Belföld Térség

Kiderült, miért szeretnek a szúnyogok egyes szentesieket és csongrádiakat jobban, mint másokat

A tudósok most bizonyítékkal szolgáltak egy régi megfigyeléshez: egy új tanulmány szerint a szúnyogok valóban jobban vonzódnak bizonyos emberekhez, mint másokhoz.

Leslie Vosshall, a Rockefeller Egyetem professzorának és neurogenetikai és viselkedési laboratóriumának vezetőjének a kutatócsoportja azt kereste, hogy miért tűnik úgy, hogy bizonyos emberek jobban vonzzák a szúnyogokat, mint mások. A kutatási eredményeket a Cell című folyóirat október 18-i számában tették közzé.

A kutatók a három éven át tartó vizsgálatban egy 64 önkéntesből álló csoportot kértek meg arra, hogy több napon keresztül napi hat órán át nejlonharisnyát viseljenek a karjukon. Maria Elena De Obaldia, a tanulmány első szerzője és a Rockefeller Egyetem korábbi posztdoktori munkatársa egy „kétválasztós szaglásvizsgáló próbát” épített − egy akrilüveg kamrát, amelybe a kutatók két harisnyát helyeztek. A kutatócsoport ezután egyiptomi csípőszúnyogokat − tudományos nevén Aedes aegypti − engedett a kamrába, és megfigyelte, hogy melyik harisnya vonzott több rovart.

Ez a teszt lehetővé tette a kutatók számára, hogy a vizsgálatban részt vevőket „szúnyogmágnesekre” és „alacsony vonzerővel rendelkezőkre” bontsa. A tudósok alaposan megvizsgálták a szúnyogmágnesek bőrét, és 50 olyan vegyületet találtak, amelynek szintje ezeknél a résztvevőknél magasabb volt, mint a többieknél − írta meg a CNN.

Nem voltak előzetes elképzeléseink arról, hogy mit találunk − mondta a CNN-nek Vosshall, aki egyben a Howard Hughes Orvosi Intézet tudományos vezetője is. Egy különbség azonban különösen markáns volt: a szúnyogmágnesek bőrén sokkal több karbonsav volt, mint az alacsony vonzerővel rendelkezőkén.

A karbonsavak a faggyúban találhatók, abban az olajos anyagban, amely gátat képez, és segít hidratáltan tartani a bőrünket.

„A karbonsavak nagy molekulák. Önmagukban nem olyan szagosak. De a bőrön lévő jótékony baktériumok megrágják ezeket a savakat, ami az emberre jellemző szagot eredményez” − magyarázta Vosshall, aki szerint ez lehet az, ami vonzza a szúnyogokat.

A szagot követik a szúnyogok

Az egyik résztvevő, akit csak 33-as alanyként azonosítottak, a szúnyogok számára a bál szépe volt: az alany harisnyája százszor vonzóbb volt a szúnyogok számára, mint a legkevésbé vonzó résztvevőé. Emellett úgy tűnt, hogy az emberek „szúnyogvonzási szintje” idővel meglehetősen állandó maradt a hároméves időszak alatt.

A karbonsavak csak a kirakós játék egyik darabját jelentik annak magyarázatában, hogy a rovarok hogyan választhatják ki célpontjaikat. A testhő és a légzés közben felszabaduló szén-dioxid szintén vonzza a szúnyogokat.

A tudósok még mindig nem tudják, hogy a karbonsavak miért vonzzák olyan erősen a rovarokat. A következő lépés azonban az lehet, hogy a karbonsavak bőrön való csökkentésének hatásait vizsgálják.

A természetes hidratálókat nem lehet teljesen eltávolítani a bőrről, az rossz hatással lenne a bőr egészségére − mondta Vosshall, aki szerint azonban a bőrgyógyászati termékek minimalizálhatják a karbonsavszintet és csökkenthetik a szúnyogcsípéseket.

Arról is beszélt, hogy ezeknek a szúnyogoknak minden egyes csípése közegészségügyi veszélybe sodorhat minket, és az Aedes aegypti szúnyogok a dengue, a sárgaláz és a Zika vektorai, így azok az emberek, akik mágnesek, sokkal nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg a vírusokkal.

Forrás: index.hu


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Narancsba borult Csongrád-Csanád

Szabó Viktor

Földrengés volt a határ mellett, vármegyénkben is érezni lehetett

Szabó Viktor

A Szentes – Csongrád térségi henteseket is támogatta a kormány

Szabó Viktor

Jó hír a csongrádi és szentesi pedagógusoknak! Minden idők legnagyobb béremelése érkezhet!

Szabó Viktor

Óriási támogatásokat jelentett be Nagy István

Szabó Viktor

Vasárnap könnyen leéghetünk Csongrád és Szentes környékén

Szabó Viktor

Retro vagy modern? Mennyit takarjon? Szentesi, csongrádi csajok, milyen lesz az idei fürdőruhadivat?

Szabó Viktor

Jó hír a Szentes és Csongrád környéki vásárlóknak – ma kezdődik a kötelező akciózás a boltokban

Szabó Viktor

IDEA: A Fidesz nagy előnnyel vezet

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább