Belföld Külföld

Ebből még baj is lehet: Ukrajna zsarolni kezdte Magyarországot, Brüsszel jóváhagyásával leállíthatják a Barátság vezetéket

A Mandiner információi szerint Ukrajna a mezőgazdasági termékek importkorlátozása miatt dönthet úgy, hogy leállítja a magyar gazdaság számára nélkülözhetetlen vezetéket.

Erőteljes zsarolást alkalmaz Ukrajna hazánkkal kapcsolatban arra vonatkozóan, hogy enyhítsen az ukrán gabonaimportra vonatkozó határozott álláspontján, tudta meg a Mandiner. Lapunk információi szerint az ukrán fél a napokban azzal kereste meg a MOL-t, hogy két lépésben emelni fogja a Barátság kőolajvezetéken keresztül hazánkba irányuló nyersanyag tranzitdíját. Az ukrán vezetékhálózat működtetéséért felelős Ukrtransnafta vállalat és a MOL folyamatosan tárgyalnak a vonatkozó díjak mértékéről.

A napokban azonban a tárgyalások fordulatot vettek, amikor az Ukrtransnafta vezetősége arról tájékoztatta a magyar céget, hogy Ukrajna az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat túl szigorúnak, a magyar álláspontot pedig túl merevnek tartja. A Mandiner úgy tudja, Ukrajna azt az üzenetet kapta Ursula von Der Leyenéktől, hogy amennyiben hazánk továbbra is a magyar gazdákat védő intézkedések folytatása mellett dönt, nyugodtan állítsák le a kőolajszállítást a Barátság vezetéken Magyarország felé.

Emlékezetes: a napokban amerikai lapok hozták nyilvánosságra, hogy Volodomir Zelenszkij ukrán elnök zárt körben már azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a magyar ipar számára létfontosságú vezetéket, így mérve csapást Magyarországra.

Magyarország április közepén döntött úgy, hogy megtiltja a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából, mert a nagy mennyiségű, de silány minőségű áru beáramlása jelentős hátrányt okozott volna a magyar gazdatársadalomnak.

Nagy István agrárminiszter akkor arról beszélt, az Európai Unióban már meg nem engedett termelési gyakorlatokkal, ennek következtében rendkívül alacsony termelési költséggel működő ukrán mezőgazdaság a teljes körű vámmentesség és szabadkereskedelmi lehetőségek birtokában az európai piacra a gabona és olajosmagvak mellett olyan nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet is kezdett exportálni, ami ellehetetlenítette a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit. Magyarországhoz hasonlóan több más uniós tagállam is az importtilalom bevezetése mellett döntött, így Csehország is Lengyelország is csak a mezőgazdasági termékek tranzitját engedélyezi az ukrajnai termékek esetében.

A lap úgy tudja, az ukrán fél zsarolási kísérletéről a MOL levélben tájékoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.

Források szerint az ügyben mozgósították a kijevi magyar nagykövetséget is, ahol ezt követően intézkednek.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

Brutális dróntámadás indult, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: a nyugat-balkáni EU-csatlakozási folyamat lassúsága az egész bővítéspolitika hitelét aláássa

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor