Belföld

Orbán Viktor: a vasárnapi EP-választáson kapunk egy esélyt a háború megállítására

Minden nap fogy a remény az orosz-ukrán háború megállítására, de az európai parlamenti választáson még kapunk egy esélyt erre – mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor hangsúlyozta: minden háború előkészítésének történetében van egy pont, amikor már nem lehet visszafordulni, és ehhez értékelése szerint nagyon közel vagyunk.

Úgy vélte: a vasárnapi EP-választáson “kapunk egy esélyt” a háború megállítására, aztán lesz néhány nehéz hónap, amit “túl kellene élnünk” az amerikai választásig.

Ha addig nem robban be az orosz-ukrán frontvonalon a háború, akkor még novemberben, ha Donald Trump visszatér, egy jó európai választással a hátunk mögött, csinálhatunk egy össznyugati transzatlanti békekoalíciót, és azzal meg lehet állítani a háborút – mondta.

Háborús pszichózis van Európában

Olyan háborús pszichózis van Európában, amelynek logikus végkifejlete lesz, hogy megérkeznek a nyugat-európai országok katonai egységei Ukrajna területére – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta, ha valaki visszanéz az elmúlt két évre, akkor könnyen beláthatja, hogy “egyre gyorsuló ütemben megyünk bele a nyílt konfliktusba”. Aki azt állítja, hogy nincs közvetlen háborús veszély, becsapja az embereket – tette hozzá.

A kormányfő szerint a békepárti erőket próbálják elhallgattatni, példaként a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletet és a Békemenetről szóló internetes tudósítások felfüggesztését említette.

Elmondta, egy háború, egy közvetlen katonai konfliktus előkészítése zajlik. Az oroszok azonban nem egy harmadrendű ország, minden nyugati lépésre válaszlépés lesz, ez hozza magával a háború kiterjedését.

Az utolsó pillanatokban vagyunk, centiméterekre vagyunk a visszatérésre már lehetőséget nem adó pont elérésétől. Most kell cselekednünk – fogalmazott Orbán Viktor.

Mindenképpen ki kell maradnunk a NATO-misszióból

Magyarországnak mindenképpen ki kell maradnia egy ukrajnai NATO-misszióból – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ha abba csak a kisujjunkat is beletesszük, akárcsak a tervezési fázisban is részt veszünk, be fog bennünket szippantani – mondta a kormányfő. “Amikor a NATO igazán megindítja majd ukrajnai katonai misszióját, akkor Magyarország területe és a NATO részvételéhez, a NATO számára felajánlott magyar katonai egységek fölötti irányítás átkerül nemzeti hatáskörből a NATO-parancsnokhoz” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ha ez bekövetkezik, akkor elvesztettük a szuverenitásunk egy nagyon fontos részét, átadtuk a szuverenitásunk nagyon fontos részét, és onnantól kezdve nem tudjuk a magyar csapatokat kívül tartani a háborún – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök nagyon közelinek nevezve a pontot, amikor kilépünk az ukrajnai szerepvállalást előkészítő minden NATO-akcióból, hozzátéve, a lépést még meg kell tárgyalni a szervezet jelenlegi és leendő főtitkárával.

Világossá kell tennünk, hogy Magyarországnak joga van ragaszkodni a NATO alapszerződéséhez, amihez csatlakoztunk – fogalmazott, hangsúlyozva, a dokumentum védelmi szerződésként határozza meg a szervezetet.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Giorgia Meloni: támogatjuk Magyarország uniós elnökségi programját

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: megkezdődött a vörös vonalak átlépése az Európai Unióban

Szabó Viktor

Átvették megbízólevelüket az EP-képviselők

Szabó Viktor

Megválasztották Magyarország Szépét

Szabó Viktor

Lemondott az MSZP két társelnöke

Szabó Viktor

Orbán Viktor: háború- és migrációpárti, gazdaságellenes koalíció jött létre Weber vezetésével

Szabó Viktor

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Szabó Viktor

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

Szabó Viktor

Az Otthonfelújítási program mintegy 30 ezer lakás felújítására ad lehetőséget

Szabó Viktor