Felgyő Térség

A legaranyosabb maci látogatja térségünk óvodáit

Fontos, hogy a gyermekek pozitívan éljék meg az orvossal való találkozást, ezért a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar hallgatói egy különleges programmal járják a megye óvodáit.

A Teddy Maci Kórház egy alapvetően svéd kezdeményezés, amely 2002 óta van jelen hazánkban. Az ország orvosi egyetemein a hallgatók elsőként Pécsen vették át ezt a remek programot, majd becsatlakozott Budapest és Szeged is. A cél nem más, mint megismertetni a gyerekeket a gyógyítás egyes folyamataival. Az első orvossal való találkozást a gyerekek pozitívan éljék meg, és ne alakuljon ki náluk az úgynevezett „fehér köpeny szindróma”. A Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar hallgatói az elmúlt napokban Csongrád környékén több óvodába is ellátogattak, amelyről Molnár Koppány koordinátor mesélt.

„Tulajdonképpen teljesen véletlenül kerültem kapcsolatba ezzel a kezdeményezéssel, de azonnal jelentkeztem és részt vettem a képzésen. Jelenleg koordinátorként dolgozom a csapatban, amely több száz taggal rendelkezik. Ez nem azt jelenti, hogy mindannyian ott vagyunk egy-egy eseményen, hiszen hallgatók vagyunk, így kemény vizsgaidőszakaink vannak, hanem a tagjaink közül az adott időpontban akik szabaddá tudják tenni magukat, látogatnak el az intézményekbe. Ez a szekció az óvodás gyerekeket ismerteti meg a gyógyítás menetével, amely 3 részre tagolódik. Az első a röntgen, amelyen igazi és rajzolt felvételeket láthatnak a gyerekek állatokról. A második részben a háziorvos munkájával és eszközeivel ismerkedhetnek, majd a harmadik rész a műtéti folyamatokba enged betekintést. A fő motiváció az volt, hogy nagyon szeretünk gyerekekkel foglalkozni, többen közülünk gyermekorvosok szeretnének majd lenni. Egy alkalommal 6-8 fő megy el az ovikba, ahol a macikon keresztül ismerkedhetnek meg a gyerekek a gyógyítás egyes mozzanataival. Nagyon szeretjük ezt csinálni a szabadidőnkben, amit mondanom sem kell teljesen ingyen adunk az intézményeknek, hiszen a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete egy bejegyzett nonprofit szervezet. Nagyon sokan hívnak bennünket, és azt a célt tűztük ki, hogy 4 év alatt legalább egyszer eljussunk minden térségi óvodába. Vannak, olyan intézmények ahová évente rendszeresen járunk, visszahívnak bennünket, mivel a korosztályok változnak, és újabb gyerekek kezdik meg az óvodát” – mondta el a program koordinátora.

A hallgatók egy előzetes képzésen vesznek részt. A koordinátorok váltják egymást, hiszen a „Maci doktorokból” az évek folyamán „igazi” gyógyítók lesznek, de a tapasztalataikat és az élményeiket továbbadják az őket követő fiataloknak. Folyamatosan segítik egymás munkáját, amely egy igazán összetartó közösséget jelent.

A napokban éppen a Felgyői Óvodába látogattak el, ahol Szalontai Anna harmadéves orvostanhallgató irányításával fogadták a gyerekeket.

„Nagyon sokat vagyunk vidéken, de örömmel tesszük. Rengeteg személyes élmény és tapasztalat fűződik ezekhez a látogatásokhoz, amelyeket a tanulmányaink során, majd a harmadik év után tudunk hasznosítani. Sok pozitív visszajelzést kapunk, ami azt bizonyítja, hogy a kezdeményezés eléri a célját, és valóban nagy segítség a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt. Fontos, hogy a gyerekek azt tapasztalják meg, hogy mi a barátaik vagyunk és segítünk. Talán ez a legfontosabb. A gyerekek életében az óvodáskor a legfogékonyabb időszak és fontos, hogy az első benyomások pozitívak legyenek. Ehhez megfelelő eszközparkkal is rendelkezünk. A Teddy Macik kézzel készített plüss állatok, amelyeket meg lehet vizsgálni, műteni, és a belső szerveket is megtekinthetik a gyerekek játékos formában. A plüssöket nagyon szeretik a gyerekek és ez már önmagában is kedves számukra. Igazi mini műtős köpenyeket is kapnak, így tevékenykedhetnek és ismerkedhetnek a gyógyítással, az orvosi munka egyes területeivel, mondta el a SZAOK hallgatója” – mesélte Szalontai Anna.

Az év hátralévő részében már nagyon kevés a szabad időpontjuk, hiszen nemcsak a hallgatók, de a gyerekek is nagyon lelkesek, ami egy igazán összehangolt játékos időtöltés az intézményes nevelés folyamatában. A hallgatók elmondása szerint, imádnak az óvodákba menni, hiszen nem mindennapi élményben van részük, mindezek mellett több ezer gyereknek tudnak segíteni, és hozzájárulni az egészségük megőrzéséhez.


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

December közepétől a Rádió 1 váltja a Gong Rádiót Csongrádon

Szabó Viktor

Egyre nagyobb a baj, Sándorfalván is megjelent a madárinfluenza

Szabó Viktor

Újabb jó hír érkezett a szentesi, csongrádi, kisteleki és térségbeli autósoknak

Szabó Viktor

Decembertől Szentesen, Csongrádon és Kisteleken is többet kereshetnek a munkavállalók

Szabó Viktor

Észrevettétek? Szentesen és Csongrádon is óriásit zuhant az üzemanyagok ára!

Szabó Viktor

Szentesen, Csongrádon és a térségben továbbra is elérhető az ingyenes Gondosóra program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar agrárium a rendkívül nehéz időszakban is növekedési pályán maradt

Szabó Viktor

Januártól Szentesen, Csongrádon és Kisteleken is indul az új visszaváltási rendszer

Szabó Viktor

Napi jó hír: a szentesi, csongrádi és kisteleki nyugdíjasoknak is érkezik a kiegészítő emelés!

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább