Vélemény

Moderari: Semmi sem tart örökké, százötven év alatt sem lettünk törökké

Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz én nagyon örültem. Sokan voltunk ezzel így. Hittük sokan, hogy Nyugat-Európa befogadott bennünket, úgy tekintenek ránk, mint közülük valóra.

Mára kijózanodtunk. Rájöhettünk számtalan eset kapcsán, hogy nem úgy tekintenek ránk, és nem a tejjel-mézzel folyó Kánaánba érkezett el a magyar ember.

Eddig a felismerésig sokan eljutottunk, de itt még nincs vége a történetnek. Ugyanis az unió más tagországai, a kormányok, de még az egyszerű emberek sem tekintenek úgy egymásra, mint akik egy tőről fakadtak.

Az EU nem a Grál lovagok testvéri közössége, aminek lefestik a szorgos újságírók. Igazi kőkemény kapitalisták, egykori gyarmatosító hatalmak, fosztogatók és rabszolga kereskedők örökösei álltak össze, mert így együtt többet keresnek. (Firenzében hatszáz éve, Angliában nyolcszáz éve ugyanazok a családok a legnagyobb adófizetők!)

Az EU bizony nem értékközösség. Az EU a legnehezebb politikai és gazdasági vitáknak biztosít egyeztetési keretet, ahol a halálos ellenségek is rá vannak kényszerítve a békés kompromisszumok megkötésére. A jó egyezséggel mindenki nyer, a rossz kompromisszumokkal pedig mindenki kevesebbet veszít, mintha fegyverrel esnénk egymásnak, mint a XX. század két nagy világháborújában. Ennyi az EU, nem is szabad többet látni benne.

A magam részéről még ezzel együtt is azt mondom, hogy az EU még így is, továbbra is rendben van. Nem szeretem, de nem tudok jobbat, így elfogadom. Bosszant az EU-s intézmények méltánytalansága, kettős mércéje, nyilvánvaló hazugsága, de ez egy ilyen műfaj, nekünk is alkudozni kell.

Nehéz a pálya, mert az európai intézményeket jelenleg olyan politikai szövetség irányítja, amely nagyon kemény ideológiai küzdelmet folytat a hagyományos konzervatív politikai erők ellen; de ez sem marad mindig így.

Ez is változik majd egyszer.

Moderari



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Olvasói levél: Hogy viselkedhet idős emberekkel így valaki?!

Szabó Viktor

Szabó Zoltán azt üzente, elfogyott a regimentje

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Előbb a gyerek, amiért kapják a pénzüket. Utána jön a fizetés mértéke, meg a tüncike!,

Szabó Viktor

Moderari: A hátrahagyottak magányáról

Szabó Viktor

Szánthó Miklós: a woke-mozgalom veszélyes fertőzés, amelynek ellenszere a magyar recept

Szabó Viktor

Moderari: Figyelő szemeinket Lengyelországra vessük!

Szabó Viktor

Advent – és a várakozás varázsa…

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Akinek van füle, hallja…

Szabó Viktor

Moderari: A magyarok győztek?

Szabó Viktor