Gazdaság

A régióban elsőként Magyarországon nyitott a Shell LNG-töltőállomást

A térségben elsőként Magyarországon nyitott cseppfolyósított földgázt (LNG) kínáló töltőállomást a Shell nemzetközi energetikai vállalat, ami hozzá fog járulni a kormány károsanyag-kibocsátáscsökkentési céljainak eléréséhez – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szigetszentmiklóson.

    A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a töltőállomás megnyitóján arról számolt be, hogy a környezetvédelem a koronavírus-járvány, majd az ukrajnai háború kitörésével kissé lekerült a világpolitika napirendjéről, pedig ennek a kihívásnak a leghosszabb a hatása.
    “Ugye, normális emberként, úgy beszélünk erről, hogy meg tudjuk-e védeni a környezetünket. Azonban nem így szoktuk hallani ezt a témát. Hallunk Green Dealről, klímaváltozás elleni küzdelemről, zöld célokról, de amikor ezeket halljuk, akkor arról beszélünk igazából, hogy meg tudjuk-e védeni a környezetünket” – fogalmazott.
    Rámutatott, hogy a környezetvédelem hitelességét némiképpen aláásta, hogy a megközelítés sok esetben ideologikussá és politikaivá vált.
    “És amikor azt halljuk, hogy ‘zöld’, akkor sok esetben már egy ilyen monopóliumra gondolunk, ahelyett, hogy normális emberként arra gondolnánk, ami a környezetvédelem, vagyis a környezet megvédése, egy fizikai, valódi kérdés, amelynek mindkét lába leér a földre” – mondta.
    Szijjártó Péter leszögezte, hogy ezen célkitűzéseket csak érdemi intézkedésekkel lehet elérni, márpedig ezek rendkívül fontosak lennének, mert az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 20 százalékát a közlekedés adja, ezen belül 70 százalék a közúti közlekedés aránya, és ennek kétharmadáért felelősek a teherautók.
    A károsanyag-kibocsátásnak ennek megfelelően globálisan 9 százalékát adja a közúti teherforgalom, s két módja van ezen arány leszorításának: az egyik a szállítás átterelése vasútra, a másik az alacsonyabb kibocsátású üzemanyagok használata – húzta alá.
    Leszögezte: a cseppfolyósított földgáz használata 15-30 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a normál üzemanyagokhoz képest.
    “Tehát az LNG elterjesztése a közúti közlekedésben, főleg a közúti teherfuvarozásban, az egy hatalmas lépés abba az irányba, hogy globálisan tudjuk csökkenteni a károsanyag-kibocsátást” – hangsúlyozta.
    Hozzátette, hogy ezzel Magyarország tovább erősíthetné pozícióját, miután már jelenleg is a világ azon húsz állama közé tartozik, amelyek gazdasági teljesítményük növelésével párhuzamosan csökkenteni tudták a károsanyag-kibocsátásukat.

Szigetszentmiklós, 2023. április 13. Bors András, a Shell Hungary Zrt. közép-kelet-európai LNG fejlesztésekért felelõs menedzsere (j7), Kapitány István, a Shell mobilitási üzletágért felelõs globális alelnöke (j5), Istenesné Solti Andrea, a Shell Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke (j4), Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelõs államtitkára (j3), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Bóna Zoltán, a térség fideszes országgyûlési képviselõje egy kamion töltését nézi a Shell a térségben elsõként Magyarországon felépített, cseppfolyósított földgázt (LNG) kínáló töltõállomásának ünnepélyes megnyitásán Szigetszentmiklóson 2023. április 13-án. MTI/Kovács Tamás


    A miniszter ezután arra is kitért, hogy a kormány stratégiai jelentőséget tulajdonít a Shellel felépített partnerségnek gazdasági, energiaellátási és környezetvédelmi szempontból is.
    Rámutatott, hogy a vállalat a legrégebbi külföldi szereplő a magyar üzemanyagpiacon, valamint a legelső nyugati cég, amellyel Magyarország hosszú távú gázbeszerzési megállapodást írt alá, amelynek alapján évi 250 millió köbméternyi mennyiséget szállítanak a horvátországi LNG-kikötőn keresztül.
    Közölte, hogy a Shell, a töltőállomás megnyitásával, belépett a magyar LNG-üzemanyagpiacra, és ezzel hozzájárul a kormányzat kibocsátáscsökkentési céljainak teljesítéséhez.
    “Számunkra jó hír, hogy a Shell magyar vállalatokat von be ebbe a rendkívül innovatív tevékenységébe” – jelentette ki.

Szigetszentmiklós, 2023. április 13. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Kapitány István, a Shell mobilitási üzletágért felelõs globális alelnöke (j) a Shell a térségben elsõként Magyarországon felépített, cseppfolyósított földgázt (LNG) kínáló töltõállomásának ünnepélyes megnyitásán Szigetszentmiklóson 2023. április 13-án. MTI/Kovács Tamás


    Kapitány István, a Shell globális alelnöke leszögezte, hogy a karbonsemlegesítés a közlekedési ágazat egyik legnagyobb kihívása, és egyben a vállalat stratégiájának egyik fő célkitűzése. Az egyik lehetséges megoldásnak az LNG használatát nevezte, amely hozzájárulhat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez a hagyományos üzemanyagokhoz képest.
    “Az új magyarországi állomás fontos tagja a Shell európai LNG-hálózatának, amely támogatja az LNG kamionüzemanyagként történő elterjedését Magyarországon és az olyan jelentős teherforgalmú országokban, mint például Ausztria, Csehország, Németország, Románia, Szlovénia és Szlovákia” – mondta.
    A Shell közleményében kiemelte: a vállalat folyamatosan bővíti európai LNG-töltőállomás-hálózatát, hogy támogassa közúti teherfuvarozási partnerei szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési törekvéseit. A teherjárművek esetében a mai hagyományos dízelhez képest az LNG használata hozzájárulhat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, míg a bio-LNG használata nullára redukálhatja az emissziót – jelezték.
    A szigetszentmiklósi modernizált állomás LNG, a későbbiekben pedig bio-LNG üzemanyaggal látja majd el a kamionokat Magyarországon, egyben támogatja a más országokba irányuló teherforgalmat is.

MTI- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Újabb két kínai autómárka jelenik meg Magyarországon

Szabó Viktor

Nagy győzelem: megkezdődött az uniós források folyósítása Magyarországnak

Szabó Viktor

Nagy Márton: brutálisan hatékonyak a kormányzati intézkedések, a kormány már októberre egy számjegyűre csökkentheti a szankciós inflációt

Szabó Viktor

Belarusz és Magyarország a nehézségek ellenére dolgozik az együttműködés fejlesztésén

cs3_admin

5 milliárd forintért vásárolnak vetőmagot a kiskertekbe

cs3_admin

Húsvét – Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben

cs3_admin

Már nem lassítja az értékesítést a csiphiány

cs3_admin

A magyar gazdaság egyik húzóágazata lehet az IKT-szektor

Pászti Dániel

Kivonul Magyarországról a Jófogás és a Használtautó.hu tulajdonosa

Pászti Dániel