Belföld

1 éve van női köztársasági elnöke Magyarországnak

Egy éve, május 10-én lépett hivatalba Magyarország első női köztársasági elnökeként Novák Katalin, majd május 14-én mondta el ünnepélyes beiktatási beszédét az Országház előtt a Kossuth téren.

Beiktatási beszédében Novák Katalin azt ígérte, hogy köztársasági elnökként abban fogja erősíteni a magyarokat, ami személyes meggyőződéséből fakad: a kereszténységen nyugvó értékrendben, az élet továbbadásának, a gyermekek szeretetben való nevelésének bátorításában, a megfogant emberi élet és a család védelmében, egymás tiszteletében, a gyengék gyámolításában.

„Első nőként, nemzetközi összehasonlításban fiatalon lett Novák Katalin köztársasági elnök, aki mellett ráadásul harmadszázados tapasztalattal és tartós népszerűséggel tölti be hivatalát a kormányfő, a magyar politika viszonyítási pontja. Ebben a koordináta-rendszerben különösen nehéz volt elhelyeznie magát Novák Katalinnak” – nyilatkozta az Indexnek Mráz Ágoston Sámuel.

AZ EGYIK LEGNÉPSZERŰBB POLTIKIKUS

A köztársasági elnök hazai megítélésével és népszerűségével összefüggésben az elemző elmondta: a pártpolitikai csatározásokba nem belefolyó, igazán érdemi döntéseket nem hozó, de mégis prominens, a médiában gyakran és jól látható személyek általában kiemelkedő népszerűségnek örvendenek. Így Magyarországon a mindenkori köztársasági elnök is mindig a legnépszerűbb politikusok közé tartozott, Novák Katalinnal sincs ez másképp.

A PÁPALÁTOGATÁS LEZÁRTA A SZEREPKERESÉST

Mráz Ágoston Sámuel szerint a pápalátogatás „megkoronázta” Novák Katalin egyéves szerepkeresésének sikeres lezárását: az egyházfő és a társadalom szimpátiáját is láthatóan sikerült elnyernie, illetve a szokásos kritikai megjegyzések is elmaradtak a nyilvánosságban.

Néhány napra sikerült kifejezni a nemzet egységét, amely az államfő alkotmányban rögzített munkaköre – közölte a Nézőpont Intézet vezetője. Kérdéseinkre válaszolva a köztársasági elnök diplomáciai aktivitására is kitért. Beiktatási beszédében Novák Katalin úgy fogalmazott: bízik benne, hogy ajtónyitogatásban és kulcskeresésben Magyarország hasznára lehet.

Az államfő sok olyan helyre is eljuthat, ahová a miniszterelnöknek pártpolitikai okokból nehezebb, ezzel szélesíteni tudja Magyarország nemzetközi mozgásterét – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, majd emlékeztetett rá, hogy Novák Katalin az elmúlt egy évben az Egyesült Államokban, közép-európai partnereknél és a nagy európai tagállamokban is járt, illetve számos Európán kívüli országgal is felvette vagy felelevenítette a kapcsolatokat.

Ilyenkor az államfő elsősorban ajtónyitó tud lenni Magyarország számára, méltán nevezhető ezért az ország első és aktív nagykövetének – tette hozzá a Nézőpont Intézet vezetője.


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Jó hír a csongrádi és szentesi pedagógusoknak! Minden idők legnagyobb béremelése érkezhet!

Szabó Viktor

Óriási támogatásokat jelentett be Nagy István

Szabó Viktor

IDEA: A Fidesz nagy előnnyel vezet

Szabó Viktor

Kiderült, miért szeretnek a szúnyogok egyes szentesieket és csongrádiakat jobban, mint másokat

Szabó Viktor

A Fidesz jelöltje nagy fölénnyel győzött a ráckevei időközi választáson

Szabó Viktor

Elhunyt Lang Györgyi, a Pa-dö-dő énekese

Szabó Viktor

Benyújtották a törvényjavaslatot a földadó kivetésének megtiltására

Szabó Viktor

Ebből még baj is lehet: Ukrajna zsarolni kezdte Magyarországot, Brüsszel jóváhagyásával leállíthatják a Barátság vezetéket

Szabó Viktor

Mentesül a bejelentés alól az összes háztartási kút

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább