Szentes

Összművészeti fesztivált rendeznek Szentesen

Színházi előadások, zenei, irodalmi és táncprogramok, kiállítások, a helyi szokásokat, hagyományokat, közösségeket bemutató múzeumi rendezvények várják a dél-alföldi régió első összművészeti seregszemléjén, a Kurca Fesztiválon a látogatókat májustól augusztusig Szentesen – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Irsai Farkas László színművész, a Koszta József Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, szervezőtársaival – Kancsár Orsolyával és Varga Bálinttal – azzal a szándékkal hívták életre a regionális összművészeti fesztivált, hogy annak eseményei szellemi és lelki gyűjtőponttá, találkozóhellyé váljanak a térségben.

Szentesen – a város erős kulturális hagyományaiból adódóan – komoly a társadalmi igény a minőségi programokra, a fesztivál tervét pedig igyekeztek úgy összeállítani, hogy a régió közönsége mellett a távolabbról érkezők érdeklődésére is számot tartson – közölte a kulturális szakember.

A Nemzeti Színház is támogatólag a kezdeményezés mellé állt. A pünkösdi nyitóhétvégén így a teátrum egyik produkcióját, Tóth Auguszta Mezei Mária estjét is láthatja a közönség Hoztam valamit a hegyekből címmel. Ezekben a napokban vendégszerepel Szentesen a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház is, amely Gogol Háztűznézőben című darabját játssza Vidnyánszky Attila rendezésében – tudatta az igazgató.

A négy hónap alatt a többi közt a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Szegedi Pinceszínház, a Pesti Művész Színház produkcióit láthatja a közönség, a legkisebbeket pedig számos gyermek- és bábelőadás is várja.

A részben ingyenes programok összeállítása során törekedtek arra, hogy a helybéliek és a városba érkezők mélyebben megismerhessék Szentes és környéke hagyományait. Így május 22-én tematikus nap mutatja be a térség mezőgazdaságát meghatározó bolgárkertészek örökségét, néhány nappal később egy hagyományos lakodalom elevenedik meg a Péter Pál Polgárházban, június első napjaiban az Ízek utcája várja a vendégeket, a hónap végén pedig a Szentes környéki települések – Árpádhalom, Derekegyház, Eperjes, Nagymágocs, Szegvár – programjaival telik meg a Kurca színpad.

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere is üdvözölte a sajtótájékoztató résztvevőit és a fesztivál ötletét. Nyitó gondolataiban kiemelte, milyen fontos szerepet játszik a magas kultúra a kisváros életében, a helyi lakosok hétköznapjaiban.

Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója szintén méltatta a szervezők és támogatók lelkesedését, terveit és a fesztivál sokszínűségét, a városi miliőt, valamint sok sikert kívánt a megvalósításhoz. Gondolataiban kiemelte, hogy a Nemzeti Színház missziója a magaskultúra terjesztése és támogatása a főváros határain túl is.

Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója külön megköszönte, hogy társulata részt vehet a rendezvényen, valamint kiemelte, mennyire különleges szereposztásban, szinte teljesen női színészgárdával készült darabbal érkeznek a Csongrád – Csanád vármegyei városba.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Bozó Zoltán: hatékony gazdaságfejlesztést sem lehet megcsinálni ott, ahol a lakosoknak nincs alapvető biztonsági komfortjuk

Szabó Viktor

Megnyerte haza rendezésű versenyét a Szentes Városi Úszó Club

Szabó Viktor

Vihar a baloldal szentesi bilijében! Krausz Jánosné kiosztotta a körzet DK-s képviselőjelöltjét

Szabó Viktor

Bozó Zoltán: Fontos, hogy legyen víziónk! + VIDEÓ!

Szabó Viktor

Gyereknapi plüsskeresést hirdetett Bozó Zoltán és csapata

Szabó Viktor

Kowalsky meg a Vega: Hajrá Szentes, hajrá Krimo!

Szabó Viktor

Szentesi és csongrádi diákjait is díjazta a HSZC

Szabó Viktor

Lehetőség, lendület, Szentes! – Bozó Zoltán bemutatta programját

Szabó Viktor

Cs3.hu Család! Segítsünk megtalálni a szentesi Papp Tibort!

Szabó Viktor