Szentes

Toroczkai Szentesen: a magyar embernek joga van a Magyarországon lévő vízhez

A kormány ugyan partner abban, hogy a fúrt kutak tulajdonosai könnyítéseket, kedvezményeket kapjanak, és már lépéseket is tett az ügy érdekében, a Mi Hazánk folytatja az országos aláírásgyűjtést.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a vidékfejlesztési források biztonságos lehívása érdekében még 2016-ban kezdeményezte azt a törvénymódosítást, miszerint az illegálisan kialakított kutakat bírságmentes lehessen engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál. A kormány 2023. december 31-ig meghosszabbította a moratóriumot, aminek értelmében mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt.

A fentiek értelmében januártól regisztrációs kötelesség terhelne mindenkit, akinek a területén bármilyen kút van. A Mi Hazánk Mozgalom ez ellen emeli fel a szavát, és gyűjti az aláírásokat. „Azért kezdtünk el küzdeni ez ellen, mert az 1885-ös törvény kimondja, hogy a magyar embernek joga van a Magyarországon lévő földfelszín alatti vagy feletti vízhez. Semmi nem indokolja, hogy most változtassunk ezen” – mondta el Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke Szentesen.

A pártelnök kifejtette, hogy van egy globális terv, miszerint meg kell szüntetni, hogy a víz emberi jog maradjon, és a víz státuszát meg kell változtatni. A terv szerint Európának meg kell osztani a vízkészleteit azokkal az országokkal, kontinensekkel, ahol kevés van belőle, a népesség viszont robbanásszerűen nő. „Mi ezzel nem értünk egyet. Mi magyarok vagyunk, a mi őseink szerezték ezt a hazát. Ha a mi pénzünkön fúrunk egy kutat, nem gondoljuk, hogy ehhez köze lenne a különböző más népeknek. Nem értünk egyet ezzel a globális tervvel, amit az Európai Bizottság Uniós szinten szeretne megvalósítani” – fogalmazott Toroczkai. A kútbejelentés ellen kedden először Csongrádon, majd utána Szentesen gyűjtöttek aláírásokat.

A kormány egyetért a Mi Hazánk törekvéseivel

Az országos sajtóban a napokban már megjelent ugyan a hír, hogy 2024-től megszűnik a háztartási, kerti kutak és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítésekor jelenleg szükséges bejelentési kötelezettség és engedélyeztetésre sem lesz szükség, hivatalosan erről még nem érkezett infomáció. Nagy István agrárminiszter már bejelentette, hogy könnyítések lesznek az adminisztráció terén, a napi.hu pedig már tényként közli, hogy jövő januártól új, immár hosszútávú kútamnesztia lép életbe: a korábban engedély nélkül létesített sekély kutak 2024-től automatikusan szabályosnak minősülnek.

Toroczkai László Szentesen elmondta, hogy azért nem álltak le az aláírásgyűjtéssel annak ellenére sem, hogy az ügyben komoly előrelépések születtek, mert a Magyar Közlönyben nem jelent meg a kútamnesztia, és konkrétumokat sem tudnak még.  



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Úszótáborok indulnak Szentesen

Szabó Viktor

Kiváló eredményeket értek el a Horváth Mihály diákjai Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Mutatjuk a Mi Hazánk szentesi képviselőjelöltjeit!

Szabó Viktor

Összművészeti fesztivált rendeznek Szentesen

Szabó Viktor

Vásárhelyi és szegedi egyesületek szerveznek országos futóversenyt Szentesen

Szabó Viktor

Családi napot tartanak a Szentesi Tenisz Klubban

Szabó Viktor

Kecskeméten parádéztak a szentesi úszók

Szabó Viktor

Világcég járt a Zsoldosban

Szabó Viktor

Sport, egészség és rehabilitációs konferencia lesz Szentesen

Szabó Viktor