Csongrád

Csongrádon kiállítás köszönti a 70 éves Eszik Alajost

Eszik Alajos grafikus, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára 70. születésnapját köszönti az a csongrádi kiállítás, amely az ismert, kortárs művész utóbbi években készült alkotásaiból válogat.

A Városi Galériában július 7-én megnyílt ÉLET=RAJZ ’70 tárlat nem életműkiállítás, sokkal inkább az alkotás melletti, életre szóló elköteleződésről ad számot. Ezzel a jubileumi rendezvénnyel indult a Magyar Művészeti Akadémia szegedi munkacsoportjának támogatásával megvalósuló, dél-alföldi művészeti programok sorozata is.

A megnyitón Vesmás Péter akadémikus, Ybl-díjas építész, a regionális szervezet elnöke köszöntötte a kiállító művész egykori tanítványaiból, barátaiból, tisztelőiből és a családtagokból álló, művészetszerető közönséget. Mint elmondta, az MMA év elején megalakult hét munkacsoportja azért jött létre, hogy a fővárostól távolabb eső vidékeken és az országhatáron túl is jelenjen meg a kulturális életben az a művészeti minőség, amelyet az akadémia képvisel. A szegedi munkacsoport ebben az évben 16 program megszervezését vállalta fel, melyekre a szervezet akadémikus és köztestületi tagjai tettek javaslatot. Ezek közül az első, a Dél-Alföldhöz ezer szállal kötődő grafikus, Eszik Alajos jubileumi kiállítása, így már az induláskor magasra tette a mércét a szegedi munkacsoport.

Kecskés László, a Csongrád Város Képzőművészetéért Alapítvány kuratóriumának elnöke megnyitóbeszédében Sinkó István művészettörténészt idézte, aki szerint Eszik Alajos az egyik legbravúrosabban rajzoló képzőművész ma a szakmában, igazi virtuóz. „-Rajzok az ő művei akkor is, ha akvarellben, litóban, rézkarcban vagy temperában jeleníti meg őket. A szín inkább hozzáadott érték, a legfontosabb, a lendületes rajz” – szól a méltatás és valóban: a falakon látható grafikák és festmények zömén egy a mozgást megállító, rögzítő pillanat látható, melyekben dinamika, szenvedély, érzelem van. Szinte várjuk a mozdulat folytatását, az érzelem megnyilvánulását – emelte ki a kurátor Eszik Alajos ábrázolásmódjának lényegét.

A megnyitón közreműködött Csák László hangász, aki az alkotások ihlette saját kompozíciójával köszöntötte a művészt.

Eszik Alajos Kiskunfélegyházán született, Szegeden nőtt fel, harminchat éven át tanított a Képzőművészeti Főiskolán, majd annak jogutódján, a Képzőművészeti Egyetemen. Egy évtizeden keresztül óraadó tanárként volt jelen a szegedi egyetemi művészképzésben. Alapítója és máig aktív alkotója a szegedi, illetve a Szegedhez kötődő képzőművészek csaknem 30 éve működő csoportjának, a SZÖG-ART Művészeti Egyesületnek. Csongrád is meghatározó település számára, hiszen egyik alapítója, évtizedek óta rendszeres résztvevője, alkotója és kiállítója a fél évszázados múltra visszatekintő, Plein Air nemzetközi művésztelepnek. Három önálló bemutatkozása is volt már a városban, és egyetemi osztályaival nyári gyakorlatokon is rendszeresen járt ide.

Munkái megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galéria, a Pécsi Modern Képtár, az Óbudai Múzeum, a Kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum, a Szolnoki Damjanich János Múzeum gyűjteményében és a Képzőművészeti Egyetem Archívumában.

A kiállítás a Városi Galéria nyitvatartási idejében július 25-ig látogatható.

Fotók, forrás: Magyar Művészeti Akadémia szegedi regionális titkársága- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kutyát mentetek a Tiszából a csongrádi tűzoltók

Szabó Viktor

Topsi Bálint csongrádi plébános volt a Retro Rádió ébresztőműsorának “vendége”

Szabó Viktor

Kívül-belül megújult a csongrádi ravatalozó épülete

Szabó Viktor

Szentesi és csongrádi testnevelő is kapott elismerést

Szabó Viktor

Árad a Tisza, nem üzemel a híd sem Csongrádnál!

Szabó Viktor

Péntek este kigyulladt egy lakóház Csongrádon

Szabó Viktor

Szentes és Csongrád környékén is razziázik a rendőrség

Szabó Viktor

Mától Szentesre és Csongrádra is érkezik a dupla nyugdíj

Szabó Viktor

Házasság hete lesz Csongrádon

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább