Belföld

Nagy István: véget kell vetni az Európai Unió képmutató mezőgazdasági politikájának!

Miközben az európai gazdákon minden szabályt számon kérnek, az Európai Unió vezetői azt is megtiltják, hogy az ukrán határon ellenőrizzék azon termékeket, amelyek Európa belsejébe mennek; június 9-én véget kell vetni ennek a képmutató politikának – fogalmazott az agrárminiszter az M1 aktuális csatornán szerda reggel.

Nagy István arról beszélt, hogy nagy mennyiségben áramlik Európába ellenőrizetlenül az ukrán gabona. Csak áprilisban 1,4 millió tonna kukorica és 750 ezer tonna búza érkezett az európai piacra. Ha ez így megy tovább, jegyezte meg a miniszter, akkor az előző két év rekord mértékét is meghaladja az idei mennyiség. Hozzátette, Ukrajna elhagyta a hagyományos gabonapiacait és a tengeri szállítás iránya már nem az arab országok felé irányul, hanem a biztosabban fizető Európába.

Így nem lehet versenyezni, mert az európai gazdák számára azt jelenti, mintha úgy kellene rajtvonalhoz állniuk, hogy “egyik kezünk-lábunk le lenne vágva”. Ezzel szemben, mint fogalmazott, “teljesen tisztességes piaci feltételeket kell teremteni”.

Június 9-én a miniszter szerint megvan az esély arra, hogy mindazokat, akik csak “sötétzöld szemüvegen” át nézik a mezőgazdaságot, vagy, akik elkövették azt a legnagyobb bűnt Európa agráriumával szemben, hogy a gazdákat tették felelőssé az éghajlatváltozásért, le kell váltani és visszatérni a normalitáshoz.

Erre Nagy István szerint minden esély megvan, mivel magyar elnökség következik. Akkor már túl lesznek a választáson Brüsszelben – magyarázta -, de még nem áll föl a bürokrácia, ezért “van esélyünk szabadon gondolkodni anélkül, hogy befolyásolnának minket” – magyarázta, majd hozzátette: meg tudjuk fordítani a folyamatokat. Erre az esélyt abban látja, hogy Magyarországon lesz az informális agrárminiszteri találkozó, ahol a kialakított stratégiai elképzeléseket ajánlás formájában az októberben megérkező agrárbiztos kezébe tudják adni arról, hogy merre kellene haladnia az agrárpolitikának 2027 után.

Nagy István szerint a következő időszakban válságálló, versenyképes, gazdabarát, fenntartható és tudásbázison alapuló fogalmaknak kellene jellemezni az európai mezőgazdaságot.

Az agrárminiszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt, hogy ki kell szabadulni abból a béklyóból, hogy az európai agrárium, egy környezetvédelmi alelnök alá van besorolva.

Ez nem mehet így! – jelentette ki Nagy István, aki szerint a leghatározottabban vissza kell utasítani azt a sértést, hogy a mezőgazdák az okozói az éghajlatváltozásnak. Egyetlen eurócentet sem ad öntözésre az unió, így nagyon nehéz megoldásokat találni ahhoz, hogy hogyan tudjuk Magyarország talajvízszintjét emelni, hogyan tehetjük élhetővé és tartsuk meg a környezetünket.

“A gazdák a legérdekeltebbek abban, hogy megőrizzék a teremtett világunk minőségét. És ehhez szeretnének támogatásokat kapni” – szögezte le a miniszter.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Zelenszkijtől

Szabó Viktor

Orbán Viktor: vigyük közelebb a kontinensünket a békéhez!

Szabó Viktor

Mától Magyarország az Európai Unió soros elnöke

Szabó Viktor

Orbán Viktor: új korszak kezdődik

Szabó Viktor

Agrárminiszter: megjelent a hazai kertészeti termelést fejlesztő új pályázati kiírás

Szabó Viktor

Giorgia Meloni: támogatjuk Magyarország uniós elnökségi programját

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: megkezdődött a vörös vonalak átlépése az Európai Unióban

Szabó Viktor

Átvették megbízólevelüket az EP-képviselők

Szabó Viktor

Megválasztották Magyarország Szépét

Szabó Viktor