Szentes

Ritkán látott Németh László dráma a szentesi színházi évadnyitón

A Magyar Művészeti Akadémia Szegedi Regionális Munkacsoportja is támogatja a kettős szoboravatással egybekötött, szentesi színházi évadnyitót. A Petőfi Sándor emlékévben a Kurca-parti város kettős bicentenáriumra emlékezik, hiszen a magyar színházművészet kiemelkedő alakja, Tóth József, a szentesi születésű színész szintén 1823-ban született. Az ünnepi eseményhez járul hozzá a MMA területi szervezete azzal, hogy támogatja Németh László: Petőfi Mezőberényben című történelmi drámájának előadását.


Németh László, a Hódmezővásárhelyhez is kötődő Kossuth-, Baumgartner-, és József Attila-díjas író kevéssé ismert darabjának előadása különleges élményt ígér. Ez az 1954-ben írt színmű megjelenésekor nagy vihart kavart. Ebben a drámában ugyanis a halálba induló költő utolsó vívódásait dolgozza fel az író, az „agyonszavalt és elcsépelt” Petőfi helyett egy új Petőfi-kép kialakítására tett kísérletet. A „Petőfi Mezőberényben” főhőse a család fogságában élő géniusz, aki vállal a nemzetért mindent, a túlélést és a bujkálást éppúgy, mint a hősi halált, csakhogy a személyiség és életmű összhangját megőrizze.

Az egyfelvonásos előadást, Czitor Attila, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze, a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor szakos hallgatója rendezte, a Jókai Színház Színitanházának növendékeivel és a pályájuk elején álló színészekkel állította színpadra a darabot. Az egyfelvonásos előadás érdekessége a kerettörténet, amely egy vándortársulat színészei által eljátszott történetté változtatja a darabot.

A Magyar Művészeti Akadémiát a helyszínen Szenes István, Ybl Miklós-díjas belsőépítész, az Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat korábbi tagozatvezetője képviseli majd, aki a szentesi Petőfi Szálló és Vigadó, valamint a Tóth József Színház felújításakor az épület belső megújítását tervezte.


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Hazai pályán nevettet ma Kőhalmi Zoltán

Szabó Viktor

20 évesen lopott pénzt egy szentesi ingatlanból, lekapcsolták a zsaruk

Szabó Viktor

Gyász: Elhunyt a szentesi születésű Bajomi Nagy György színművész

Szabó Viktor

Megújul a szentesi Péter Pál polgárház kertje

Szabó Viktor

Húzós és eredményes hétvégét zártak a szentesi úszók

Szabó Viktor

Új helyre kerül a NAV szentesi ügyfélszolgálata

Szabó Viktor

A szentesi katonáknak (is) köszönhetjük az Ország Karácsonyfáját

Szabó Viktor

Elhunyt a szentesi vízilabda-ikon

Szabó Viktor

Végleg összeveszhetett a szentesi baloldal

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább