Szentes

A színvonalas neurológiai ellátás biztosított Szentesen is

„Minden egyes perc késedelem, az idegsejtek millióinak pusztulását okozza”  a stroke tüneteinek korai felismerésére hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Klivényi Péter, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika igazgatója, akit a szentesi kórház integrációja óta eltelt negyedév tapasztalatairól is kérdeztünk.

– A szentesi kórház integrációjával létrejött Multidiszciplináris Centrum működése a neurológiát is érinti. 2023 júliusában azzal az eltökéltséggel és céllal kezdtük el a szentesi betegellátás szervezését, hogy ami a szegedi klinikán elérhető, azt Szentesen is elérhetővé tegyük a környékbeli lakosok számára – mondta Prof. Dr. Klivényi Péter, a neurológiai klinika igazgatója. Kiemelte: a szentesi és Szentes környéki, mintegy 80 ezer lakosnak csaknem ugyanazokat a feltételeket tudják biztosítani mind infrastrukturálisan, mind műszerezettségben, mint a régióközpontban, Szegeden.

– Az integráció óta a személyi állomány, az orvosok és a szakdolgozók is folyamatosan képzésben részesülnek. Új ápolástechnikai eszközök, betegőrző monitorok, infúziós pumpák, speciális katéterek használatát sajátítják el Szegeden. Az eszközpark fejlesztése is folyamatos. A kollégák nagyon motiváltak, a sürgősségi és a neurológiai osztály munkatársai is érzik a helyzet fontosságát és nagyon együttműködőek – hangsúlyozta Prof. Dr. Klivényi Péter. A neurológiai klinika igazgatója kiemelte, hogy a színvonalas ellátást biztosítják, azonban a lakosság edukálása, oktatása is elengedhetetlen, hiszen mindenkinek ismernie kell, hogy melyek azok a tünetek, amelyek esetén mentőt kell hívni.

– Nem szabad várni a háziorvosra vagy éppen arra, hogy alvással a tünet elmúlik. Ilyen figyelemfelkeltő, stroke-tünetnek tartjuk, ha valaki gyengének érzi a végtagját, nem tudja megemelni a kezét vagy a lábát. Ha beszédzavart tapasztal, elhúzódik a szája, asszimetrikussá válik az arca. Ilyenkor érdemes minél előbb értesíteni a mentőszolgálat munkatársait. A mentésirányítók specifikus kérdésekkel pontosítják, hogy mennyire súlyos a baj. Ez azért nagyon hangsúlyos, mert csak az első 24 órában van lehetőség bármiféle beavatkozás elvégzésére, és azon belül is minden egyes perc számít. Minél hamarabb ér a beteg az ellátóhelyre, annál több idegsejt menthető meg. Minden egyes perc késedelem, az idegsejtek millióinak pusztulását okozza – részletezte a szakember.

– A szentesi Centrumban nemcsak a stroke ellátás zajlik magas színvonalon, de más neurológiai betegségek, mint a migrén, epilepszia, gerincbetegségek vagy fájdalmak kivizsgálására is lehetőség nyílik. A zavartalan és biztonságos betegellátás két járóbeteg rendelésen zajlik a hét minden napján. Ez azért is fontos, mert így a betegeknek nem szükséges Szegedre utazni ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzéséhez. Az ellátás helyben is elérhető – hívta fel a fejlesztések eredményére a figyelmet Prof. Dr. Klivényi Péter.

Forrás: SZTE Sajtó- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Olvasónk, András: Hoztam 3 lehetséges okot, ami miatt a polgármester és Varga Feri harcol a szentesi iskolák ellen

Szabó Viktor

Szentesi Fidesz: Hagyják abba a szentesi iskolák lejáratását!

Szabó Viktor

Korosztályos vidék teniszbajnokság lesz Szentesen

Szabó Viktor

300 milliós hitelt vett fel Szentes

Szabó Viktor

Séta a szentesi vasúti relikviák között

Szabó Viktor

Csalódott HMG-s szülő: a helyi baloldal ismét jól átverte a szentesieket

Szabó Viktor

Csongrádról és Szentesről is érkeztek a Harcművészek a határon túliakért elnevezésű programra

Szabó Viktor

Érkezik a Reptér Szentesre!

Szabó Viktor

Szentesre érkezik Majka

Szabó Viktor