Külföld

„Allahu akbar”-t kiabálva lőttek agyon két svéd szurkolót Brüsszelben

Két ember életét vesztette egy lövöldözésben hétfőn este Brüsszel belvárosában – közölte a belga rendőrség. A támadás közben egyes hírek szerint az elkövető azt kiabálta, hogy Allahu akbar.

A helyi sajtóban amatőr felvételek jelentek meg, amelyeken egy narancssárga ruhákba öltözött, elektromos rollerral érkezett férfit lehet látni, ahogy több lövést is lead egy állomás közelében puskájából.

A belga hírügynökség szerint a két áldozat svéd állampolgár volt és feltehetőleg fociszurkolók lehettek.

A svéd válogatottat hétfőn este fogadta a belga csapat Európa-bajnoki selejtezőn az incidens helyszínétől nagyjából öt kilométerre található Heysel Stadionban. A meccset a történtekre tekintettel a félidőben félbeszakították – adta hírül a TV6 helyi televíziós csatorna. Szemtanúk szerint a szurkolókat kérték, hogy maradjanak a stadionban.

Alexander De Croo belga miniszterelnök az X közösségi portálon őszinte részvétét fejezte ki a svéd miniszterelnöknek és megerősítette, hogy az áldozatok svéd állampolgárok. Bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy közös céljuk a terrorizmus elleni harc.

A belgiumi válságközpont tájékoztatása szerint Brüsszelben a legmagasabb – négyes szintre – emelték a terrorkészültséget.

Az Albániában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök szerint Brüsszelt iszlamista terrortámadás érte.

Egy belga lap szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy az elkövető a lövések leadása előtt azt kiállította, hogy Allahu Akbar.

Az interneten megjelent egy videófelvétel is az állítólagos elkövetőtől. „Nevem Abdesalem Al Guilani és Allah harcosa vagyok. Az Iszlám Államtól (dzsihadista szervezet) vagyok. Szeretjük, akik szeretnek minket, és gyűlöljük, akik gyűlölnek minket. A vallásunkért élünk és azért is halunk meg. Alhamdullilah. Testvéretek a muszlimok nevében állt bosszút. Három svédet öltem meg eddig. Alhamdullilah. Igen, három svédet” – hangoztatta a férfi a felvételen.

Ilse Vande Keere rendőrségi szóvivő korábban közölte, hogy a hatóságok gyorsan kiérkeztek a helyszínre és haladéktalanul lezárták a környéket. A lövöldözés körülményeiről nem mondott részleteket.

A belga hírügynökség szerint egyelőre nem volt őrizetbe vétel az ügyben.

Annelies Verlinden belügyminiszter bejelentett, hogy hajtóvadászatot indítottak az elkövető kézre kerítése érdekében.

Több európai országban is fokozott készenlétben vannak a hatóságok az izraeli események miatt. Ugyanakkor a belga fővárosban az utóbbi időben nemzetközi kábítószerkereskedelemhez köthető több erőszakcselekmény is történt.

A terrortámadás miatt a szünetben félbeszakadt a kontinensviadalra már biztosan kijutott belga válogatott és vendége, a svéd csapat mérkőzése a jövő évi, németországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozatának hétfői játéknapján.

A találkozó 1-1-es állásnál, a szünetben a svéd válogatott kérésére félbeszakadt, a belgák elfogadták a döntést.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Brutális dróntámadás indult, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: a nyugat-balkáni EU-csatlakozási folyamat lassúsága az egész bővítéspolitika hitelét aláássa

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Újabb uniós csalási botrány: lecsaptak a rendőrök az újraépítési pénzek megcsapolóira

Szabó Viktor

Ursula von der Leyen: fel kell készülni a háborús kockázatokra

Szabó Viktor

Kreml: Oroszország és a NATO összecsapásához vezet, ha a Nyugat csapatokat küld Ukrajnába

Szabó Viktor

Hat ország agrárkamarája tiltakozik az EU mezőgazdasági politikája ellen

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: el kell kerülni az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus eszkalálódását

Szabó Viktor

Gazdák vonultak utcára Hollandiában, több autópálya forgalma akadozik

Szabó Viktor