Vélemény

Advent – és a várakozás varázsa…

christmas advent candles lantern decoration

Néhány nap és elérkezik advent időszaka, amely elvezet a legszebb ünnephez: a karácsonyhoz. De sokan a külsőségek mellett belülről nem készülnek rá, s az ünnep lelkiségét igazán nem is tudják átélni. Az advent a várakozás ünnepe. Jelképét, az adventi koszorút először egy német evangélikus lelkész készítette el 1839-ben: egy örökzöld ágakkal díszített kocsikeréken 28 gyertyát helyezett el. Közülük négy nagy és piros volt-ezek a vasárnapokat, többi kicsi és fehér a hétköznapokat jelölték. Ő azért készítette a koszorút, mert megérezte, lélekben is készülődni kell ahhoz, hogy az ünnep valóban ünnep legyen.

Hiszem, hogy nincs ünnep – legyen az születésnap, névnap, akár párkapcsolati évforduló, húsvét és a közelgő karácsony – ráhangoló várakozás és készülődés nélkül. Ha mindez elmarad, nem fogunk egyetlen ünnephez sem lélekben felnőni.

Manapság az emberek alig – alig képesek várakozni, türelmetlenek vagyunk, mindent azonnal akarunk, nem adunk időt magunknak és másoknak sem. A várakozás pedig éppen azért értékes, mert ráébreszt arra, hogy igazán fontos dolgokat nem kaphatunk meg egyetlen csettintésre. Mindennek megvan a maga ideje, s azt ki kell várni. Márai Sándor erről nagyon szépen így ír a Füves Könyvben: “Várj nagy erővel, figyelmesen, egész sorsoddal és életeddel..” És erre a Biblia maga szolgál példával, hiszen Jézus is akkor lépett az emberek világába, amikor az idő elérkezett.

A várakozás közben időt kapunk önmagunk lelki felkészítésére is. Ha máskor nem, legalább ilyenkor rendeznünk kell az emberi kapcsolatainkat, törekednünk kell a megbékélésre és a megbocsátásra. Hívő emberként advent kor mindig elolvasom Lukács evangéliumának kezdő lapjait. Újra és újra megtapasztalva benne azt, ami nagyon emberi. Megérezhető belőle, hogy mi életünkkel ma is apró piciny részesei vagyunk egy több ezer éves, az emberi életnél sokkal nagyobb történetnek. Karácsonykor talán fontosak a külsőségek is, de ha csupán erről szól, és lelkiekben nem érint meg bennünket, az ünnep fabatkát sem ér…

Adni sokkal jobb, felemelőbb, mint kapni. Különösen igaz ez Karácsonykor, amikor ha mi adunk szeretetet a többi embernek, és ezzel mi visszük el számukra a Karácsony csodáját, életre kel és kiteljesedik bennünk a legszebb ünnep, amihez kívánok mindenkinek békét és boldogságot…

Kormányos Lajos



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Olvasói levél: Hogy viselkedhet idős emberekkel így valaki?!

Szabó Viktor

Szabó Zoltán azt üzente, elfogyott a regimentje

Szabó Viktor

Moderari: Semmi sem tart örökké, százötven év alatt sem lettünk törökké

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Előbb a gyerek, amiért kapják a pénzüket. Utána jön a fizetés mértéke, meg a tüncike!,

Szabó Viktor

Moderari: A hátrahagyottak magányáról

Szabó Viktor

Szánthó Miklós: a woke-mozgalom veszélyes fertőzés, amelynek ellenszere a magyar recept

Szabó Viktor

Moderari: Figyelő szemeinket Lengyelországra vessük!

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Akinek van füle, hallja…

Szabó Viktor

Moderari: A magyarok győztek?

Szabó Viktor