Aktuális Csongrád

16.754 MÉTERES REKORDDAL ZÁRULT AZ IDEI CSONGRÁDI RÁDIÓS TALÁLKOZÓ

A hagyományosan 1 hetes nemzetközi rendezvényt 9. alkalommal szervezték meg Papp Lászlónak és Takács Istvánnak köszönhetően. A rádiósok egymást névről kevésbé azonban az azonosító jelekről azonnal megismerik egymást.

“Valójában a hétköznapokon és az év jelentős időszakában rádióhullámokon keresztül tartjuk a kapcsolatot. A találkozónak pont az a lényege, hogy személyesen is tudjunk találkozni, hiszen az én jelem a HG8LXL a Pistié pedig a HG8GL. Mi ezek alapján ismerjük egymást,  nevek alapján kevésbé. Évente egy alkalommal itt van lehetőségünk arra, hogy személyesen is tartsuk a kapcsolatot, ami kiváló lehetőség a tanulásra és a tapasztalatcserére.”-tudtuk meg a főszervezőtől.

Az esemény egyik fő látványossága a meteorológiai ballonindítás, és a szakmai nap amelyen idén Dr. Hegedűs Tibor fizikus, csillagász a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumának igazgatója és Tóth Zoltán csillagász-meteorológus tartottak előadást. A vendégek között nagyon sokan évről-évre ellátogatnak erre az eseményre, idén közel 1200-an voltak kíváncsiak a erre a különleges hétre. Külföldről Hollandiából, Belgiumból, Franciaországból, Németországból, Szerbiából, Romániából érkeztek a lelkes amatőrök, a hazai rádiósok mellett. 

“Az egyik büszkeségünk, hogy saját fejlesztésű szoftver van elhelyezve a ballonon, amelyről GPS koordinátákat küld  el a szonda. Az interneten keresztül ennek köszönhetően lehet követni az útját, amelyek bárhová eshetnek. Ezek megkeresése számunkra az egyik legnagyobb kihívás és feladat is egyben. A most felengedett ballon extra magasra ment, hiszen elérte a 16.754 méteres magasságot, és valahol Szerbszentmárton és Ivány környékén észleltük 7 kilométer magasságban az utolsó jelet. A felengedés alatt a gyerekek is kaptak lehetőséget arra, hogy olyan lufikat engedjenek fel, amelyek előre jelzik a nagy ballon útvonalát. Sok érdekes előadást hallhattak a vendégeink, nemcsak élményszerű, hanem ismét nagyon hasznos is volt a találkozó”

A záróesemény egy igazi kincsekkel teli börze volt, ahol az emberi kézügyesség számos formáját megtekinthették az érdeklődők. Az idei esemény lezárult, de a jövőre nézve nagy tervekkel készülnek a szervezők, annál is inkább, mert 2025-re már az összes faházat lefoglalták erre a hétre a lelkes amatőrök.

“Valóban nagy terveink vannak 2025-re ami már egy 10 éves jubileumi találkozó is lesz egyben. A Bajai Amatőr Rakétásokat szeretnénk elhívni, akik természetesen rakétákkal fognak elkápráztatni bennünket nem is akárhogyan. A másik nagyon várományos esemény egy rekordkísérlet, hiszen 42 kilométeres magasságot szeretnénk elérni a ballonnal, és mivel három a magyar igazság, a harmadik pedig egy rádió amatőrállomás felállítása, ahonnét a kapcsolatteremtés kivitelezése lesz a cél – tudtuk meg Papp Lászlótól. 

Az esemény népszerűségét az is fémjelzi, hogy a turisták közül többen is jelezték, menyire látványos és érdekes programok részesei lehettek, így a következő évi nyaralásukat, erre az időpontra fogják tenni, ahol a cél már a csillagos ég, de lehet, hogy az univerzum.

Fotó: Révész Gábor



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A szentesi katonák is segítenek az árvízvédelemben

cs3_szerk2

“Got talent” tehetségkutató Csongrádon

cs3_szerk2

Koleszos diákok gyűjtöttek szemetet Csongrádon

cs3_szerk2

Nem jutott messzire a Csongrádról lopott kocsival a tolvaj

cs3_szerk2

Szentes és Csongrád is fellélegezhet, érkezik a lehűlés és az eső

cs3_szerk2

Elkezdődött  – a Fidesz szentesi csapata mindenkit vár egy tányér lecsóra!

kissferenc

Kémleld az eget Szegeden!

kissferenc

Januárban ismét nyugdíjemelés lesz

kissferenc

Szüreti hétvége és káposztafőző verseny Csongrádon 

kissferenc