Szentes

Összművészeti fesztivált rendeznek Szentesen

Színházi előadások, zenei, irodalmi és táncprogramok, kiállítások, a helyi szokásokat, hagyományokat, közösségeket bemutató múzeumi rendezvények várják a dél-alföldi régió első összművészeti seregszemléjén, a Kurca Fesztiválon a látogatókat májustól augusztusig Szentesen – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Irsai Farkas László színművész, a Koszta József Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, szervezőtársaival – Kancsár Orsolyával és Varga Bálinttal – azzal a szándékkal hívták életre a regionális összművészeti fesztivált, hogy annak eseményei szellemi és lelki gyűjtőponttá, találkozóhellyé váljanak a térségben.

Szentesen – a város erős kulturális hagyományaiból adódóan – komoly a társadalmi igény a minőségi programokra, a fesztivál tervét pedig igyekeztek úgy összeállítani, hogy a régió közönsége mellett a távolabbról érkezők érdeklődésére is számot tartson – közölte a kulturális szakember.

A Nemzeti Színház is támogatólag a kezdeményezés mellé állt. A pünkösdi nyitóhétvégén így a teátrum egyik produkcióját, Tóth Auguszta Mezei Mária estjét is láthatja a közönség Hoztam valamit a hegyekből címmel. Ezekben a napokban vendégszerepel Szentesen a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház is, amely Gogol Háztűznézőben című darabját játssza Vidnyánszky Attila rendezésében – tudatta az igazgató.

A négy hónap alatt a többi közt a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Szegedi Pinceszínház, a Pesti Művész Színház produkcióit láthatja a közönség, a legkisebbeket pedig számos gyermek- és bábelőadás is várja.

A részben ingyenes programok összeállítása során törekedtek arra, hogy a helybéliek és a városba érkezők mélyebben megismerhessék Szentes és környéke hagyományait. Így május 22-én tematikus nap mutatja be a térség mezőgazdaságát meghatározó bolgárkertészek örökségét, néhány nappal később egy hagyományos lakodalom elevenedik meg a Péter Pál Polgárházban, június első napjaiban az Ízek utcája várja a vendégeket, a hónap végén pedig a Szentes környéki települések – Árpádhalom, Derekegyház, Eperjes, Nagymágocs, Szegvár – programjaival telik meg a Kurca színpad.

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere is üdvözölte a sajtótájékoztató résztvevőit és a fesztivál ötletét. Nyitó gondolataiban kiemelte, milyen fontos szerepet játszik a magas kultúra a kisváros életében, a helyi lakosok hétköznapjaiban.

Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója szintén méltatta a szervezők és támogatók lelkesedését, terveit és a fesztivál sokszínűségét, a városi miliőt, valamint sok sikert kívánt a megvalósításhoz. Gondolataiban kiemelte, hogy a Nemzeti Színház missziója a magaskultúra terjesztése és támogatása a főváros határain túl is.

Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója külön megköszönte, hogy társulata részt vehet a rendezvényen, valamint kiemelte, mennyire különleges szereposztásban, szinte teljesen női színészgárdával készült darabbal érkeznek a Csongrád – Csanád vármegyei városba.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szentest a katasztrófavédelem mentheti meg a csípős helyzettől

Szabó Viktor

Ezen a hétvégén sem pihentek a szentesi táncosok

Szabó Viktor

HIVATALOS: Azonosították a szentesi gyilkosság elkövetésével gyanúsítható személyt!

Szabó Viktor

Ünnepélyes ezredsorakozót tartottak Szentesen + FOTÓK + VIDEÓ!

Szabó Viktor

Életeket mentett Bozó Zoltán és csapata

Szabó Viktor

Eltűnés miatt keresnek egy szentesi fiatalt

Szabó Viktor

Árokba borult egy autó Csongrád és Szentes között

Szabó Viktor

Szentesi házból lopott egy csongrádi férfi

Szabó Viktor

Nem a tévedésből címlapokra került bírósági végrehajtót gyilkolták meg Szentesen!

Szabó Viktor