Gazdaság

Mélypontról indította az évet az ingatlanpiac

Red modern apartment houses

Az eladó ingatlanok iránti kereslet országosan 50 százalékkal csökkent éves összevetésben, és ez az arány igaz Csongrád-Csanád vármegyére is. A vevőknek viszont jó hír, hogy jóval nagyobb lett a választék a lakáspiacon januárban az egy évvel korábbihoz képest.

A hazai lakáspiacra jellemző, hogy a decemberi uborkaszezon után januárban új lendületet vesz ez a szegmens, ám ez idén elmaradt – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. A választékra viszont nem lehet panasz, hiszen jóval nagyobb az egy évvel korábbihoz képest, a kereslet azonban erősen megcsappant. Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint részben a bizonytalanabb gazdasági környezet okozza a pangást. 

– A bázishatást is meg kell említeni, tavaly januárban ugyanis sok befektetési célú vásárló jelent meg a piacon, mivel az inflációs félelmek miatt a lakáspiacon kerestek helyet a megtakarításuknak – tette hozzá. Ezenfelül a kedvezményes feltételekkel bíró, támogatott zöldhitel is pörgette tavaly a piacot, ám ez a konstrukció már nem érhető el. 

Jelentős csökkenés 
Az országon belül az eladó ingatlanok iránti érdeklődések száma eltérően alakult. A legkisebb, 28–36 százalékos éves visszaesést Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Veszprém vármegye könyvelhette el. Ezzel szemben Budapesten, valamint Baranya, Pest, Vas, Zala és Csongrád-Csanád vármegyében legalább 50 százalékos keresletcsökkenés történt éves szinten.

Tízéves negatív rekord 

A Duna House Cégcsoport becslése alapján 2023 januárjában országosan 5853 lakóingatlan cserélt tulajdonost, ami az elmúlt 10 év leggyengébb évkezdését jelenti, utoljára 2013-ban volt ennél kevesebb tranzakció az év első hónapjában. A januári adat decemberhez képest 10, 2022 januárjához képest pedig 46 százalékos visszaesést jelent. 

Lapunkhoz eljuttatott közleményükben kitértek arra is, hogy a lassuló, mélyponton lévő piachoz elsősorban az eladóknak kell jobban alkalmazkodniuk az eladási árak újragondolásával – magyarán csökkentésével –, míg a vevők jobb alkupozícióba kerülhetnek. 

Vonzó a falusi csok 

A lakáspiaci lassulás közepette a falusi csokos ingatlanok jól szerepelnek, ami a kedvezmény részét képező és jelenleg elérhető legnagyobb összegű lakásfelújítási támogatásnak is köszönhető – közölte az ingatlan.com. Elemzésük szerint idén januárban Csongrád-Csanád vármegyében a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a nem falusi csokos településeken 560 ezer forint volt, szemben a falusi csokosokra jellemző 193 ezer forinttal. 

Vármegyénkben tavaly a kereslet 8,5 százaléka koncentrálódott a falusi csokos településeken eladó ingatlanokra, szemben az egy évvel korábbi 8,1 százalékos aránnyal. Januárban a legnagyobb kínálattal rendelkező falusi csokos települések közül Üllésen, Ásotthalmon, Földeákon és Csanyteleken az átlagos négyzetméterár 110–245 ezer forint volt. 

delmagyar.hu- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Újabb két kínai autómárka jelenik meg Magyarországon

Szabó Viktor

Nagy győzelem: megkezdődött az uniós források folyósítása Magyarországnak

Szabó Viktor

Nagy Márton: brutálisan hatékonyak a kormányzati intézkedések, a kormány már októberre egy számjegyűre csökkentheti a szankciós inflációt

Szabó Viktor

A régióban elsőként Magyarországon nyitott a Shell LNG-töltőállomást

cs3_admin

Belarusz és Magyarország a nehézségek ellenére dolgozik az együttműködés fejlesztésén

cs3_admin

5 milliárd forintért vásárolnak vetőmagot a kiskertekbe

cs3_admin

Húsvét – Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben

cs3_admin

Már nem lassítja az értékesítést a csiphiány

cs3_admin

A magyar gazdaság egyik húzóágazata lehet az IKT-szektor

Pászti Dániel