó technológiai, a technikai fejlődéssel, ezeket az ismereteket a duális képzés keretében a vállalatoknál, a gyakorlati képzésben sajátítják el a tanulók.

Kitért arra, hogy a legtöbb ágazatban szükség van a digitális kompetenciára. Ennek kialakulását azzal is segítik, hogy digitális tananyagokat készítenek. Jelenleg mintegy 700-720 digitális tananyag van a szakképzésben, ebből 500 szakmai, 200 pedig közismereti.

Pölöskei Gáborné arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakképzésből mintegy 20 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, és fel is veszik őket. Azt szeretnék, hogy a technikum a mérnökképzés előszobája legyen – fogalmazott a helyettes államtitkár. A magyar szakképzés eredményessége a nemzetközi szakmai versenyeken elért kiváló eredményekben is megmutatkoznak – mondta a szakképzésért felelős helyettes államtitkár.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Ezt nem láttuk jönni: „randioldalt” hoz létre a magyar kormány

cs3_szerk2

Egyhetes razzia indult az utakon, akár Szentesen és Csongrádon is megállíthatnak a rendőrök! 

cs3_szerk2

A szentesi katonák is segítenek az árvízvédelemben

cs3_szerk2

Rekordmennyiségű víz érkezik Magyarországra, már a katonaságot is kirendelték

cs3_szerk2

Orbán Viktor: a magyar gazdaság a fellendülés, a konjunktúra kapujában áll

cs3_szerk2

Nagy Márton: a kormányzati intézkedések hatásosak, augusztusban az infláció mértéke idei mélypontjára süllyedt

cs3_szerk2

Koleszos diákok gyűjtöttek szemetet Csongrádon

cs3_szerk2

Szentes és Csongrád is fellélegezhet, érkezik a lehűlés és az eső

cs3_szerk2

Orbán Viktor: jön a békeköltségvetés, emelni fogjuk a béreket és a családtámogatásokat

cs3_szerk2