Csongrád

Csongrádon kiállítás köszönti a 70 éves Eszik Alajost

Eszik Alajos grafikus, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára 70. születésnapját köszönti az a csongrádi kiállítás, amely az ismert, kortárs művész utóbbi években készült alkotásaiból válogat.

A Városi Galériában július 7-én megnyílt ÉLET=RAJZ ’70 tárlat nem életműkiállítás, sokkal inkább az alkotás melletti, életre szóló elköteleződésről ad számot. Ezzel a jubileumi rendezvénnyel indult a Magyar Művészeti Akadémia szegedi munkacsoportjának támogatásával megvalósuló, dél-alföldi művészeti programok sorozata is.

A megnyitón Vesmás Péter akadémikus, Ybl-díjas építész, a regionális szervezet elnöke köszöntötte a kiállító művész egykori tanítványaiból, barátaiból, tisztelőiből és a családtagokból álló, művészetszerető közönséget. Mint elmondta, az MMA év elején megalakult hét munkacsoportja azért jött létre, hogy a fővárostól távolabb eső vidékeken és az országhatáron túl is jelenjen meg a kulturális életben az a művészeti minőség, amelyet az akadémia képvisel. A szegedi munkacsoport ebben az évben 16 program megszervezését vállalta fel, melyekre a szervezet akadémikus és köztestületi tagjai tettek javaslatot. Ezek közül az első, a Dél-Alföldhöz ezer szállal kötődő grafikus, Eszik Alajos jubileumi kiállítása, így már az induláskor magasra tette a mércét a szegedi munkacsoport.

Kecskés László, a Csongrád Város Képzőművészetéért Alapítvány kuratóriumának elnöke megnyitóbeszédében Sinkó István művészettörténészt idézte, aki szerint Eszik Alajos az egyik legbravúrosabban rajzoló képzőművész ma a szakmában, igazi virtuóz. „-Rajzok az ő művei akkor is, ha akvarellben, litóban, rézkarcban vagy temperában jeleníti meg őket. A szín inkább hozzáadott érték, a legfontosabb, a lendületes rajz” – szól a méltatás és valóban: a falakon látható grafikák és festmények zömén egy a mozgást megállító, rögzítő pillanat látható, melyekben dinamika, szenvedély, érzelem van. Szinte várjuk a mozdulat folytatását, az érzelem megnyilvánulását – emelte ki a kurátor Eszik Alajos ábrázolásmódjának lényegét.

A megnyitón közreműködött Csák László hangász, aki az alkotások ihlette saját kompozíciójával köszöntötte a művészt.

Eszik Alajos Kiskunfélegyházán született, Szegeden nőtt fel, harminchat éven át tanított a Képzőművészeti Főiskolán, majd annak jogutódján, a Képzőművészeti Egyetemen. Egy évtizeden keresztül óraadó tanárként volt jelen a szegedi egyetemi művészképzésben. Alapítója és máig aktív alkotója a szegedi, illetve a Szegedhez kötődő képzőművészek csaknem 30 éve működő csoportjának, a SZÖG-ART Művészeti Egyesületnek. Csongrád is meghatározó település számára, hiszen egyik alapítója, évtizedek óta rendszeres résztvevője, alkotója és kiállítója a fél évszázados múltra visszatekintő, Plein Air nemzetközi művésztelepnek. Három önálló bemutatkozása is volt már a városban, és egyetemi osztályaival nyári gyakorlatokon is rendszeresen járt ide.

Munkái megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galéria, a Pécsi Modern Képtár, az Óbudai Múzeum, a Kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum, a Szolnoki Damjanich János Múzeum gyűjteményében és a Képzőművészeti Egyetem Archívumában.

A kiállítás a Városi Galéria nyitvatartási idejében július 25-ig látogatható.

Fotók, forrás: Magyar Művészeti Akadémia szegedi regionális titkársága- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Csongrádról és Szentesről is érkeztek a Harcművészek a határon túliakért elnevezésű programra

Szabó Viktor

Falat bontva törtek be egy csongrádi kisboltba

Szabó Viktor

Blikk: Jó mulatság, férfimunka – Nagyot Villan-tóttak az erős emberek Csongrádon

Szabó Viktor

Hajvasalót lopott egy csongrádi fiatal, bíróság elé áll

Szabó Viktor

Másodfokú riasztást adtak ki, érkeznek a viharok Szentes és Csongrád környékére is!

Szabó Viktor

Színes lufik szálltak le reggel Csongrádra

Szabó Viktor

24 utcai lámpa búráját és izzóját lőtte ki csúzlival egy fiatal Csongrádon

Szabó Viktor

Szentesi és csongrádi diákjait is díjazta a HSZC

Szabó Viktor

Csongrádra látogatott Koncz Zsófia

Szabó Viktor