Csongrád

Bronzkori földvárat találtak a régészek Csongrádon

Az 1500-as évekből származó érmét, földvárat és temetőt is találtak Csongrádon a régészek, akik tovább kutatnak, hogy minél több emléket tárjanak fel a területen.

Több mint egy hete kezdődtek meg az ásatások Csongrádon az Ék utcában, közel 800 nm-en. A munkálatokat egy drónos lézer alapú felmérés előzött meg, amelyet a Nemzeti Múzeum munkatársai végeztek el. Ennek alapján feltételezhető volt, hogy ezen a területen egy földvár húzódik. A telek magántulajdonban van, de gyümölcsfákon kívül semmi más tárgyi akadály sem állt útjában annak, hogy a feltárások elkezdődjenek. Zsiga Csaba telektulajdonos engedélyezte a feltárási munkálatokat, amelyet a Csongrádi Tari László Múzeum régészei és munkatársai el is kezdtek. Borsódi Martin régész már nagyon különleges eredményekről tudott beszámolni portálunknak.

„A korábban feltételezett, most már azonosított földvár sánc szakasza már feltárásra került, és az árkot is megtaláltuk. Jelenleg 280centiméter mélyen vagyunk, de valószínű még mélyebbre kell majd mennünk, mert tovább mélyül az árok. Mellette egy épület sarkát is megtaláltuk és egy 1500-as évekből származó érmét. Találtunk egy temetőt is, amelyből 11 sírhely feltárásánál tartunk. Többnyire kiskorúak vannak elhelyezve, amelyek koporsóinak a maradványit is megtaláltuk és mintákat is vettünk belőlük”- tudtuk meg a feltárás részleteit Borsódi Martin régésztől.

A további munkálatok folyamán tovább mélyítik az árkot, és a sáncot is átmetszik majd, mert valószínű, hogy alatta is vannak még régészeti rétegek. 15 fő dolgozik jelenleg a feltáráson, ahol a megtalált bronzkori cserépedények darabjaiból arra következtetnek a szakemberek, hogy a vár létezése is ehhez az időszakhoz köthető.

Fotók: Novák Attila



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szüreti hétvége és káposztafőző verseny Csongrádon 

kissferenc

16.754 MÉTERES REKORDDAL ZÁRULT AZ IDEI CSONGRÁDI RÁDIÓS TALÁLKOZÓ

kissferenc

“Bent:Csend. A Béke itt kezdődik…” – Reményik Sándor

cs3_szerk5

Elismerések átadása Csongrádon

cs3_szerk5

Cseh Tamara birkózó világbajnoki 12. helyezést ért el 

cs3_szerk5

Vedd észre, ha valaki segítséget kér – ha ismered a kézjelzést életet menthetsz

cs3_szerk5

Forró őszre számíthatunk – eközben szépülnek Csongrád közterületei

cs3_szerk5

Felújítják a csongrádi pontonhidat

cs3_szerk2

Körök-toroki dömping a hosszú hétvégén

cs3_szerk2