Csongrád

A Csongrádi Május 1 Vadásztársaság küzdelme a vízért

A Május 1 Vadásztársaság közel 6000 hektáros területen próbál küzdeni a hőséggel, hogy megvédjék a vadállományt, erőfeszítéseiket pedig most végre siker koronázza: megnyitották a területükön lévő csatornát, így ismét vízhez jutnak a vadak.

Az utóbbi pár évben, a nyári hőmérséklet minden idők rekordjait is megdöntötte. Minden élőlényt megvisel az extrém meleg, ami ellen több lehetőség is adódik a védekezésre. A szervezetünket azonban így is jelentős mértékben megterheli, nem beszélve a vadon élő állatokról, akik csak az árnyékra a vízre és a segítőszándékú emberekre számíthatnak. A Május 1 Vadásztársaság közel 6000 hektáros területen próbál küzdeni a hőséggel, hogy megvédjék a vadállományt. A korábbi években a Nagy Csukás-érből folyt a víz a Kis Csukás-érbe, de évek óta szinte teljesen kiszáradt, így nem jutnak vízhez az állatok.

„A hőség miatt évek óta gondot okoz a szárazság, amely a vadállományra és a madárállományra is nagy veszélyt jelent. Hónapok óta 20 literes ballonokban hordjuk a vizet, hogy itatni tudjuk az állatokat, de hiába mert ekkora hőmérsékletnél, gyakorlatilag egész nap hordhatnánk az sem lenne elég. Minden vadásztársam, önkéntesek, képviselők, Felgyő polgármestere, Horváth Lajos is felmérte a területet és egyértelmű, hogy teljesen kiszáradtak azok a helyek, amelyek vizet biztosítottak az állatok számára. Nézzük este a kamerákat és látjuk hogy lihegnek az őzek. Mindent megteszünk azért, hogy vízhez jussanak, ezért felvettük a kapcsolatot az ATIVIZIG helyi vezetésével, kérvényezve, hogy megnyissák a csatornát, így akár visszaduzzasztással, vagy átfolyós megoldással is folyamatosan lehetne víz a mederben” – mondta el Bálint József, a vadásztársaság elnöke.

Az egyeztetések megtörténtek, ennek köszönhetően, már hétfőtől közel 8 kilométeres szakaszon újra van víz 30 centiméteres magasságban, amely hatalmas segítséget jelent az állatoknak és a vadászoknak egyaránt. A víz, a madárfiókák számára is a túlélést biztosítja, de mivel nincsenek harmatos reggelek, így a leveleken sem jelenik meg a vízcsepp, amiből ihatnának. A botulizmus veszélye is nagyobb, ha mocsaras területről szeretnének vízhez jutni az állatok. Korábban 4000 fácán pusztult el ennek következtében a térségben. A vadászok 60 homokzsákkal biztosítják, hogy a víz ne juthasson ki a mederből a zsilipnél az ATIVIZIG pedig ezzel a feltétellel újra indította a vizet a kiszáradt mederben. A közös összefogásnak és közbenjárásnak köszönhetően, a vadállomány is biztonságban van a hőség ideje alatt. A meder kitisztítása még jövőbeli feladat lesz, hiszen akkor a víz folyása is gyorsabb lenne.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szüreti hétvége és káposztafőző verseny Csongrádon 

kissferenc

16.754 MÉTERES REKORDDAL ZÁRULT AZ IDEI CSONGRÁDI RÁDIÓS TALÁLKOZÓ

kissferenc

“Bent:Csend. A Béke itt kezdődik…” – Reményik Sándor

cs3_szerk5

Elismerések átadása Csongrádon

cs3_szerk5

Cseh Tamara birkózó világbajnoki 12. helyezést ért el 

cs3_szerk5

Vedd észre, ha valaki segítséget kér – ha ismered a kézjelzést életet menthetsz

cs3_szerk5

Forró őszre számíthatunk – eközben szépülnek Csongrád közterületei

cs3_szerk5

Felújítják a csongrádi pontonhidat

cs3_szerk2

Körök-toroki dömping a hosszú hétvégén

cs3_szerk2