Térség

Indul a rókavakcinázás, ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe térségünkben!

A rókák veszettség elleni őszi immunizálása szeptember 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben, ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom is lesz az érintett térségekben, a repülőgépes vakcinázás az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Kiemelték, a vakcinát tartalmazó csalétkeket kisrepülőgépekkel juttatják ki a déli és keleti vármegyékben, a művelet a sűrűn beépített és lakott övezeteket nem érinti.

A vakcinázási kampány során az illetékes járási állategészségügyi hivatal és a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot az ebzárlatól és a legeltetési tilalomról, valamint az adott területekre vonatkozó időpontokról. A külterületeken kirándulók figyelmét pedig plakátokkal hívják fel a rókavakcinázással kapcsolatos tudnivalókra – írják a közleményben.

Az immunizálási program eredményességét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával méri fel. Az előző évek adatai azt mutatják, hogy a rókák több mint háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket – olvasható a közleményben.

Kitértek arra, hogy a veszettség az ország keleti szomszédainál – Ukrajnában és Romániában – rendszeresen előfordul, és a közelmúltban Szlovákia keleti részén is több helyen megjelent.

A hatóság tájékoztatása szerint tavaly Magyarországon is megváltozott a korábban kedvező veszettségi helyzet, 2022. szeptembere óta hat róka és egy kóbor kutya veszett meg. Az esetek mindegyike Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében fordult elő, az ukrán határtól számított nagyjából 10 kilóméteres körzetben. A betegség behurcolása vélhetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén történt.

A veszettség legfőbb terjesztője a vörös róka, amelynek hazai állománya körülbelül ötvenkilencezer egyedből áll. A veszettség nemcsak a vadon élő és a házi emlősállatokra, hanem az emberre is veszélyes, a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott – emlékeztetett a Nébih.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kizártak egy politikust a Fideszből, mert a párt jelöltje ellen indul a választáson

Szabó Viktor

Pályázatok, játszóterek

Szabó Viktor

A Fidesz már nem számít Gémes László munkásságára

Szabó Viktor

Szabó Magda regényének dramatizált változatát mutatják be

Szabó Viktor

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor