Vélemény

Moderari: Semmi sem tart örökké, százötven év alatt sem lettünk törökké

Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz én nagyon örültem. Sokan voltunk ezzel így. Hittük sokan, hogy Nyugat-Európa befogadott bennünket, úgy tekintenek ránk, mint közülük valóra.

Mára kijózanodtunk. Rájöhettünk számtalan eset kapcsán, hogy nem úgy tekintenek ránk, és nem a tejjel-mézzel folyó Kánaánba érkezett el a magyar ember.

Eddig a felismerésig sokan eljutottunk, de itt még nincs vége a történetnek. Ugyanis az unió más tagországai, a kormányok, de még az egyszerű emberek sem tekintenek úgy egymásra, mint akik egy tőről fakadtak.

Az EU nem a Grál lovagok testvéri közössége, aminek lefestik a szorgos újságírók. Igazi kőkemény kapitalisták, egykori gyarmatosító hatalmak, fosztogatók és rabszolga kereskedők örökösei álltak össze, mert így együtt többet keresnek. (Firenzében hatszáz éve, Angliában nyolcszáz éve ugyanazok a családok a legnagyobb adófizetők!)

Az EU bizony nem értékközösség. Az EU a legnehezebb politikai és gazdasági vitáknak biztosít egyeztetési keretet, ahol a halálos ellenségek is rá vannak kényszerítve a békés kompromisszumok megkötésére. A jó egyezséggel mindenki nyer, a rossz kompromisszumokkal pedig mindenki kevesebbet veszít, mintha fegyverrel esnénk egymásnak, mint a XX. század két nagy világháborújában. Ennyi az EU, nem is szabad többet látni benne.

A magam részéről még ezzel együtt is azt mondom, hogy az EU még így is, továbbra is rendben van. Nem szeretem, de nem tudok jobbat, így elfogadom. Bosszant az EU-s intézmények méltánytalansága, kettős mércéje, nyilvánvaló hazugsága, de ez egy ilyen műfaj, nekünk is alkudozni kell.

Nehéz a pálya, mert az európai intézményeket jelenleg olyan politikai szövetség irányítja, amely nagyon kemény ideológiai küzdelmet folytat a hagyományos konzervatív politikai erők ellen; de ez sem marad mindig így.

Ez is változik majd egyszer.

Moderari- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Újhelyi István: Orbántól valóban érdemi politikai teljesítmény, hogy tető alá hozta a létszámát tekintve harmadik legerősebb EP-frakciót

Szabó Viktor

Deák Dániel: Pánikba estek a balliberális oldalon

Szabó Viktor

Eldőlt: Magyar Péter nem politikus, hanem szektavezér

Szabó Viktor

Olvasónk, András: Hoztam 3 lehetséges okot, ami miatt a polgármester és Varga Feri harcol a szentesi iskolák ellen

Szabó Viktor

Dunai Ede: Megőrülök ettől az “ez a realitás” dumától

Szabó Viktor

Csalódott HMG-s szülő: a helyi baloldal ismét jól átverte a szentesieket

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát

Szabó Viktor

Hont András: A csodás fészbukértelmiség és az egyéb magyar szürkeállomány szerint itt minden Orbán

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Győzni kell!

Szabó Viktor