Szentes

A színvonalas neurológiai ellátás biztosított Szentesen is

„Minden egyes perc késedelem, az idegsejtek millióinak pusztulását okozza”  a stroke tüneteinek korai felismerésére hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Klivényi Péter, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika igazgatója, akit a szentesi kórház integrációja óta eltelt negyedév tapasztalatairól is kérdeztünk.

– A szentesi kórház integrációjával létrejött Multidiszciplináris Centrum működése a neurológiát is érinti. 2023 júliusában azzal az eltökéltséggel és céllal kezdtük el a szentesi betegellátás szervezését, hogy ami a szegedi klinikán elérhető, azt Szentesen is elérhetővé tegyük a környékbeli lakosok számára – mondta Prof. Dr. Klivényi Péter, a neurológiai klinika igazgatója. Kiemelte: a szentesi és Szentes környéki, mintegy 80 ezer lakosnak csaknem ugyanazokat a feltételeket tudják biztosítani mind infrastrukturálisan, mind műszerezettségben, mint a régióközpontban, Szegeden.

– Az integráció óta a személyi állomány, az orvosok és a szakdolgozók is folyamatosan képzésben részesülnek. Új ápolástechnikai eszközök, betegőrző monitorok, infúziós pumpák, speciális katéterek használatát sajátítják el Szegeden. Az eszközpark fejlesztése is folyamatos. A kollégák nagyon motiváltak, a sürgősségi és a neurológiai osztály munkatársai is érzik a helyzet fontosságát és nagyon együttműködőek – hangsúlyozta Prof. Dr. Klivényi Péter. A neurológiai klinika igazgatója kiemelte, hogy a színvonalas ellátást biztosítják, azonban a lakosság edukálása, oktatása is elengedhetetlen, hiszen mindenkinek ismernie kell, hogy melyek azok a tünetek, amelyek esetén mentőt kell hívni.

– Nem szabad várni a háziorvosra vagy éppen arra, hogy alvással a tünet elmúlik. Ilyen figyelemfelkeltő, stroke-tünetnek tartjuk, ha valaki gyengének érzi a végtagját, nem tudja megemelni a kezét vagy a lábát. Ha beszédzavart tapasztal, elhúzódik a szája, asszimetrikussá válik az arca. Ilyenkor érdemes minél előbb értesíteni a mentőszolgálat munkatársait. A mentésirányítók specifikus kérdésekkel pontosítják, hogy mennyire súlyos a baj. Ez azért nagyon hangsúlyos, mert csak az első 24 órában van lehetőség bármiféle beavatkozás elvégzésére, és azon belül is minden egyes perc számít. Minél hamarabb ér a beteg az ellátóhelyre, annál több idegsejt menthető meg. Minden egyes perc késedelem, az idegsejtek millióinak pusztulását okozza – részletezte a szakember.

– A szentesi Centrumban nemcsak a stroke ellátás zajlik magas színvonalon, de más neurológiai betegségek, mint a migrén, epilepszia, gerincbetegségek vagy fájdalmak kivizsgálására is lehetőség nyílik. A zavartalan és biztonságos betegellátás két járóbeteg rendelésen zajlik a hét minden napján. Ez azért is fontos, mert így a betegeknek nem szükséges Szegedre utazni ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzéséhez. Az ellátás helyben is elérhető – hívta fel a fejlesztések eredményére a figyelmet Prof. Dr. Klivényi Péter.

Forrás: SZTE Sajtó


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Hazai pályán nevettet ma Kőhalmi Zoltán

Szabó Viktor

20 évesen lopott pénzt egy szentesi ingatlanból, lekapcsolták a zsaruk

Szabó Viktor

Gyász: Elhunyt a szentesi születésű Bajomi Nagy György színművész

Szabó Viktor

Megújul a szentesi Péter Pál polgárház kertje

Szabó Viktor

Húzós és eredményes hétvégét zártak a szentesi úszók

Szabó Viktor

Új helyre kerül a NAV szentesi ügyfélszolgálata

Szabó Viktor

A szentesi katonáknak (is) köszönhetjük az Ország Karácsonyfáját

Szabó Viktor

Elhunyt a szentesi vízilabda-ikon

Szabó Viktor

Végleg összeveszhetett a szentesi baloldal

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább