Belföld Szentes

Az Agrárminisztérium elutasítja a földadó hódmezővásárhelyi bevezetését

Felelőtlen lépésnek tartja, és elutasítja az Agrárminisztérium a földadó hódmezővásárhelyi bevezetését, jogi lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy ilyen terhet ne lehessen kivetni – jelentette ki Farkas Sándor, a tárca parlamenti államtitkára szerdán Szentesen sajtótájékoztatón.

    Farkas Sándor azt mondta, a magyar gazdatársadalom az elmúlt három évben, a járvány két éve alatt és most a háború okozta nehézségek idején is mindent megtett annak érdekében, hogy megfelelő minőségű, mennyiségű, biztonságos élelmiszer kerüljön az asztalra. A magyar agrárium stratégiai ágazattá vált, és ez felelősséggel jár.
    A hódmezővásárhelyi döntést követően pár nappal a szentesi önkormányzat is földadó kivetését tervezte, de a tiltakozások nyomán visszavonták ezt az előterjesztést – közölte Szentes és térségének országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus.
    A baloldal nyolcvanéves hagyománya, hogy megkülönböztetik, lenézik a gazdákat. Ma is ilyen megnyilvánulásokat látni a baloldali polgármesterek részéről – hangsúlyozta Farkas Sándor.
    Idén történelmi aszály sújtotta Magyarországot, különösen az Alföldet. Az energia-, műtrágya- és vetőmagárak emelkedése nagyon nehezen gazdasági helyzetet teremtett. Egyértelmű hogy a földadó kivetésének továbbgyűrűző hatása lenne, a gazdálkodók képtelenek lennének kigazdálkodni azt, továbbhárítanák, és végül a fogyasztóknál jelenne meg, tovább növelve az inflációt – fejtette ki az államtitkár.
    Az agrártárca szerint a kettős adóztatást a magyar és az uniós jogszabályok is tiltják. Amennyiben egy gazdálkodó mezőőri járulékot fizet az önkormányzatnak, akkor újabb terhet már nem lehet kivetni termőföldjére a hatályos jogszabályok alapján sem. Az Alkotmánybíróság is hozott már egy elutasító határozatot a földadóval kapcsolatban – mondta az államtitkár.
    Az Agrárminisztérium kész arra, hogy a gazdák védelme érdekében a következő parlamenti időszakban jogszabályban is rögzítse, nem lehet ilyen adót kivetni – tette hozzá.    Szél István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád megyei elnöke felháborítónak nevezte, hogy Márki-Zay Péter (MMM) polgármester és az őt támogató többség hektáronként 9990 forintos földadó bevezetéséről döntött. Ez a teher minden olyan földtulajdonost érint, aki négy hektárnál nagyobb területtel rendelkezik.


    Szél István szavai szerint a hódmezővásárhelyi polgármester a döntést azzal indokolta, hogy azok, akik négy hektárnál nagyobb földdel rendelkeznek, tehetős emberek, földbirtokosok.
    Az elnök hangsúlyozta, Márki-Zay Péter nem foglalkozik azonban azzal, hogy a földtulajdonosok között sok olyan nyugdíjas van, aki szüleik után kárpótlásként jutott földhöz, és az ebből származó bevétellel egészíti ki nyugdíját, próbálja részben biztosítani megélhetését.
    A korábbi miniszterelnök-jelölt döntése a földadóról például szolgálhat más baloldali polgármesterek számára is, ezért indították az agrarpeticio.hu oldalt, hogy azon mindenki kifejezhesse véleményét a magyar termőföld megadóztatásával szemben.
    Az elnök azt kérte, ne csak azok csatlakozzanak a kezdeményezéshez, akik földtulajdonnal rendelkeznek, a földből élnek, hanem azok is, akik nap mint nap leveszik a polcról az élelmiszereket, és tudják, mennyit dolgozik ezek előállítása érdekében egy gazdálkodó, egy kertész.

MTI

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A szentesi Hősök erdeje futópályája fénybe borult

cs3_endre

Földrengés Törökországban: Szijjártó Péter bejelentést tett

Pászti Dániel

Elkezdődött a soproni stratégiai kormányülés

tk_arpad

Több mint háromszáz határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

tk_arpad

Napos, hideg idő lesz a jövő héten, kemény éjszakai fagyokkal

tk_arpad

Frontálisan ütközött két autó, öten sérültek meg Szentes mellett

cs3_admin

A legcsapadékosabb és a második legenyhébb volt az idei január 1901 óta

tk_arpad

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

tk_arpad

Mentesülhetnek a fel nem használt földgázért fizetendő kötbér alól az önkormányzati cégek

tk_arpad

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább