Belföld

1 éve van női köztársasági elnöke Magyarországnak

Egy éve, május 10-én lépett hivatalba Magyarország első női köztársasági elnökeként Novák Katalin, majd május 14-én mondta el ünnepélyes beiktatási beszédét az Országház előtt a Kossuth téren.

Beiktatási beszédében Novák Katalin azt ígérte, hogy köztársasági elnökként abban fogja erősíteni a magyarokat, ami személyes meggyőződéséből fakad: a kereszténységen nyugvó értékrendben, az élet továbbadásának, a gyermekek szeretetben való nevelésének bátorításában, a megfogant emberi élet és a család védelmében, egymás tiszteletében, a gyengék gyámolításában.

„Első nőként, nemzetközi összehasonlításban fiatalon lett Novák Katalin köztársasági elnök, aki mellett ráadásul harmadszázados tapasztalattal és tartós népszerűséggel tölti be hivatalát a kormányfő, a magyar politika viszonyítási pontja. Ebben a koordináta-rendszerben különösen nehéz volt elhelyeznie magát Novák Katalinnak” – nyilatkozta az Indexnek Mráz Ágoston Sámuel.

AZ EGYIK LEGNÉPSZERŰBB POLTIKIKUS

A köztársasági elnök hazai megítélésével és népszerűségével összefüggésben az elemző elmondta: a pártpolitikai csatározásokba nem belefolyó, igazán érdemi döntéseket nem hozó, de mégis prominens, a médiában gyakran és jól látható személyek általában kiemelkedő népszerűségnek örvendenek. Így Magyarországon a mindenkori köztársasági elnök is mindig a legnépszerűbb politikusok közé tartozott, Novák Katalinnal sincs ez másképp.

A PÁPALÁTOGATÁS LEZÁRTA A SZEREPKERESÉST

Mráz Ágoston Sámuel szerint a pápalátogatás „megkoronázta” Novák Katalin egyéves szerepkeresésének sikeres lezárását: az egyházfő és a társadalom szimpátiáját is láthatóan sikerült elnyernie, illetve a szokásos kritikai megjegyzések is elmaradtak a nyilvánosságban.

Néhány napra sikerült kifejezni a nemzet egységét, amely az államfő alkotmányban rögzített munkaköre – közölte a Nézőpont Intézet vezetője. Kérdéseinkre válaszolva a köztársasági elnök diplomáciai aktivitására is kitért. Beiktatási beszédében Novák Katalin úgy fogalmazott: bízik benne, hogy ajtónyitogatásban és kulcskeresésben Magyarország hasznára lehet.

Az államfő sok olyan helyre is eljuthat, ahová a miniszterelnöknek pártpolitikai okokból nehezebb, ezzel szélesíteni tudja Magyarország nemzetközi mozgásterét – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, majd emlékeztetett rá, hogy Novák Katalin az elmúlt egy évben az Egyesült Államokban, közép-európai partnereknél és a nagy európai tagállamokban is járt, illetve számos Európán kívüli országgal is felvette vagy felelevenítette a kapcsolatokat.

Ilyenkor az államfő elsősorban ajtónyitó tud lenni Magyarország számára, méltán nevezhető ezért az ország első és aktív nagykövetének – tette hozzá a Nézőpont Intézet vezetője.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szijjártó Péter: a kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát

Szabó Viktor

KSH: A bruttó átlagkereset 605 400 forint volt 2024. februárban, 14,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

Szabó Viktor

Menczer Tamás: a dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor