Csongrád Szentes

A szentesieknek és csongrádiaknak is elérhetők az adóbevallási tervezetek – mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Péntek óta elérhetők az szja-bevallási tervezetek az ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is több mint 5,5 millió adózónak készítette el a tervezetet. Aki egyetért a javaslattal, annak nincs további teendője, aki viszont módosítani szeretne, a legvégső időpontig, május 21-ig még megteheti.

Március 15-től mindenki számára elérhetőek elektronikus úton a bevallási tervezetek. A NAV e-szja felületén – ügyfélkapus azonosítást követően – bárki számára egyszerűen átvizsgálhatóvá válik a dokumentum. De a telefonon is néhány kattintással hozzájuthatunk a bevalláshoz, sőt, az adó egy százalékáról is tudunk nyilatkozni már mindkét felületen.

Idén is több mint 5,5 millió adózónak készítette el a személyi jövedelemadó- tervezetét az adóhatóság. Akinek nincs ügyfélkapuja, ők március 18-án éjfélig kérhetik a postázást. Az adóhatóság április végéig küldi ki postai úton a bevallási tervezetet azoknak, akik kérték és azoknak is, akik nem kérték de lenne fizetendő adójuk.

Az szja-bevallás benyújtásának és módosításának végső határideje május 21-e.

Egy adóellenőrzés során komoly bírság ütheti a markát annak, akinek olyan jövedelme van, amiről az adóhatóság nem tud, ezt is érdemes feltüntetni a bevallásban, erre figyelmeztet a NAV szóvivője.

Az ingatlan bérbeadás pontosan ilyen jövedelem, vagy ha valaki az ingatlanát pont eladta, és kell neki ezután adóznia, vagy ingóértékesítés, mondjuk ha valaki egy autót nagymértékben eladott, akkor ezeket a számokat bevételi adatokat, jövedelmi adatokat, meg az adónak a mértékét mindenkinek saját magának kell beleírnia tervezetébe” – mondta a NAV szóvivője, Kiss Péter András.

Mindenképpen érdemes megnézni az adóbevallás tervezetet.

A Magyarországon alkalmazott adó- és járulék kedvezményeknek köszönhetően az M1 által megkérdezett szakértő szerint havonta akár több tízezer forint megtakarítás maradhat a családok zsebében.

Ilyen például a családi adókedvezmény, amit most még, hogyha 2023-ban nem nyilatkoztunk róla, vagy módosítani akarjuk az összeget, megtehetjük az adóbevallás tervezetben, és ezzel akár több százezer forintot is nyerhetünk”– hívta fel a figyelmet Tóth Levente, a Bank360 vezető elemzője.

Magyarországon szja-mentesség jár a 25 év alattiaknak és a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak sem kell személyi jövedelemadót fizetnie. Továbbá szja- és diákhitel-visszafizetés alóli mentesség jár a 30 év alatti gyermeket vállaló nőknek, de a gyermekes családok mellett az első házasok is adókedvezményben részesülnek.

Forrás: hirado.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Árokba borult egy autó Csongrád és Szentes között

Szabó Viktor

Szentesi házból lopott egy csongrádi férfi

Szabó Viktor

BREAKING! Meghalt egy 40 év körüli nő Szentesen, vizsgálatot folytat a rendőrség! 

Szabó Viktor

Médianapot tartottak a Horváth Mihály Gimnáziumban

Szabó Viktor

Kövesse velünk élőben a Szentesi gyilkosságokról szóló könyv bemutatóját

Szabó Viktor

Ingyenes robotika szakkör indul Szentesen

Szabó Viktor

Elindult a lejáratókampány Szentesen

Szabó Viktor

Szentesi gyilkosságokat mutatnak be szerdán a könyvtárban

Szabó Viktor

Szentes mellett, Cserebökénynél bukkant fel egy fura madár

Szabó Viktor