Csongrád

A digitális agrárium szakembereit oktatják Csongrádon

Az agráriumot érintő technológiai változások exponenciális ütemben zajlanak, nekünk pedig az a feladatunk, hogy ehhez igazítsuk az agrárszakképzést, és vonzóvá tegyük azt a fiatalok számára. Mindez olyan jövőbeli biztonságot jelent, amely mindannyiunk életét jobbá teszi – mondta Nagy István agrárminiszter Csongrádon az Agrárminisztérium közleménye szerint.

Az Alföld digitális mezőgazdaságát és innovációs aktivitását támogató ágazati képzőközpont átadásán a tárcavezető hangsúlyozta: ehhez pedig úgy kell növelni a képzés színvonalát, hogy az olyan tudást biztosítson a fiataloknak, amelyet a munkaerőpiacra kilépve azonnal hasznosítani tudnak. Ebben a legnehezebb feladat olyan lehetőségeket biztosítani a fiatalok számára, amelyben folyamatosan együtt tudnak a technológiával fejlődni.

Kiemelte, ebben a folyamatban jelent mérföldkövet a most átadott képzőközpont, amelyet a kormány 205,5 millió forinttal támogatott és az Alföldi Agrárszakképzési Centrum koordinálásával valósult meg.

Nagy István emlékeztetett, pozitív visszacsatolást mutat az iskolarendszerű- és a felnőttképzésben részt vevők számának vizsgálatakor, hogy az Alföldi Agrárszakképzési Centrum intézményeibe ebben az évben 50 százalékkal többen iratkoztak be a tavalyi évhez képest. Elmondta, az országos tendenciáknak megfelelően pedig itt is a legnépszerűbb az agrárágazat. Ma már majdnem 22 ezren tanulnak ugyanis az agrárszakképzésben, azaz másfélszer annyian, mint hat évvel korábban – húzta alá a miniszter.

Nagy István beszédében szólt arról, hogy az agráriumban a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, a robotika és a high-tech eszközök használata egyre elterjedtebb. Ennek oka pedig, hogy ezek segítségével optimalizálhatók a termés növekedését meghatározó körülmények.

Az ipari drónok segítségével lehetőség van a földterület felmérésére, a növények állapotának figyelésére, a föld nedvességtartalmának mérésére, a permetezés hatékonyabbá tételére. A technológia alkalmazásával versenyképesebbé, fenntarthatóbbá válhat az ágazat, és ellensúlyozható a mezőgazdaságban is tapasztalható munkaerőhiány – részletezte a miniszter.

Hozzátette, az Agrárminisztérium által a Vidékfejlesztési Program részeként a mezőgazdaság digitális átállását és a precíziós fejlesztéseket támogató felhívás rendkívül népszerűnek bizonyult, 2634 kérelem részesült ugyanis 192 milliárd forintot meghaladó támogatásban.

Nagy István kiemelte, ebben a digitalizációs átállásban jelentenek kulcsszerepet a csongrádihoz hasonló beruházások és modernizációs programok. Ezek segítségével ugyanis tovább erősödhet az a tendencia, amely még több fiatalt fordít az agrárium irányába – tájékoztat az Agrárminisztérium közleménye.

Az átadó ünnepségen felszólalt Farkas Sándor, térségünk országgyűlési képviselője is. Beszédét az alább hallgathatja meg:



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A DK csongrádi „biszbasszárusának” a helyesírás sem az erőssége

Szabó Viktor

Szentesen és Csongrádon is ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

Szabó Viktor

Csongrádi házakból lopott informatikai eszközöket egy csanyteleki férfi

Szabó Viktor

Két fontos programpontot mutatott be Csongrád fideszes polgármesterjelöltje

Szabó Viktor

Autóból lopott egy férfi Csongrádon, elkapták a zsaruk

Szabó Viktor

Mindszentnél vízbe engedett pontyot fogtak Csongrádon

Szabó Viktor

Árokba borult egy autó Csongrád és Szentes között

Szabó Viktor

Szentesi, csongrádi vállalkozók figyelem, fontos nap lesz a hétfő! 

Szabó Viktor

Vért adtak a csongrádi Sághy diákjai

Szabó Viktor